fbpx

4 érdekesség, amit tudnod kell az aktív B12-vitaminról, az adenozilkobalaminról

Az adenozilkobalaminnak fontos küldetése van. Ez a molekula a B12-vitamin egyik aktív formája, ami nélkül az emberi szervezet nem képes energiát termelni sejtszinten. Ez a sejt életfolyamatainak leállásához vezetne, ami a szervezetben szisztematikus működési elégtelenséget okozna, kezeletlenül pedig akár halálhoz is vezethet. A B12-vitamin minden formájában fontos. Amit sokan nem tudnak, hogy a B12-vitamin azért olyan egyedülálló, mert nem található meg növényi eredetű élelmiszerekben, csak a baktériumok képesek termelni, így az emberi szervezet túlélése ezektől a mikroorganizmusoktól függ. Az igaz, hogy az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint, de az állatok is a bélrendszerükben zajló bakteriális fermentációs folyamatokon keresztül jutnak hozzá.

Négy érdekesség az adenozilkobalaminról

A B12-vitamin legjelentősebb étrendi forrásai a halak, húsok, valamint a tej és a tejtermékek. Azok számára, akinek emésztési vagy felszívódási problémái vannak és nem tudják hasznosítani ezt a vitamint (ami a kor előrehaladtával is előfordulhat), vagy olyan szigorú étrendet követnek, amely kizárja ezeket az élelmiszercsoportokat, azoknak étrend-kiegészítő fogyasztása mindenképp szükséges. Most következzen négy érdekesség az adenozilkobalaminról, ami segít megérteni a funkcióját és hatását.

1. Az adenozilkobalamin metilkobalaminná alakul át

A B12-vitamin hidroxokobalamin formájában van jelen az élelmiszerekben. Számos étrend-kiegészítő cianokobalamint tartalmaz - ami a B12-vitamin szintetikus formája -, mert ez olcsóbb és stabilabb szerkezetű. Az elmúlt években azonban egyre népszerűbbé vált a szervezet által közvetlenül felhasználható metilkobalamin étrend-kiegészítőként történő alkalmazása.

Bármilyen formában is kerül a B12-vitamin a szervezetbe, az ott metilkobalaminná alakul át. A metilkobalamin a szervezetben az aktív forma, így nem kell további átalakító folyamatokon keresztülmennie, tehát további energiabefektetés nélkül fejtheti ki a hatását. Ez a formája a B12-vitaminnak a vérárammal jut el az agyhoz, ahol védelmi funkciókat lát el: szerepet játszik a mérgező anyagok eltávolításában és a homociszteint metioninná alakításában. A reakció további folyamatában a metionin metilcsoportja által adenozil molekula keletkezik, végül pedig adenozilkobalaminná alakul át.

2. Az adenozilkobalamin anyagcserére gyakorolt hatása

A citromsavciklus vagy Krebs-ciklus az a folyamat, amely során a mitokondrium ATP-t, tehát a sejtek által felhasználható energiát termel. Ebbe a folyamatba kapcsolódik be az adenozilkobalamin: a metilmalonil-koenzim A-t alakítja át szukcinil-koenzim A molekulává. A folyamat nélkül a citromsavciklus nem megy végbe, amely sejtkárosodáshoz, valamint DNS- és RNS-károsodásához vezethet. Mindez hozzájárul a degeneratív betegségek kialakulásához, amelyek kezdeti tünetei a kimerültség és korai öregedés formájában jelentkeznek.

3. Hogyan lehet az adenozilkobalamin-hiányt kimutatni?

A vér és vizelet magas metilmalonilsav (MMA) szintje arra utal, hogy nincs elegendő adenozilkobalamin a szervezetben. Egy tanulmány szerint azoknak az egyéneknek, akiknek 0,27 mikromol/l vagy magasabb (0,26mikromol/l alatti érték B12-vitaminhiányra utal) a metilmalonilsav szintje, azoknak magas lehet a homocisztein szintje, míg a 0,6 mikromol/l feletti értéket elérők esetében neurológiai tüntetek fordulhatnak elő. A metilmalonilsav szint értéke megmutatja, hogy van-e adenozilkobalamin-hiány a szervezetben.

4. Étrend-kiegészítés adenozilkobalaminnal

Annak ellenére, hogy ez a természetes és esszenciális formája a B12-vitaminnak, az étrend-kiegészítők általában nem ebben a formában tartalmazzák, a folyékony halmazállapotúakat leszámítva (csepp, folyadék). Ez azért van, mert az adenozilkobalamin tabletta formájában – a cianokobalaminnal ellentétben - nem stabil szerkezetű.

Forrás: https://globalhealing.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket