fbpx
A kosár üres!

5 hazugság, amit a fogamzásgátlásról hallottál

Minden lánynak és nőnek tudnia kellene a valóságot, a fogamzásgátlókról, mielőtt a használata mellett dönt.

Forrás: Holly Grigg-Spall* https://usa.daysy.me/blog/lies-youve-been-told-about-birth-control/ - a link már nem elérhető-eltávolították a cikket az oldalról 

Az elmúlt ötven évben a fogamzásgátló tabletták széles körű elterjedésével sok téves információ is teret nyert.

Az elmúlt ötven évben a fogamzásgátló tabletták széles körű elterjedésével sok olyan téves információ is teret nyert, melyeket ma már tényként kezelünk. Sok ezek közül az ügyes marketing stratégiáknak, illetve a szexista társadalmi nézeteknek köszönhetően maradhatott fenn. Valószínű, hogy az orvosod, mikor először felírta neked a tablettát, nem informált megfelelően annak hatásairól, sőt lehetséges, hogy ő is félinformációk alapján dolgozott.

1. A tabletta beállítja a rendszertelen menstruációt

Ezt nagyon gyakran halljuk; szinte unásig ismétlik a gyógyszergyártó cégek, az orvosok, és a különféle női egészségügyi szervezetek is. A tabletta nem szabályozza a ciklust, hanem helyettesíti az ovulációt és menstruációt előidéző hormonok természetes fluktuációját szintetikus hormonok konzisztens adagolásával. Leállítja a szervezet saját hormontermelését, megakadályozza az ovulációt, így a menstruáció megszűnik. Bár a vérzés rendszeressé válik a tabletta szedésének szünetében, ez ún. megvonásos vérzés, nem valódi menstruáció.

2. Nincs is szükség menstruációra

Az elképzelés, hogy a nőknek nem fontos, hogy menstruáljanak, széles körben elterjedt nézet – még feminista körökben is, akik közül néhányan úgy gondolják, hogy a nők nagyobb befolyása, hatalomhoz jutása úgy érhető el, ha a menstruációt kiiktatjuk az egyenletből. Valószínűleg azért is terjedt el a nézet, mert sokan összekeverték a tablettaszedés szünetében jelentkező megvonásos vérzést a valódi menstruációval.

Ezt a nézetet erősítette egy bizonyos Dr. Coutinho nevű orvos is, aki kidolgozta a hormontartalmú fogamzásgátló injekciót és fogamzásgátló implantátumot. Könyvében azzal érvel, hogy a paleolit korban élő nők – bár feljegyzések ebből a korból nincsenek – gyakrabban estek teherbe, hosszabb ideig szoptattak, és a várható élettartamuk rövidebb volt. Épp ezért csak rövid ideig, vagy soha nem menstruáltak, és emiatt a menstruáció nem szükséges a modern nő számára sem. (Érezhető a szexizmus ebben a megközelítésben.) Dr. Coutinho érdekében állt tehát, hogy ez a nézet széles körben elterjedjen, mert így népszerűsíthette az általa kifejlesztett fogamzásgátló injekciót és implantátumot.

3. A tablettában található hormonok azonosak a szervezet által termelt hormonokkal

Sokszor úgy beszélünk a fogamzásgátló tablettákról, mintha azok csupán hormonpótlást jelentenének, amelyek biztosítják a szervezet számára szükséges hormonokat, gond nélkül beépülnek a szervezetbe, és kizárólag jótékony hatásuk van. Az a téves elképzelés terjedt el, hogy a tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, melyeket a szervezet alapból is termel, holott a tablettában szintetikus hormonok találhatók. Az etinilösztradiol az ösztrogén szintetikus formája, és a szájon át szedhető fogamzásgátlók többféle szintetikus progesztint is használnak. Ezek a szteroidok alkotják a tablettákat.

4. A tabletta „imitálja” a terhességet

Hányszor hallhattuk, hogy a tabletta „elhiteti” a testeddel, hogy terhes? Az igaz, hogy a tabletta szedése alatt a peteérés megszűnik, ahogy a terhesség alatt is, de a két hormonális állapot hasonlósága itt véget is ér. A tabletta megszünteti a ciklust, hogy a fogamzás ne jöhessen létre. Valójában hormoncsere történik, a szervezet saját hormontermelése lelassul, vagy leáll. A tabletta kivált egy kémiailag előidézett menopauzás – tehát nem a terhességhez hasonlító - állapotot. A menopauza néhány tünete megegyezik a tabletta szedése alatti tünetekkel – a stroke megnövekedett kockázata, hangulatingadozások, csonttömegvesztés, az immunrendszer gyengülése. Fontos megjegyezni, hogy a menopauzától szenvedő nők számára elérhető hormontartalmú készítmények már kb. 60 éve a piacon voltak, mikor ezek veszélyeit felfedezték.

5. A tabletta gyógyír az egészségügyi problémákra

A tablettákat sokszor hormonális problémákra írják fel - PCOS, ciszták, fibrómák. Bár a tabletta ezek tüneteit enyhíti, és sok esetben elviselhetőbbé teszi a mindennapi életet a nők számára, nem kezeli hatékonyan ezeket a betegségeket. Azaz, ha abbahagyod a tablettát, nagy valószínűséggel visszatérnek az egészségügyi problémáid. Fontosnak tartom, hogy ezzel tisztában legyünk, ugyanis néhányan azért hagyják abba a tabletta szedését, mert teherbe akarnak esni és úgy gondolják, az egészségügyi problémát a tabletta megoldotta. Ehelyett azt tapasztalhatják, hogy nehezebben esnek teherbe, a korábbi tünetek, problémák pedig visszatérnek. A fogamzásgátló tabletta tehát nem „őrzi meg” a termékeny állapotot, és nem állítja helyre a hormonális diszbalanszt, hanem úgymond leállítja az egész rendszert. Számos hormonális probléma kezelhető a funkcionális orvoslás vagy a természetgyógyászat eszközeivel, melyek a probléma gyökerét is kezelik, és hosszútávú megoldást jelentenek.

Ezeknek az információknak az ismeretében talán nem döntöttél volna a tabletta mellett? Ezek a valótlan állítások annak útjában állnak, hogy hiteles információk alapján hozhass fontos döntéseket a saját egészségeddel kapcsolatban.

*Holly Grigg-Spall, mikor 2009-ben - tíz év után - abbahagyta a tabletta szedését, úgy döntött, hogy tapasztalatairól blogot ír. A blogbejegyzésekből cikksorozat, majd könyv lett, Sweetening the Pill címmel. A könyv egy dokumentumfilmet is ihletett, melynek producere Ricki Lake. Holly fontosnak tartja a nők informálását a természetes fogamzásgátlási módszerekről, a Daysy (ovuláció kalkulációs módszer) elkötelezett híve. Szeretne a nőknek segíteni abban, hogy a tabletta helyett egy természetes és hatékony alternatívát találjanak a fogamzásgátlásra.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket