fbpx

5 tény és tévhit a meddőségről és a termékenységről

Az Egyesült Államokban az iskolai szexuális felvilágosítás (már ha egyáltalán van ilyen) kimerül az önmegtartóztatás propagálásában, illetve szerencsés esetben annak szemléltetésében, hogyan lehet egy banánra óvszert húzni. A középiskolában biológia órán tanulhattunk valamit a menstruációról, és ha jól figyeltünk, akár össze is kapcsolhattuk a két információmorzsát, és kikövetkeztethettük a termékenységgel és a fogamzással kapcsolatos összefüggéseket is.

Ezzel együtt a legtöbbünk úgy lép a felnőttkorba, hogy a test működéséről alig-alig tud valamit. Ez a tudáshiány félelmet és szégyenérzetet kelt, és emiatt a menstruáció továbbra is tabutémának számít. A gyógyszerészeti cégek a tudáshiányt kihasználva gyógyszerreklámokkal és látványos marketingfogásokkal árasztják el a fogyasztókat. Generációról generációra egyre több tévhit és helytelen információ terjed el anyák és lányaik között, és többek között emiatt is egyre nehezebb alaposan átgondolt döntéseket hoznunk a szexuális egészséggel és a családtervezéssel kapcsolatban.

1. tévhit: A menstruációs ciklus bármelyik napján teherbe lehet esni

Tény: A nők a menstruációs ciklus mindössze hat napján keresztül képesek megtermékenyülni. Ez a hat nap magában foglalja a pete 1-2 napos élettartamát (kétpetéjű ikrek esetén a petefészek 2 petét bocsájt ki 24 órán belül) plusz maximum 5 napot, ameddig a spermium képes életben maradni a nő testében. Lehet, hogy kamaszként azon aggódtunk, hogy vajon teherbe lehet-e esni egy jakuzzis fürdőtől és aggódva vártuk, vajon megjön-e a menzeszünk, a szexuális érintkezés során igazából sokkal nagyobb az esélye egy szexuális úton terjedő betegség összeszedésének, mint a teherbe esésnek. A menstruációs ciklus bizonyos napjain nem is lehet teherbe esni - úgy is mondhatnánk, hogy ez egy beépített fogamzásgátlás.

2. tévhit: A menstruációs ciklus felesleges

Tény: Sokak hallották már azt a téves információt, mely szerint a menstruációs ciklus felesleges, sőt, egyenesen egészségtelen - de vajon honnan ered ez a súlyos tévedés? A tévhit mögött egy dr. Coutinho nevű férfi áll, aki haszonszerzési célzattal, a fogamzásgátló implantátum üzletet és a menstruációs tabutémát meglovagolva írt egy könyvet. Ebben azt taglalja, hogy a paleolit korban a nőknek sokkal kevesesebb menstruációs ciklusuk volt, mint napjainkban, ezért a modern korban sem kellene a nőknek ilyen sok ciklust megélniük, és fogamzásgátlókkal kellene a menstruációs ciklust elnyomni.

Természetesen a paleolit korban élő nőkkel kapcsolatban csak találgatni lehet, mivel a tudomány és a társadalom sem létezett még akkor, de azt biztosan tudhatjuk, hogy a nők akkoriban a negyvenes éveikben haltak meg. A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a menstruációs ciklust a női egészség "ötödik életjeleként" kellene tekintenünk. A menstruáció egy olyan teljes hormonális körforgás részét képezi, amely magába foglalja a peteérést is, ami rendkívül fontos a női egészség megőrzésében. Hasonlóképpen az evolúciós biológia (ami szintén igazoltan tudományág) álláspontja is az, hogy a menstruációnak a 21. században is van létjogosultsága. Különösen szexista meglátás a világ népességének felét a testével kapcsolatos téveszmékkel riogatni, kiváltképp azért, mert az egész emberiség további létezése is ettől függ.

3. tévhit: A hormonális fogamzásgátló rendezi a menstruációs ciklust

Tény: A fogamzásgátlást számos tévhit lengi körül, de ezek közül a hormonális fogamzásgátló szerek állítólagos ciklusszabályozó hatása a legelterjedtebb. A hormonális fogamzásgátlók döntő hányada úgy működik, hogy elnyomja a szervezet saját hormontermelő folyamatait, majd a természetes hormonok helyett mesterséges hormonokkal szabályozza a szervezet működését. Így a fogamzásgátló szedése során egyáltalán nincsen menstruációs ciklus. Az úgynevezett megvonásos vérzés, amit a gyógyszermentes héten tapasztalunk, nem azonos a valódi menstruációs vérzéssel. Ez azt jelenti, hogy amikor abbahagyjuk a hormonális fogamzásgátló szedését, várnunk kell, hogy újból helyreálljon a normál menstruációs ciklus és ahhoz is időre van szükség, hogy a szervezetünk ismét elegendő hormont termeljen a peteéréshez.

4. tévhit: A termékenység csak akkor fontos, ha gyermeket szeretnénk

Tény: A termékenység sokkal többet jelent, mint a gyermekszülésre való képességet. A termékenységnek akkor is számos jótékony egészségügyi és az egészséges életmódot segítő hatása van, ha nem akarunk gyermeket. A rendszeres peteérés annak a jele, hogy a szervezet egészséges és kiegyensúlyozottan működik. Testünket úgy alkotta a természet, hogy negatív hatások mellett (erős stresszhelyzet, alultápláltság, betegség) nem történik peteérés. Ennek oka az, hogy szervezetünk pontosan tudja, mikor alkalmatlan az időpont a fogantatásra. Ha nincsen peteérés, az azt jelenti, hogy a háttérben hormonális zavar húzódik meg, vagy azt, hogy az elmúlt hónapban nem bántunk megfelelően a testünkkel (étkezés, alvás, általános jóllét). A rendszeres ovuláció fizikai és mentális egészségünket egyaránt javítja; peteérés nélkül gyakrabban találkozhatunk rövid- és hosszú távú egészségügyi problémákkal, valamint premenstruációs tüneteket is gyakrabban tapasztalhatunk.

5. tévhit: Amennyiben védekezés nélkül nem sikerül teherbe esni, az valószínűleg a meddőség jele

Tény: A menstruációs ciklus közepén  történik a tüszőrepedés, ezért gyakran tanácsolják a gyermekvállalást tervező nőknek azt, hogy a fogantatás érdekében hetente két alkalommal szeretkezzenek. Ahogyan azt már említettük, a nők ciklusonként mindössze 6 napon keresztül fogamzóképesek. Ez alatt a viszonylag rövid időtartam alatt történő, védekezés nélküli aktus eredményezhet sikeres megtermékenyülést, de erről az időablakról sajnos könnyű lemaradni az előre beütemezett együttlétekkel. 

Ezen felül azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az életkor előrehaladtával - a sikeres fogantatás érdekében - a lehető legpontosabban kell meghatározni a peteérés napját. A harmincas években (különösképpen 35 éves kor felett) hasznos lehet a számított peteérés előtt egy vagy két nappal sort keríteni a nemi aktusra. Ahogyan azt már fentebb említettük, a spermium maximum 5 napig képes életben maradni a női testben, de többségük még ennél is rövidebb ideig, mindössze pár napig, mivel élettartamukat nagyban befolyásolják a férfit érő környezeti-, étrend- és életmódbeli behatások. A találgatás helyett inkább ismerd meg alaposan a menstruációs ciklusodat, mert ez óriási segítség lehet a hőn áhított baba megfoganásához.

Forrás: https://www.bloodandmilk.com/ 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket