fbpx

6 rendkívül hasznos illóolaj az egészséges bélműködésért

"Az vagy, amit megeszel." Nem, ez most nem egy csípős kis beszólás! Minden, ami bejut a szervezetedbe, ténylegesen meghatározza a bélrendszer állapotát. Az emésztő traktus a tápanyag-ellátás központja, ez nyilvánvaló; de vajon azt tudtad-e, hogy működése az immunrendszert vagy akár a neurológiai folyamatokat is befolyásolja? A bélrendszer akadozó működése az egész szervezetben nagy problémákat okozhat.

Amikor azt mondjuk, hogy az illóolajok jót tesznek a bélrendszernek, ez azt jelenti, hogy közvetve az egész szervezet egészségét szolgálják.

A természetes egészség iránti igény egyre fokozódik napjainkban. Társadalmunkban egyre messzebb sodródunk az ideális egészségi állapottól: az egészséges baktériumok jelenléte helyett inkább a feldolgozott élelmiszerek felé tolódik a hangsúly, veszélyesen ellenálló antibiotikum-törzsek alakulnak ki, és belülről kifelé romboljuk a szervezetünket.

Az egészségünk megőrzésének egyik legfőbb módja az emésztőrendszer védelme, ehhez pedig nagy segítséget nyújthatnak az illóolajok.

A bélrendszer egészsége az általános egészség alappillére

Úton-útfélen azt halljuk, hogy a mikroorganizmusok eredendően károsak az egészségre, és egy olyan rendszerben nőttünk fel, ahol a cégek büszkén hirdetik, hogy termékeik a baktériumok 99,9%-át is elpusztítják. Nem csoda hát, hogy a társadalom számára furán hangzik, hogy a baktériumok akár hasznosak is lehetnek, mi több, legtöbbjük jótékony hatással van az egészségünkre. Bőrünk és egész szervezetünk hasznos baktériumok sokaságának ad otthont. Az NIH Human Microbiom Project vizsgálatainak eredménye azt mutatta, hogy az emberi szervezetben több trilliónyi mikroorganizmus él. Ez azt jelenti, hogy testünk minden egyes sejtjére 10 mikroorganizmus jut! A legtöbb ember pedig nem is tudja, hogy a mikrobák túlnyomó része az emésztőrendszerünkben található.

Nagyon fontos megértenünk, hogy a baktériumok gyakran szövetségeseink, mert az egészségért folytatott harc kimenetelét nagyban befolyásolja az, hogy hogyan tekintünk a velünk élő baktériumflórára. A jótékony hatású bélbaktériumok tartják kordában a kártékony baktériumtörzseket, nélkülük fogékonnyá válunk a bélrendszer megbetegedéseire, mentális és érzelmi stresszre és számos egyéb tényezőre.

Soha ne becsüld alá a bélrendszer egészségének jelentőségét, mert túlnyomórészt ez felelős a megfelelő immunműködésért. Ahogyan az egy 2008-as jelentésben áll:

„A gasztrointesztinális rendszer kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer homeosztázisában. Ez az emberi szervezet fő kapcsolódási pontja a külvilággal, és napi rendszerességgel éri túlzott mennyiségű külső inger, melyek gyakran veszélyes kórokozók is lehetnek (baktériumok, protozoa, gombák, vírusok) vagy mérgező vegyületek, más esetben viszont hasznos tápanyagok és jótékony hatású bélbaktériumok is érkezhetnek. A gasztrointesztinális rendszer többek között a benne található nagy mennyiségű immunsejt miatt kulcsfontosságú. A bélhez kapcsolódó limfoid szövet (gut-associated lymphoid tissue, GALT) képezi a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövet (mucosal-associated lymphoid tissue, MALT) túlnyomó részét, és a teljes immunrendszer közel 70 százalékát képviseli. Ezen felül a plazmasejtek [főképp az immunoglobulin A (IgA)-hordozó sejtek] mintegy 80 százaléka a GALT-ban található. A GALT erőteljes, közvetlen hatással van a gasztrointesztinális folyamatokra. Bizonyos ingerek hatására például növekedhet a belek permeabilitása vagy esetenként akár a bélnyálkahártya károsodását is okozhatja, így cöliákiát vagy ételallergiát kiváltva.”

Miért vannak káros hatással az antibakteriális szerek a bélműködésre?

Mielőtt megismerkednénk a 6 leghasznosabb, bélbarát illóolajjal, foglalkozzunk egy kicsit azzal a témával, amit mindenki elkerül: Vajon miért ennyire hőn áhított cél a "tisztaság" és a baktériumok elpusztítása?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor antibakteriális hatású szerekre és akár még az antibiotikumokra is szükség lehet, mi több, ilyen hatással bíró illóolajok is léteznek. Ez látszólag ellentmondás, pedig valójában nem az. Nem a baktériumok elpusztítása aggasztó, hanem a száz százalékosan baktérium-ellenes életszemlélet és életmód.

Ha az antibakteriális környezet érdekében nyakra-főre pusztítjuk a baktériumokat, szem elől tévesztjük a valós célt.

Életünk minden egyes szakaszában ellehetetlenítjük az egészséges baktériumflóra kialakulását. A császármetszéses szülések száma egyre emelkedik; ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb csecsemő jön világra hüvelyi úton, és emiatt az anyai szülőcsatornát elkerülve számos hasznos baktérium sem jut át a babára az anya szervezetéből a születés során.

Gyermekkorban aztán folyamatos antibakteriális kézfertőtlenítés és tisztítószerekkel baktérium-mentesre suvickolt otthon vár minket. Ezek a szerek a gyengébb bakteriális törzseket elpusztítják ugyan, de az erősebb, életképesebb mikrobák ellenállnak és továbbra is életképesek maradnak.

Kamaszként egyre gyakrabban csábulunk el és falunk gyorséttermi ételeket és nassolnivalókat, ezzel pedig a bélflóránkat károsítjuk. Felnőttként már elmondhatjuk, hogy egész életünk során a baktériumokat irtottuk és a mikrobákat pusztítottuk, ennek hatásai pedig sajnos nyelőcső reflux betegségben (GERD), szivárgó bél szindrómában, irritábilis bél szindrómában (IBS) és számos egyéb betegségben is testet ölthetnek.

A bélrendszer gyógyításáról kicsit később értekezünk, most először lássuk, hogyan kerekedhetünk felül az agyonsterilizálással okozott problémákon!

Holisztika és az egészséges bélrendszer

A káros baktériumok kényszeres kiirtása helyett koncentráljunk egy kicsit inkább a hasznos baktériumok támogatására! Erre remek holisztikus megoldásokat találhatunk.

A holisztikus megközelítés egy teljes egészként tekint az emberi testre, ami azt jelenti, hogy életünk bármely szakaszában, bármely területén nekivághatunk a gyógyulás felé vezető útnak. Az étrend elsődleges tényező, hiszen a bélrendszer egészségét legfőképp a bevitt táplálék minősége és összetétele javítja, befolyásolja - erre példa lehet a hús előállítása során nagy mennyiségben (helytelenül) használt, sokféle antibiotikum, melyek akár még a fogyasztásra kész húsban is kimutathatóak maradnak. Szintén fontos szerepet játszanak azok a tisztítószerek, melyek életben hagyják a hasznos baktériumokat.

Hiszed vagy sem, még a stressz is hatással van a bélrendszer egészségére. A Harvard egyik tudományos cikke a jelenséget "agy-bél tengely" néven írja le:

„Az enterális idegrendszert gyakran "második agynak" is nevezik, mivel ugyanolyan neuronok és neurotranszmitterek alkotják, mint a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) ... a kutatók tovább vizsgálják, hogy a pszichés vagy szociális stressz milyen módon okozhat emésztési problémákat.”

Az illóolajok az összes problémára megoldást kínálnak - a béltraktus egészségének közvetlen javításától kezdve a megfelelő tisztítószerek előállításán át egészen a stressz enyhítéséig. Az alábbi illóolajokkal rengeteget tehetsz bélrendszered egészséges működéséért:

  • kakukkfű és rózsa
  • kardamom
  • borsmenta
  • szegfűszeg
  • teafa és oregánó
  • édeskömény
  • tárkony

Mindegyikük elkészítési módja és hatásmechanizmusa más és más, de áldásos hatást fejtenek ki a bélrendszerre. Íme, néhány remek ötlet az illóolajok felhasználására.

A 6 leghasznosabb bélbarát illóolaj

1. Kakukkfű és rózsa - Egy idei tanulmányban a kutatók leírták, a kakukkfű elsődleges hatóanyaga, a timol és a rózsa elsődleges hatóanyaga, a geraniol "hatásosak lehetnek a vékonybél patogén (kóros) bélbaktériumainak visszaszorításában anélkül, hogy a leszálló vastagbél jótékony bélbaktérium-flóráját károsítanák."

2. Kardamom - A gyömbérfélék családjába tartozó kardamom nyugtató illóolaja gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással rendelkezik. Számos pozitív hatása között bél- és gyomorvédő hatását is kiemelhetjük.

3. Borsmenta - Hűsít és megnyugtat. Kimutatták, hogy a borsmenta illóolaj orvosi tisztaságú, bélben oldódó bevonattal ellátott étrend-kiegészítő tabletta formátumban szedve javíthat az egyik leggyakrabban előforduló bélbetegség, az irritábilis bél szindróma (IBS) állapotán.

4. Szegfűszeg - Illóolaja nagy mennyiségben tartalmaz eugenolt, ezért hatékony antimikrobális szerként segít a Candida albicans visszaszorításában. Gombaellenes hatása olyannyira erős, hogy már egy belsőleges felhasználású, vény nélkül kapható, szegfűszeg-olaj tartalmú készítményt is vizsgálatba vontak.

5. Teafa és oregánó - ütős páros! A teafa és oregánó illóolajok keveréke remekül példázza, hogy az agresszív, szintetikus vagy mérgező antibakteriális szerek helyett választhatunk jótékony hatású antibakteriális készítményt is. Házi készítésű tisztítószerek adalékanyagaként segít megelőzni a vírusos megbetegedések elterjedését, míg a hypót (nátrium-hipokloritot) tartalmazó tisztítószerek a káros baktériumokkal együtt a hasznos baktériumflórát is elpusztítják.

6. Édeskömény - Míg teljes növényi formájában fogyasztva emésztést serkentő hatással bír, illóolaja (valószínűleg az esztragol-tartalmának köszönhetően) görcsoldóként bélnyugtató hatású. Ez a hatóanyag a tárkonyban is megtalálható. Aromaterápiás és higított formában való helyi alkalmazása igen elterjedt, de az esztragol belsőleges alkalmazásának esetleges sejtkárosító hatását (még) nem zárták ki, ezért az elfogyasztása nem javasolt.

Forrás: https://naturallivingfamily.com/

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket