fbpx
A kosár üres!

9 dolog, amit a nyomelemekről tudnod kell

Az átlagember a legtöbb esetben igen keveset tud az élelmiszerek ásványi anyag-tartalmáról vagy a nyomelemek szerepéről, a hiánybetegségek tüneteiről. Képzeld csak el, vajon milyen arcot vágna mondjuk a pincér, ha az étteremben felszolgált kacsamájas gnocchi pontos réztartalmáról faggatnád? Attól még, hogy csak igen kevés nyomelemre van szükségünk, ezen nyomelemek megléte alapvető fontosságú az egészségünk szempontjából.

1. Az emberi szervezet nem képes nyomelemeket létrehozni

A nyomelemek ugyanolyan létfontosságú tápanyagok, mint a makro-tápanyagok (gondoljunk csak a kalciumra vagy a magnéziumra), de a szervezet nem képes őket önmagától megtermelni, ezért élelem vagy folyadék (ideális esetben ivóvíz) formájában kell azokat bevinni. Ha egy nyomelem létfontosságú, az azt jelenti, hogy hiánya egészségügyi problémákhoz vezet. Szerencsénkre a hiánybetegségek tünetei a megfelelő nyomelem-pótlással egyszerűen orvosolhatóak.

2. Az élelmiszer csak akkor tartalmaz nyomelemeket, ha azok megtalálhatóak a talajban is

Van egy rossz hírünk: hiába alakítottál ki egészséges étrendet, a kimerült talajban termelt növények nem tartalmaznak elegendő mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet. Az egészséges étrend nagyon jó kezdő lépés, de a probléma valójában az, hogy a modern termelési módszerek inkább a termés mennyiségére fókuszálnak, és nem a termés tápanyag-tartalmára, ez pedig kimeríti a termőföldet. A pénz beszél, a termelők pedig kilóban, tonnában, hektoliterben mérik a termést, nem pedig tápértékben. Az NPK műtrágya a legszélesebb körben elterjedt műtrágya típus, de csak 3 alapvető ásványi anyag (nitrogén, foszfor, kén) utánpótlását biztosítja. Ezek a makroelemek látványosan megnövelik ugyan a termés mennyiségét, a belőlük készült élelmiszerek tápértéke mégis drámaian csökkent az elmúlt 40 évben.

A különféle feldolgozási módok (hámozás, kivonatolás, hőkezelés, a könnyebb tárolás és szállítás miatt történő korai szüretelés) tovább csökkentik az amúgyis csekély tápanyag-tartalmat. Az üzletben pedig már meg sem tudjuk határozni, hogy mennyi krómot tartalmaz a brokkoli, vagy hogy mekkora vastartalma maradt a spenótnak.

3. A Föld vízciklusa kimossa a talaj ásványianyag-tartalmát

Bolygónk vízciklusa

A vízciklus első fázisaként a tiszta víz csapadék (hó vagy eső) formájában lehull a földre. A tiszta víz univerzális oldószer lévén kioldja a talajban és a kőzetekben található ásványi anyagokat. A növények a talajból felveszik a tápanyagokat, majd életciklusuk végén a korhadás során ásványi anyagokat bocsátanak ki a vízbe. A földművelés és az aratás során azonban a növények által a talajból felvett ásványi anyagok nem jutnak vissza a vízbe, így az ásványianyag-készlet folyamatosan apad.

4. Jó hírünk is van: a nyomelemek végül az óceánokban és tengerekben kötnek ki

A talaj elsivárosodásával a tengerek és óceánok ásványianyag-készlete dúsul

Itt az ideje némi jó hírt is hallani: Ahogy a talaj lassan kimerül, úgy lesz egyre több ásványi anyag a tengerekben. A tengerekből tiszta víz párolog el, az ásványi anyagok pedig hátramaradnak. Az egyik ilyen fantasztikus ásványianyag-depó Az amerikai Utah-ban található Nagy-Sóstó (Great Salk Lake). A Nagy-sóstó víznyerőhelye az Uinta-, Wasatch- és Sawtooth hegység és a teljes Nagy-medence (Great Basin), vízelvezető csatornával pedig nem rendelkezik. Ahogyan a víz elpárolog, az ásványi anyagok visszamaradnak, így a beltenger vize hatszor-tízszer koncentráltabb sótartalmú, mint a tengervíz.

5. Hitted volna? Az emberi szervezet vízháztartása hasonló a Földéhez

Az emberi szervezetben és a Földön fellelhető folyadékok ásványianyag-összetétele igen hasonló egymáshoz. Ahogyan azt a USDA szakértője, Dr. Forrest Nielson elmondja, minél nagyobb mennyiségben található meg egy ásványi anyag a tengervízben, annál nagyobb valószínűséggel játszik fontos - esetenként létfontosságú - szerepet az emberi szervezet működésében. Az élet már az ősidők óta szorosan kapcsolódik a tengerekhez, az óceánokhoz. A víz csak lefelé, a gravitáció hatásának megfelelően képes folyni, és létfontosságú tápanyagokat visz magával. Bolygónk talajrétege lassanként kimerült, a tengerek és óceánok azonban tökéletes ásványi anyag- és nyomelem-forrásnak bizonyulnak. Te is tartasz a nyomelem-hiányhoz köthető tünetektől, megbetegedésektől?

6. Mit mond a régi bölcsesség?

Sokasodunk, de vissza már nem táplálunk

A Bibliában az Úr megparancsolta Ádámnak és Évának, hogy szaporodjanak, sokasodjanak, fordítsák termővé a Földet. Az emberiség mára sikeresen benépesítette a Földet, ugyanakkor a bolygó visszatáplálásában már nem jeleskedik. Ennek a hanyag gondatlanságnak "köszönhetjük" a betegségeket is, melyek egy részét éppen a nyomelem-hiány okozza.

7. A nyomelemek számos folyamatban szerepet vállalnak

Némely nyomelem antioxidáns hatású, ilyenek például a réz, a szelén, a mangán és a cink; ezek védik a szervezetet a hosszú távú káros hatásoktól. Felelősek még a vérrel kapcsolatos folyamatok megfelelő működéséért, és egyes hormonok termelődéséhez is elengedhetetlenek. Ezeken felül a neurológiai funkciók és enzimek megfelelő kialakulását is ezek a nyomelemek biztosítják az egész szervezetben.

Az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA, United States Food and Drug Administration) által létfontosságúnak minősített nyomelemek listája

Az FDA az alábbi nyomelemeket minősítette létfontosságúnak:

  • Vas: Fontos szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben és az izomnövekedésben. Megtalálható a vörös húsokban, a szárnyasok húsában, halakban, rák- és kagylófélékben, valamint a sötétzöld színű levélzöldségekben.
  • Króm: Támogatja az anyagcsere-funkciókat és a vércukorszint szabályzását. A zöldséget, gyümölcsöt, húsféléket és gabonát megfelelő arányban tartalmazó, kiegyensúlyozott étrenddel elegendő mennyiségű króm jut a szervezetbe.
  • Réz: az energiatermelést, az anyagcserét és a hemoglobin-képzést szabályozó enzimek egyik alkotóeleme. Megtalálható a belsőségekben, a kagyló- és rákfélékben, a teljes kiőrlésű müzlikben, diófélékben és magvakban.
  • Jód: a pajzsmirigy-működés és hormon-anyagcsere szempontjából fontos jód támogatja az egészséges testsúly kialakítását, a mentális fejlődést és az agynövekedést. Megtalálható a tojásban, szárnyasok húsában, gabonafélékben és tejtermékekben.>/li<
  • Mangán: szénhidrát-, fehérje- és koleszterin-anyagcsere, porc- és csontképződés, sebgyógyulás
  • Molibdén: enzimtermelés
  • Foszfor: sav-bázis egyensúly, csontképzés, energiatermelés és -tárolás, hormonműködés
  • Szelén: antioxidáns; immunműködés, reprodukciós rendszer, pajzsmirigy-működés

Bónuszként még megemlítünk két olyan nyomelemet, amit az FDA még nem minősített létfontosságúnak, de várható a felkerülésük a listára. Viszonyítási alapként megemlíthetjük, hogy a Mineral Resources International 1969-es indulásakor még a cink sem minősült létfontosságú ásványi anyagnak.

A lista legígéretesebb, friss jelöltjei:

  • Bór: Fontos szerepet játszik a csontok egészségében, az agyműködésben és az immunműködésben
  • Lítium: Nyugtató hatású ásványi anyagként tartják számon, fontos szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában

9. A nyomelem-hiány közismert tünetei

A nyomelem-hiány legegyértelműbb tünetei: vérszegénység, kimerültség, szívritmuszavar. A nyomelemek (pl. jód) hiányáról árulkodhat az gyenge emésztés, étvágytalanság, a krónikus fáradtság vagy a lelassult agyműködés is. A tünetek látványosan és gyorsan javulnak, ha odafigyelsz arra, mit eszel, a hiányzó nyomelemeket pedig természetes alapú étrend-kiegészítővel pótlod.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket