fbpx
A kosár üres!

A bőrápolás alapszabálya: ne árts a bőrödnek!

Ne árts a bőrödnek. Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de ha csak egyetlen dolgot jegyeznél meg az intelligens bőrápolásról, akkor ez legyen az. Meglepő lehet, de a bőr öregedésének számos (és gyakran a legészrevehetőbb) jelét inkább a káros külső tényezők okozzák, és nem a természetes öregedési folyamat.

Éppen ezért, a legegyszerűbb, legkönnyebb és leghatékonyabb lépés, amit tehetsz bőröd ápolásáért az az, ha minimálisra csökkented a külső tényezők okozta károkat. Így megalapozod a hatékony öregedés-gátló kezeléseket. Enélkül a bőrápolást illető próbálkozások (kivéve talán a szélsőséges plasztikai sebészeti beavatkozásokat), valószínűleg csak minimális mértékben lesznek hatékonyak.

Sajnos, amikor olyan összetett biológiai rendszerekről van szó, mint például a bőr, a dolgok csak ritkán olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak. Ahhoz, hogy el tudd kerülni a bőrproblémákat, ismerned kell a lehetséges okokat.

Azt is észre kell venned, hogy ezek a problémák nem minden esetben okoznak fájdalmat vagy akár látható irritációt, így észrevétlenül válhatnak egyre erősebbé. Az alábbiakban olvasható egy lista a bőrproblémák leggyakoribb okairól és elkerülésének módjairól.

 

Ultraibolya sugárzás

A legtöbb ember tudja, hogy a nap és a szoláriumok által kibocsátott ultraviola sugárzás hozzájárulhat a ráncok kialakulásához és a bőr öregedéséhez, illetve megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Amit a legtöbb ember nem tud, az az, hogy számos napvédő önmagában nem elég a bőr öregedésének megakadályozásához, és hogy a közvetlen napfény elkerülése csak részben gátolja a nap okozta bőrproblémák kialakulását

Mivel ezek az elváltozások részben visszafordíthatatlanok, amennyire csak lehet, meg kell őket előzni. Fontos, hogy mindig kövesd a napfény elleni védelem alapvető irányelveit.

 

Kíméletlen mosószerek

A kíméletlen mosószerek, különösen az úgynevezett ionos mosószerek, károsak lehetnek a bőrre. Azért nevezik őket ionosnak, mert a vízben történő feloldódásukkor a molekuláik feltöltődnek. A leggyakrabban használt ionos mosószerek a nátrium-lauryl-szulfát, a nátrium-laureth-szulfát (röviden mindkettő SLS) és különböző rokonaik, mint az ammónia-lauryl-szulfát, az ammónia-laureth-szulfát, stb.

Az SLS-t gyakran használják bőrvédőkkel kapcsolatos klinikai tanulmányok és kísérletek során azért, hogy a bőr sérülését okozzák. Mivel nagyon erős mosószerek, az SLS-t és rokonait széles körben használják háztartási és bőrápolási termékekben, mint például samponokban, szappanokban, mosogató- és mosószerekben, és így tovább. (Még a hétköznapi szappan is tartalmaz elsődlegesen ionos összetevőket, jóllehet nem olyan erőseket, mint az SLS.)

Olvasd el az összetevők listáját az összes olyan terméken, amely érintkezésbe kerül a bőröddel. Ha tartalmaznak ilyen ionos összetevőket, zárd ki vagy minimalizáld őket, és használj inkább hasonló, nem-ionos összetevőjű mosószereket, alternatív tisztálkodási módokat, kesztyűt a mosogatásnál, stb. Például, ha a samponod vagy a szappanod tartalmaz SLS-t vagy annak rokonait, akkor cseréld le babasamponra vagy glicerinalapú hidratáló szappanra.

 

Klór és forró víz

A forró zuhanyok és fürdők jó dolognak tűnhetnek, de a bőröd valószínűleg nem ért ezzel egyet. A csapvízben található klór egy oxidatív anyag (ezért képes megölni a baktériumokat), amely okozhat bőrproblémákat.

Minél forróbb a víz, annál súlyosabbak a problémák, mert a kémiai reakciók mértéke a hőmérséklettel együtt nő. Csökkentsd a fürdők és zuhanyok számát napi maximum egy alkalomra, és ne ázz túl sokáig a vízben. A víz pedig meleg legyen, ne forró.

 

A bőr irritációját okozó szerek

Ezek a szerek kétféleképpen okozhatnak bőrproblémákat. Egyrészt, közvetlenül károsíthatják a bőr szerkezetét és sejtjeit. Másrészt, kiválthatnak olyan gyulladásos és/vagy allergiás reakciókat a bőrben, amelyek aztán különböző molekulák és az úgynevezett metalloproteinek vagy MMP (azok az enzimek, amelyek roncsolják a bőr szerkezetét, feldarabolva a kollagént és elasztint) kibocsátása által a bőr károsodását okozhatják.

Gyakran előfordul, hogy a bőr reakciója által kiváltott károsodás nagyobb, mint az irritáló szer okozta károsodás. Ez különösen igaz az érzékenybőrű emberekre, akiknek a bőre még a legenyhébb irritációt okozó szerek esetén is gyulladásos és/vagy allergiás reakciót produkál. A bőr irritációját okozó szereket mindenkinek el kellene kerülnie, azonban az érzékenybőrű embereknek különösen óvatosnak kell lenniük.

 

Gyulladás

A gyulladás a test reakciója válaszul a különböző bőrproblémákra, mint például fertőzések, sérülések, kidörzsölődés, égés, stb. A gyulladás néhány esetben egy autoimmun reakció eredménye (az immunrendszer helytelen működése), amely során akár külső ok nélkül is fennállhat.

A gyulladás a gyógyulás folyamatának egy fontos és szükséges része. Azonban, a hosszantartó és/vagy túlzott gyulladás károsítja a bőrt vagy bármely más szervet, ahol előfordul. Különösen azért, mert a gyulladás miatt nagymennyiségű molekula és MMP szabadul fel, amelyek, többek között, felgyorsítják az öregedés folyamatát.

Míg a vágások, kidörzsölődések vagy a kozmetikai eljárások által kiváltott rövid ideig tartó és mérsékelt gyulladás nem ad okot aggodalomra, a krónikus gyulladást mindenképpen kezelni kell.

A bőrgyulladás leggyakoribb oka a pattanás. A krónikusan pattanásos bőrt kezelni kell. Figyelj oda arra, hogy néhány pattanás elleni kezelés (pl. benzoil-peroxid) irritálhatja a bőrt, és ő maga is válthat ki bőrproblémákat, ha nem megfelelően vagy túlzottan alkalmazzuk. A kezelés sosem okozhat több kárt, mint a betegség.

Keresd fel a bőrgyógyászodat, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabb nem-irritáló vagy csak a legkisebb mértékben irritáló gyógymódot. Ne ragadj le egy olyan kezelésnél, ami bár segít a pattanások eltüntetésében, a bőrödet krónikusan irritálja.

Más gyakori bőrbetegségek, amelyek gyulladást okoznak: ekcéma, pikkelysömör, dermatitis, és a rosacea gyulladásos formája.

 

Puffadtság

A puffadtság a szemek körüli területeken az enyhe arc-ödéma megjelenése. Az ödéma a puha szövetben felgyülemlő túlzott mennyiségű folyadék, amely duzzadást okoz. Az ödéma kinyújtja a bőrt, ezért a ráncok és a szemek alatti táskák kialakulásához vezetnek. A szemek körüli területeken az ödéma kialakulása a sűrű hajszálérhálózatnak és a zsírpárnák hiányának köszönhetően különösen valószínű.

Fontos tudni, hogy a jelentős mértékű ödéma (főleg, ha nem csak az arcra terjed ki), különböző egészségügyi problémák jele lehet, mint például allergia, veseelégtelenség, vagy májbetegség, ezért muszáj megvizsgáltatni és kezeltetni.

Egy sokkal gyakoribb esete a puffadtságnak, a reggeli puffadtság (enyhe arc-ödéma, amely alkalmanként előfordulhat reggelente, és a nap folyamán eltűnik). Ezt okozhatják különböző életmódbeli tényezők (például az alvás hiánya, alkoholfogyasztás, stb.), és ebben az esetben ez nem betegség.

Fontos, hogy minimalizáld a reggeli puffadtságot, mert bár az ébredéssel együtt eltűnő probléma, jelentősen hozzájárul a szem körüli bőr öregedéséhez.

 

Arckifejezések

Bizonyos arckifejezések, ha elég gyakran ismételjük őket, úgy nevezett mimikai ráncokat okoznak. A leggyakoribb ilyen ráncok a szarkaláb, amelyet a hunyorítás, illetve a homlokráncok, amelyeket a szemöldökfelhúzás, homlokráncolás idéz elő. Sok ember anélkül hunyorít vagy ráncolja a homlokát, hogy észrevenné.

Kérdezz meg másokat, akik minden nap látnak téged, hogy hajlamos vagy-e ezekre a mozdulatokra. Az első lépés ahhoz, hogy csökkentsd a hunyorítást és szemöldökfelhúzást az az, ha tisztában vagy azzal, hogy csinálod.

A következő, hogy a szokásoddá vagy reflexeddé váljon az arcod megnyugtatása, leginkább akkor, amikor úgy érzed, hogy hunyorítani fogsz, vagy felhúznád a szemöldököd. Ezenkívül a hunyorítás különösen gyakori a rövidlátók esetében, akik vagy nem viselnek szemüveget, vagy túlzottan erőset használnak.

Ha nem látsz tisztán a távolba, amikor a szemeid nyugalmi állapotban vannak, akkor valószínű, hogy hunyorítani fogsz. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő szemüveget viselsz, hogy tisztán láss.

 

A smink túlzott használata

A smink-termékek gyakran tartalmaznak olyan komponenseket, amelyek irritálhatják a bőrt. A bőr hosszú távú egészségének érdekében az a legjobb, ha sminket csak mérsékelten használsz, különösen a szemek körül.

A hosszantartó smink különösen káros lehet, mert ezek a termékek gyakran erősebb kémiai anyagokat tartalmaznak, és a lemosásukhoz irritációt okozó oldószerekre van szükség.

 

A bőrápoló termékek túlzott használata

A különböző bőrápoló termékek együttes és ésszerűtlen használata jelentős hátulütőkkel bír. Először is, néhány termék egyszerűen nem hatékony: nem csak pénzkidobás, de előfordulhat, hogy gátolja a hatékony termékek optimális felszívódását is.

Másodszor, néhány termék tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek a bőr fokozatos és hosszú távú károsodását okozhatják. Végül, számos anyag, mint például a retinoidok, a C-vitamin, vagy az alfa-hidroxy-savak, bár tudományosan bizonyítottan hasznosak a bőrnek, bőrirritációt és/vagy sérülést okozhatnak, ha túlzottan vagy nem megfelelően használod őket.

Figyelj oda arra, hogy melyik termékeket választod, és hogy hogyan használod őket. Az erre fordított idő nem csak pénzt spórol neked, de segít megelőzni a szükségtelen bőrproblémákat is.

 

A túlzott tisztítás és hámlasztás

Néhány bőrápoló módszer több kárt tehet, mint jót, ha nem megfelelően, vagy túl sokszor alkalmazod. A túlzott tisztítástól a bőr védőrétege lehámlik, és ez a bőr szárazságához, érzékenységéhez és más problémákhoz vezethet.

Kerüld el a kíméletlen mosakodó szerekkel és az alkoholalapú oldatokkal való tisztálkodást. (Az alkoholalapú arctisztítók, tonikok hasznosak lehetnek a nagyon zsíros bőrű emberek számára, de mindenki más esetében túlságosan kiszárítják a bőrt.)

Ne használj forró vizet az arctisztításhoz. Ne tisztítsd és/vagy mosd meg a bőröd naponta két alkalomnál többször.

Egy másik túlhasznált módszer a hámlasztás. Alkalmanként hasznos lehet: felfrissíti a bőr felszínét, beindítja a keringést és ragyogóbbá varázsolja a megjelenést.

Azonban, a hámlasztás is lehet káros: tulajdonképpen lehámozod a bőrsejtek legfelső rétegét. Ideális esetben csupán a hallott sejteket távolítod el a bőr felszínéről (a hámról, azaz a stratum corneumról). Azonban, ha túl erősen vagy túl gyakran használod ezt a módszert, akkor az élő sejteket is eltávolítod és/vagy károsítod. Ez végül hosszú távú bőrproblémákhoz vezethet, és kimerítheti a bőr kapacitását a regenerálódásra.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket