fbpx

A kutatások azt mutatják, hogy a fogamzásgátló tabletta megváltoztatja a nők agyát

A fogamzásgátló tablettákban kilenc különböző hormon van - ezek közül néhánynak enyhe "maszkulinizáló hatása" van. Miért?- tehetjük fel joggal a kérdést. És vajon érdemes aggódni emiatt?

A fogamzásgátló tabletta gazdasági és társadalmi hatásai olyan mélyek voltak, hogy alaposan dokumentálták őket. Forgalomba kerülésétől kezdve, a partnerek terhességtől való félelem nélkül élvezhették az együttlétet. A nők pedig hirtelen a házimunka és a pelenkák helyett, a 20-as és a 30-as éveiket is tanulással és karrierjük előmozdításával tölthették.

Azonban a pirulának a kezdetektől fogva megvolt a maga misztériuma

Az elmúlt években a tudósok felfedezték, hogy azoknak a nőknek az agya, akik tablettát szednek alapvetően különbözik azokétól, akik nem használnak ilyen készítményt. Az összehasonlításnál azt találták, hogy a tablettát szedők agyának egyes területei "férfiasak".

Ráadásul viselkedésbeli változásokat is megfigyeltek. Azoknak a nőknél, akik bizonyos típusú fogamzásgátló tablettákat szednek megfigyelték, verbális képességeik csökkennek, pedig ez egy olyan tulajdonság, amelyben a nők általában kiemelkedőek. Másfelől jobbak a mentális forgatás és téri percepció feladataiban, amiben pedig nagyobbrészt a férfiak eredményesebbek. Végezetül, a különböző fajtájú tablettákat szedő nőknek kiválóbbak az arcfelismerő képességeik, ez is olyasmi, amiben a nők jobbak.

Összezavarodott? Az eredményeket látva a tudósok is elbizonytalanodtak. Akkor mi történik?

Folyton azt halljuk, hogy a fogamzásgátló tabletta ösztrogént és progeszteront tartalmaz. Ezzel szemben egyetlen tabletta sem tartalmaz természetes hormont, sem természetes ösztrogént sem természetes progeszteront. Ennek az az oka, hogy szájon át bevéve mind az ösztrogén és a progeszteron túl gyorsan lebomlik. Emiatt ezek helyett a tablettákban olyan szintetikus hormonok vannak, amelyek stabilabb szerkezetűek, és mintegy "utánozzák" a természetes társaikat, vagyis hormonként viselkednek.

A piacon megtalálható összes kombinált típusú tabletta ugyanazt a szintetikus ösztrogént (etinilösztradiol) és egyet a nyolc szintetikus progeszteronból (progesztin) tartalmaz.

Bár ezek hatékonyak a terhesség megelőzésében, viszont nem passzolnak tökéletesen a természetes hormonjainkhoz. A végeredmény pedig az, hogy a szintetikus változatoknak olyan hatásai is vannak, amilyenekkel a természetes progeszteron nem rendelkezik.

Az internetet olyan történetek árasztották el, amelyek pattanások, izzadás és a nemkívánatos szőrnövekedéssel kapcsolatosak, és amelyek a tabletta szedése után jelentkeztek. Olyan esetekről is tudunk, amikor szőrszálak kezdtek nőni az egész arcon, illetve egyéb bőrbetegségek jelentek meg. Ezeket a "maszkulin" hatásokat a tudósok körültekintően tanulmányozták, és arra jutottak, hogy bizonyos típusú tabletták valóban okozhatnak ilyen tüneteket az arra fogékony nőknél.

Ámde az ok meglepő. Egy 2012-es tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát használó amerikai nők 83 százaléka használ olyan típusú gyógyszert, amely férfi hormonokból előállított progesztint tartalmaz. (Ez az Egyesült Államokban magában foglalja az olyan népszerű márkákat, mint: Ortho Tri-Cyclen, Loestrin FE 1/20 és Tri-Sprintec® stb.)

A nandrolon nevű férfi hormon, amelyet ezekben a tabletták használnak a tesztoszteron "közeli rokona". A nandrolon ugyancsak hatékony androgén (hormonok, amely befolyásolja a férfiak reproduktív rendszerének kialakulását - szabályozzák a férfiak spermiumtermelését, libidóját, és nemzőképességét, valamit serdülőkorban ezek befolyásolják a férfiak nemi érését és a másodlagos nemi jelleg kialakulását), ami vezethet ehhez hasonló férfias tulajdonságok kialakulásához. "A nandrolont alkalmanként doppingolásra használják" - nyilatkozta Belinda Pletzer, az ausztriai Salzburg Egyetem neurológusa.Mivel segít izom tömeget építeni, így nagyon népszerű anyag a súlyemelők és az ökölvívók körében.

Ezek a mellékhatások már az első progesztin, a noretindron gyártása, tehát évtizedek óta ismertek. Az 1940-es, 50-es és 60-as években a várandós nők néha noretindront kaptak nagy adagokban, hogy megakadályozzák a vetélést. Ámde a hormon okozott némi nyugtalanító változást is a szervezetükben.
Ezt követően az érintett nők jobban izzadtak és szőrösebbek voltak. Néhányan azt is észrevették, hogy hangjuk mélyült. Ilyen kezelést kapó anyák által megszült körülbelül minden öt kislány gyermekből egy, férfias nemi szervekkel jött a világra, és műtétre volt szüksége.

Ma az androgén progesztinek hatása sokkal gyengébb. A fogamzásgátló tablettákban található dózisok sokkal kisebbek, és szintetikus ösztrogénnel kombinálják, ami a tapasztalt férfias hatások közül számosat kiküszöböl.

Csakhogy minden erőfeszítés ellenére is számolni kell bizonyos mellékhatásokkal

"A progesztinek mennyisége az évek során a fogamzásgátló tablettákban csökkent ugyan, de még mindig hasonlóak a tesztoszteron kémiai szerkezetéhez. A progesztin legismertebb és leggyakrabban használt fajtája, a levonorgestrel, amelyből megannyi származék készült" - magyarázta Regine Sitruk-Ware reproduktív endokrinológus a New York-i Népesedési Tanácsban. "A levonorgestrel még mindig androgén hatással bír, ezt mutatja a tény, hogy kötődik az androgén receptorokhoz."

Az évek folyamán számos generáció használta a progesztint. Bár a korábbiak szinte mindegyike androgén hatással bírt, a közelmúltban tudósok szintetikus progeszteronból készült változatokat fejlesztettek ki. Ezeknek ellentétes hatása van - gyakran pattanások vagy túlzott szőrnövekedés kezelésére írják fel őket, mert "feminizáló" hatásúak. (habár ezeknek is vannak nemkívánatos mellékhatásaik, amelyek a hormonális egyensúlyhiányból következnek)(például a Yasmin® és az Ocella ™)

Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátlók régebbi generációi, illetve az olcsóbb márkák általában androgén hormonokat, míg az újabb és drágábbak nagyobbrészt anti-androgéneket tartalmaznak. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államokban a kombinált tablettákat szedő nők mindössze 17 százaléka veszi az anti-androgén változatokat.

A szervezet egész területén megtalálhatók az androgén receptorok, különösen pedig a verejtékmirigyekben és a szőrtüszőkben, ami rögtön magyarázatot ad arra, hogy az androgén progesztinek miért váltanak ki erőteljes izzadást, szőrösödést vagy aknékat. Ezenfelül ezek a hangsúlyos, nemet befolyásoló szteroidok az agyra is hatással vannak.

A férfiaknál a pubertás során felszabaduló androgéneknek az agyra gyakorolt módosító hatásai jól ismertek. Ez igaz a nőkre is, ahol viszonylag kis mennyiségű tesztoszteron bizonyos területeken okozhat zsugorodást, más területeken pedig növekedést. Tekintettel arra, amit ezeknek a hormonoknak az erőteljes hatásairól tudunk, talán meglepő, hogy egészen a közelmúltig senki sem ellenőrizte, hogy a férfi hormonokból előállított progesztineknek milyen hatásai vannak.

"Számos kutatást végeztek fizikai mellékhatásukról" - mondja Dr. Pletzer. "Emellett tanulmányozták az érzelmi mellékhatásokat is, mert ezek azok, amik miatt a nők sokat panaszkodnak. Ellenben nagyon keveset foglalkoztak az agyat érintő hatásokkal."

Az első ilyen vizsgálatok egyike pusztán nyolc éve zajlott - miután a tabletta már 50 éve használatban volt.

Dr. Pletzer olyan nőket és férfiakat keresett, akik használnak hormonális fogamzásgátlót és olyanokat is, akik nem, majd megvizsgálta az agyukat.A kutatás eredményei meghökkentőek voltak. Az mutatták, hogy számos agyterület nagyobb azoknál a nőknél, akik tablettát szednek, mint azoké, akik nem. Az agynak ezen területeire vonatkozó megnagyobbodás a férfiaknál is kimutatható volt.

A vizsgálatot egy viszonylag kis mintán vették fel, és nem választották külön az androgén és anti-androgén fogamzásgátlót használókat, ezért Dr Pletzer óvatosságra int abban, hogy túlságosan messzemenő következtetéseket vonjuk le csupán egyetlen tanulmány eredményeiből. Ellenben más kutatások ugyancsak arra utalnak, hogy mindkét típusú hormon ténylegesen megváltoztathatja viselkedésünket.

Kiderült, hogy az androgén progesztin tablettát szedő nők alacsonyabb verbális képességgel rendelkeznek, viszont jobbak voltak a mentális rotációs képességeik. Ez érthető, mivel a férfiak bizonyos helyzetekben rendszerint nehezebben fejezik ki magukat, mint a nők, ellenben nagyobb térbeli tudatossággal rendelkeznek.

Más tanulmányok azt mutatták, hogy a fogamzásgátló tablettát használó nők könnyebben emlékeznek vissza érzelmekkel kapcsolatos történetekre, mint a férfiak, és könnyebben idézik vissza a történet lényegét, mint a részleteket. Valamint a hormont szedő hölgyeknek nincsenek olyan kifinomult érzékeik mások olyan emócióinak felismerésére, mint a harag, a szomorúság vagy az undor, éppenúgy, mint a férfiak. Ezen esetekben megjelenő tünetek miatt erősen él a gyanú, hogy bizonyos típusú tabletták "elférfiasítják" a női agyat.

Talán a legmeggyőzőbb bizonyíték egy, a 2015-ös évben megjelent cikkből származik. Ekkor Dr Pletzer a két féle fogamzásgátlót szedő nők agyát hasonlította össze, akik nem szednek tablettát. Számos agyi terület volt nagyobb azoknál a nőknél, akiknek a tablettái tartalmazták az újabb, anti-androgén progesztineket.

És úgy tűnik, hogy ezek a változások befolyásolják a viselkedésüket.

Két agyterület volt különösen érintett: az egyik a fusiform arcterület, az a körülbelül borsó méretű rész, amely az arcfelismerésért felelős, a másik pedig a parahippokampális terület, ami a helyek felismerésében játszik fontos szerepet. Az eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a nőknek jobbak voltak az arcfelismerő késességeik.

Az arcfelismerés egyébként olyasmi, amiben a nők általában jók, így ez beleillik az orális fogamzásgátlókról alkotott képbe és alátámasztják azt az elméletet, hogy finoman befolyásolják az agyat. Ez esetben az anti-androgenikus tabletták "feminizáló" hatását.

Ahogyan korábban említettük, több agyterület is nagyobb volt azoknál a nőknél, akik androgén tablettákat használtak, köztük sok olyan rész is, ami jellemzően férfiaknál nagyobb. Ráadásul minél hosszabb ideig alkalmazták a nők a tablettát, annál inkább kimutatható volt a változás.

Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgokat, az összes kombinált tabletta tartalmaz szintetikus ösztrogént, aminek feminizáló hatása van. Ez azt jelenti, hogy ugyanazoknak a nőknek az agya egy időben van kitéve a tabletták "feminizáló" és "maszkulinizáló" hatásainak.

A fogamzásgátló tablettát többször is a 20. század legnagyobb találmányának kiáltották ki, és azt mondják, hogy ez okozta a nők béremelkedésének egyharmadát az 1960-as évek óta. Jóllehet a fogamzásgátló tablettának megvan a maga sötét oldala. Ahogyan Dr Pletzer 2014-ben írta: amikor a sportolók szteroidokat szednek, azt doppingnak nevezzük - ez viszont visszaélésnek számít és a társadalom határozottan elítéli. Ezzel szemben boldogan üdvözöljük, hogy nők milliói minden nap ilyen hormonokat vesznek magukhoz, nem ritkán a pubertástól a menopauzáig.

A tudósok egyelőre még nem tudják, hogy a tabletták, amelyek az agyra ilyen nagy hatással vannak, hogyan befolyásolják pontosan a viselkedést. Pedig talán itt az ideje, hogy alaposan kivizsgáljuk.

Forrás: https://www.radionz.co.nz/

Zaria Gorvett

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket