fbpx
A kosár üres!

A folát 11 ismert és kevésbé ismert egészségügyi előnye

A folát 11 ismert és kevésbé ismert egészségügyi előnye

Hogy mi mindenhez kell a szervezetünknek a folát? Mindenképpen érdemes egy pillantást vetni, hogy mit tud ma erről a tudomány, még ha hosszú is a lista. Nos, a folát csökkenti a szívbetegségek kockázatát, segíti az agy egészséges működését, hangulatjavító és depresszió-megelőző hatása is van, lassítja az öregedést, elősegíti az egészséges terhességet és a magzati fejlődést, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, karbantartja a májat, kiemelkedően jótékony a hatása vesekárosodás esetén, segít megőrizni a csontok egészségét, erősíti az immunrendszert és fokozza a termékenységet. És csak azok kerültek listázásra, amiről ma már tudunk … mennyi minden lehet még!

Mi is a folát?

A folát és a folsav szavakat gyakran egymás szinonímájaként használják. S bár ez általában rendben is van, fontos, hogy megértsük a kettő közötti lényeges különbségeket! A folát és a folsav is a B9-vitamin egy-egy formája, és nélkülözhetetlen az egészséghez. A folát azonban egy természetes, biológiailag aktív B9 forma, ami előfordul a mindennapi táplálékunkban is. Különösen a zöldségekben (pl. brokkoli, avokádó, okra, cékla, karfiol, zeller, spárga, kelbimbó, sárgarépa, sötét zöld levelű zöldségek) és gyümölcsökben (pl. citrusfélék) található meg. A folsav viszont a szintetikus változat, és így természetesen nem lehet egy lapon említeni a szervezet számára közvetlenül hasznosítható foláttal! Egy biztos, az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a B9 valamelyik formája! De az is biztos, hogy a B9 királya a természetes folát!

A folát és a folsav közötti lényeges különbségek

Folát:

  • Számos gyümölcs és zöldség természetes alkotója
  • Nem mérgező, mivel a felesleget a szervezet erőfeszítés nélkül kiüríti
  • Hatékonyan átalakul egy tetrahidrofolát nevű metabolittá*, amely a szervezet számára veszélyes homociszteint hasznos metioninná alakítja.

Folsav:

  • A laboratóriumban szintetikusan előállított változat. Biztosítja a B9 bevitelét a feldolgozott élelmiszereken keresztül.
  • A toxicitás lehetséges, mivel nem ürül ki a szervezetből olyan könnyen, mint a folát.
  • A tetrahidrofoláttá történő átalakítása sokkal nehezebb, így a kedvező hatása kevésbé hangsúlyos.

És akkor a beharangozott egészségügyi előnyök:

1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében mindig számos változóval és környezeti tényezővel kell számolni. Az ismert okok között van egy homocisztein néven ismert fehérje emelkedett szintje is, amely a érfalakat rugalmatlanná, merevvé teszi. Ezáltal súlyosabbá válhat a magas vérnyomás és jelentősen megnövekedhet a koszorúér-betegség vagy a stroke kockázata. A folát, amint arról fentebb is szó volt, könnyen átalakul tetrahidrofoláttá, amelynek pont az a szerepe, hogy lebontsa a homociszteint egy hasznos fehérjére, a metioninra. A metioninnak, a homociszteinnel ellentétben, szívegészség megőrző hatása van.

2. Segíti az agy egészséges működését

A folát már magzatkorban is fontos szerepet játszik az agy fejlődésében. Folát szükségletünk az életkor előrehaladtával nemhogy csökken, hanem inkább növekszik. Megfigyelték, hogy a vérben mért alacsony folát szint gyakran a depresszió vagy az epilepszia megjelenésével, a kognitív hanyatlással vagy más pszichiátriai állapotok tüneteivel párosul. Ezek mellett tudni kell, hogy az alacsony folát szint pont az agynak azt a részét ’éhezteti’, amely a memóriáért és a tanulásért felelős, így hiánya rossz agyműködést is eredményez. Ezen jelenségek kialakulását elősegítheti a már említett magas homocisztein szint is, hiszen az agyi idegsejtekre gyakorolt (toxikus és gyulladást serkentő) hatása igencsak kedvezőtlen. Az emelkedett homocisztein szint lehet a melegágya olyan rettegett neurodegeneratív betegségek kialakulásának is, mint például a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

A folát csökkenti az agysejtek oxidatív károsodását és javíthatja az agyi teljesítményt (különösen más vitaminokkal B6, B12 és ásványi anyagokkal, mint a magnézium ford.). Használata különösen áldásos lehet a kor előrehaladtával, vagy az agyműködés romlásának korai fázisában/ szakaszában.

3. Hangulatjavító hatása van és megakadályozza a depressziót

A dopamin és a szerotonin az a két legfontosabb neurotranszmitter, amely szabályozza a hangulatunkat. Természetesen mindkettő szintje változhat a külső környezet és személyes megélések kombinációjának hatására. Amikor ez megtörténik, az eredmény általában a depresszió felbukkanása, a motiváció vagy az életöröm elvesztése. Nem titok, hogy ebben szerepet játszhat az alacsony folát szint is, mivel úgy a szerotonin, mint a dopamin szintéziséhez szükség van folátra. Mindezen felül a folát növeli az agyban található szerotonin receptorok érzékenységét, és fokozhatja a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek hangulatjavító hatását.

4. Lassítja az öregedési folyamatokat

A mentális képességeink megőrzése már önmagában egy tényező az öregedésgátlás folyamatában, de a folát még ennél is többet tud. Például hatékonyan növeli a szervezet oxidatív stressztűrő képességét, ami egy fontos szempont az anti-aging harcban.

5. Támogatja az egészséges várandóságot és a magzati fejlődést

A folát rendkívül hasznosnak bizonyult a várandóság időszakában, csökkentve az idegcső záródási rendellenességeket, beleértve a nyitott gerincet is, ami a neurális cső tökéletlen bezáródása miatt alakulhat ki. Ezen túl, fogantatás előtti rendszeres pótlása mérsékli az ajak- és szájpadhasadék/nyúlajak farkastorok kockázatát, valamint a születés előtt kialakuló magzati szívhibákat is. Nem utolsósorban, csökkenti a koraszülés rizikóját és javítja a magzat születési súlyát. Szóval, mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy kellő mennyiségű és folátban dús, zöldlevelű zöldséget fogyasztunk, valamint, hogy olyan multivitamint szedünk, ami folátot tartalmaz, és így kellő védelmet biztosítunk a születendő gyermekünknek.

6. Csökkenti a daganatok kialakulásának veszélyét

Már talán köztudott, hogy egy sejt (vagy sejtcsoport) állandó növekedése, osztódása daganatos megbetegedések kiindulási pontja lehet. Néha a DNS nem megmagyarázható károsodása, kedvezőtlenül befolyásolja a génkifejeződést, ami a sejtek rendellenes mutációit eredményezheti. Ezek a mutációk általában ártalmatlanok, de időnként bekövetkezhet, hogy elindíthatja a daganatos megbetegedés lavináját. Ideális esetben mindenki folátot és nem folsavat pótol. (Több kutatás szól arról, hogy az alacsony folát szint növeli a daganat veszélyét. És ha valaki folsavat pótol folát helyett, a nem átalakított folsav nem csökkenti, hanem még inkább növeli ezt a kockázatot). Nos azért, a folát esetében is van a mennyiségre vonatkozó aranyszabály: ne adagold túl és akkor minden rendben lesz.

7. A folát támogatja a máj egészséget

A máj a méregtelenítési fázisok során (életvitelünknek is köszönhetően) rengeteg toxint dolgoz fel, vagy hatástalanít szinte minden percben. Nem csoda, hogy ezekben a komplex folyamatokban károsodhat is. Az alkoholisták veszélyeztetettsége természetesen még nagyobb, hiszen náluk a szervezetet ért oxidatív stressz jóval intenzívebb és ezáltal kiürülnek a legfontosabb antioxidáns raktárak is, mint a glutation és a metionin. A folát segíti a két antioxidáns optimális szintjének fenntartását, nagymértékben hozzájárul a máj detoxifikációs folyamataihoz és mi több, még az alkohol káros hatásának ellensúlyozásában is fontos szerepe van.

8. Hathatós támogatást nyújt vesebetegségek esetén és csökkenti annak a szervezetre gyakorolt hatásait

A veseelégtelenséghez vezető folyamatokból és állapotokból nehéz a kiút, még gyógyszeres kezeléssel is. Kutatók azt találták, hogy a folát és a hagyományos orvosi módszerek kombinációja lelassította a betegség előrehaladását, és minimálisra csökkentette a vesebetegség más szervekre (pl. szív) gyakorolt hatását.

9. A folát segíthet megőrizni a csontok egészségét

Kétségbevonhatatlan, hogy a csontok egészségének éllovasai, a kálcium, a cink, a magnézium és a D-vitamin. Talán sok ember nem tartja fontosnak vagy szükségesnek a folátot ebben a folyamatban … Azonban az már bizonyított tény, hogy a foláthiány korrelál a csontsűrűség csökkenésével és a törések kockázatának megnövekedésével. Mindenképpen célszerű beiktatni a folátot, a csont-egészséget célzó/ erősítő diétánk részeként.

10. Javítja az immunrendszert/ az immunrendszer működését

Korunk előrehaladtával a T-sejtek működése csökken, és ezáltal gyengülnek az immunfunkcióink. Ilyenkor gyengül az immunrendszer válaszreakciója. Azonban megfigyelték, hogy azon egyének, akik folátot pótoltak kevesebbszer betegedtek meg, vagyis szervezetük ellenállóbbá vált a betegségekkel szemben. Ez talán picit a folát erős antioxidáns mivoltának is köszönhető, hiszen a folát nagymértékben könnyíti az immunrendszerre nehezedő nyomást.

11. Segíti a termékenységet

A termékenységi problémákat mindkét nem esetében nehéz kezelni. A folát ebben is segíthet. Kutatások szerint a nők esetében a folát pótlása fokozta a termékenységet, javította a petesejt minőségét, és a vetélésre hajlamos nők esetében pedig, növelte a kihordott terhességek számát. A férfiaknál a folát és a cink együttes fogyasztása lényegesen növelte a spermasűrűséget (több mint 70% -os növekedés/ ml). A sperma minősége is szignifikánsan javult, ami csökkentette a veleszületett rendellenességek valószínűségét.

Következő cikkünkben fény derül arra is, hogy mennyi Folátot célszerű pótolni, hogy mi alapján sejtheted, hogy folátra van szükséged és hogy miért is fontos a folát-folsav kérdéskört körülölelő MTHFR mutáció valósága.

* Számos kutatás szól már arról, hogy összefüggés van a homocisztein szint és a szív és érrendszeri megbetegedések között. Ahhoz, hogy a homocisztein szint egészséges tartományban legyen és azt a szervezet megfelelően lebontsa pl. B12-, B6-vitamint, folát, trimetil glicin, L-szerin és magnézium is szükséges.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket