fbpx

A hormonok és az öregedéssel járó hangváltozás összefüggései

Talán mindenkinek ismerős, ahogy az idősödő anya hangja megváltozik: megtörik, remeg és mélyebb. A telefonon keresztül hallva ez a hang fáradtabb és hiányzik belőle az a határozottság, ami egykor jellemezte. Ilyenkor tudatosul bennünk, hogy ez egy idős ember hangja.

Szemben a kamasz fiúk hangjában a pubertás során bekövetkező drámai változással, az idősödő nők hangjában történő változás fokozatos és évekig is eltarthat.

Az idősebb nők használhatnak arc- és hasfeszesítőt és botoxot is, hogy fiatalabbnak látszódjanak, de a hangjuk elárulja őket és ez ellen nem tudnak tenni semmit. Vagy mégis?

Úgy tűnik, hogy a hang nagyon érzékeny a hormonális változásokra. Ezt egy átfogó tanulmány bizonyítja, amit olyan énekesnők körében végeztek, akiknek a hangjuktól függ a megélhetésük. Ezek a nők a 40-50-es éveikben érnek a karrierük csúcsára, aminek a menopauza vet hirtelen véget. A menopauza során a hangterjedelem csökken és azok a szép magas hangok elérhetetlenné válnak, vagy ami még rosszabb, előadás közben megtörnek vagy egyáltalán meg sem szólalnak. A legtöbb profi énekesnőnek nincs más választása, mint befejezni a karrierjét ezen a ponton.

Hogyan hatnak a hormonok a hangra? A gége és a benne elhelyezkedő hangszálak nagymértékben függenek a pajzsmirigy és nemi hormonoktól hatásától. Tény, hogy ciklikus változások kezdődnek el a nők hangjában a menstruáció megjelenéséről kezdve. A menstruációs ciklus első szakaszában (follikuláris szakasz) az ösztrogén dominál és a progeszteron szintje alacsonyabb. Ebben az időszakban több folyadék gyülemlik fel a hangszálakban és az orrjáratok elernyedése megváltoztatja a hang észlelését. A ciklus második felében (luteális szakasz) a progeszteron dominál, ami kiváltja a gége hámjának lelökődését, ellentétben az ösztrogén által aktivált sejthártya felépülésével/növekedésessel szemben. Az énekesnők általában azt tapasztalják ebben a szakaszban, hogy kevésbé tudják elérni a magasabb hangokat.

Ez azt jelenti, hogy ha a progeszteron nincs jelen megfelelő mennyiségben, akkor az ösztrogén dominál a luteális fázisban (vagy a menstruáció előtt) és ez rontja a hangképzés tisztaságát és hatékonyságát. A hangrezgések ingadoznak és emiatt nehezebb tisztán énekelni. Ezt az állapotot úgy nevezik, hogy premenstruális diszfónia (dysphonia premenstrualis).

A kutató páros Jean Abitbol és felesége Beatrice egy tanulmányban összehasonlították a hangszálakból és méhnyakból vett kenetmintából készített metszeteket a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban. A metszeteket nem lehetett megkülönböztetni egymástól. Az ő meglepő felfedezésük, hogy a hangszálak és hüvely szövete hasonló. A menopauza során tapasztalható hüvelyi szárazsághoz hasonló a hangszálakban tapasztalható szárazság is.

Kutatók azt is találták, hogy a progeszteron, mint az idegekre ható szteroidtípusú hormon védi az idegsejtek myelinhüvelyét. Ian Duncan a Wisconsini Egyetem kutatója írta le a progeszteron hatását az agyra még 1995-ben. A menopauza során a progeszterontermelésben bekövetkező jelentős csökkenés következtében az idegszövet védelme is csökken, ami miatt a hangképzés képessége kevésbé kontrolállható.

A tesztoszteronhiány is kihat az idősödők hangjára: a gégét tartó izmok és porcok ernyedtebbé válnak és meggyengülnek. Ezenkívül, az alacsony tesztoszteronszint hozzájárul az izomerő csökkenéséhez is testszerte. Az éneklés kemény fizikai munka, amihez szükséges a jó testfelépítés és tartás, erős hasizmok, jó légzésszabályozás és nagy állóképesség. Kicsit ellentmondásos módon, a túlzott tesztoszteronpótlásban részesülő nők hangja elmélyül, amit állandó hatásnak tartanak.

A hipo- és hipertireózis is zavart okoz a hangképzésben. Az alacsony pajzsmirigyhormon-termelés rekedtséghez és szűk hangterjedelemhez vezet. Ennek oka lehet a fokozott mennyiségű poliszaharid (nyákot képző anyag) megjelenése a hangszálak redőiben, ami vízvisszatartást és a hangszálak megvastagodását okozza. A hipotireózis kezelése általában enyhít a tüneteken. A pajzsmirigyhormon megemelkedett szintje is rekedtséget okoz, ami általában ugyancsak enyhül a kezelésre.

Más, öregedéssel járó krónikus betegségek is hozzájárulhatnak a hang romlásához. Erre példa a cukorbetegségben szenvedő betegek, akik gyakran szájszárazságot tapasztalnak, ami akadályozza a hangképzést. A halláscsökkenés, az öregedés és cukorbetegség másik kísérője ugyancsak rontja a képzett hangok minőségét.

A testmozgás, egészséges táplálkozás és a megfelelő folyadékpótlás nem csak a test, hanem a hang fiatalossá tételéhez is hozzájárul. Van olyan speciális edzésprogram is, amelyet az énekesek alkalmaznak, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni a hangjukkal. Ezenkívül a hormonpótlás is ígéretesnek bizonyul, emiatt érdemes jobban megismerni ezt a lehetőséget.

Forrás: https://www.womensinternational.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket