fbpx

A króm

A króm, egészen pontosan a 3 vegyértékű króm egy esszenciális nyomelem, amit néhányan étrend-kiegészítő formájában is fogyasztanak. A króm legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan vegyületet alkot a szervezetben, amely felerősíti az inzulinhatást és csökkenti a vércukorszintet. Alkalmazása azonban körültekintést igényel, mert van néhány ellentmondásos értekezés vele kapcsolatban, így használata kockázatokat is rejthet magában.

Miért szednek krómot az emberek?

Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a krómtartalmú étrend-kiegészítők segíthetnek 2-es típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia (prediabétesz) állapotában szenvedő embereknek. Meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy a króm csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet, viszont ezt nem minden tanulmányban tudták igazolni. Ennek az a lehetséges oka, hogy a króm krómhiány esetén erősebb hatékonysággal működik, a hiány azonban általában szegényes táplálkozás esetén fordul elő. Más kutatások szerint a króm segíthet az inzulinrezisztenciával összefüggésben álló policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetében is.

A krómtartalmú étrend-kiegészítők hatását a fentieken kívül vizsgálták a koleszterinszint, szívbetegségek, pszichológiai zavarok, Parkinson-kór és egyéb betegségek esetén is, az eredmények azonban több esetben egymást cáfolták, amely azt jelenti, hogy további kutatásokra van szükség, hogy egyértelmű eredmények születhessenek.

Vannak, akik az izomtömegnövelés vagy testtömegvesztés reményében fogyasztanak krómtartalmú étrend-kiegészítőket, amelynek előnyeiről született is néhány tanulmány.

Mennyi krómot kellene fogyasztani?

A szakértők nem tudják pontosan mennyi króm bevitelére lenne szükség. Magyarul nincsen ajánlott napi beviteli (RDA) érték a krómra vonatkozóan, ezért a szakértők egy minimális beviteli értéket határoztak meg.

Megfelelő beviteli érték (AI) krómra vonatkozólag
Nők, 19-50 év 25 μg/nap
Nők, 51+ év 20 μg/nap
Férfiak, 19-50 év 35 μg/nap
Férfiak, 51+ év 30 μg/nap

Az emberek nagy része ennél több krómot visz be. Azonban azt senki sem tudja, hogy mennyivel magasabb bevitel jelent veszélyt. Egyes kutatók szerint 1000 μg/nap mennyiségnek kellene lennie a beviteli érték felső határának. A túlzott mennyiségű krómbevitel valójában akár ronthatja is az inzulinérzékenységet.

A klinikai vizsgálatokban használt krómdózisok változó mértékűek voltak. A cukorbetegségben szenvedők esetén például 200-1000 μg mennyiséget adagoltak 2-3 adagra elosztva egy nap alatt.

Be lehet vinni krómot természetes élelmiszerekből?

A legtöbb ember elegendő krómot visz be élelmiszerekből. Jó krómforrásnak számítanak a következő élelmiszerek:

  • Zöldségek, például a brokkoli, burgonya és a zöldbab
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék
  • Marha- és baromfihús
  • Gyümölcsök, például az alma, banán és szőlő
  • Tej és tejtermékek

Mik lehetnek a krómkiegészítés veszélyei?

  • Mellékhatások. A túlzott krómbevitelnek számos mellékhatása lehet. Egyes esetjelenések szerint a króm alkalmanként szabálytalan szívritmust, alvásproblémákat, fejfájást, hangulatingadozást és allergiás reakciókat okozhat. A króm növelheti a vese- és májkárosodás kockázatát. Ha valaki vese- vagy májbetegségben szenved, akkor ne fogyasszon krómot orvossal való konzultáció nélkül.
  • Interakciók. Mivel a króm befolyásolja a vércukorszintet, fontos, hogy a cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek (pl. inzulin) alkalmazása esetén csak orvosi felügyelet mellett történjen krómkiegészítés. A króm olyan gyógyszerekkel is reakcióba léphet, mint a savlekötők, a reflux esetén alkalmazott készítmények, a kortikoszteroidok, a béta-blokkolók, a pajzsmirigyre ható gyógyszerek és a nem szteroidos gyulladáscsökkentők. Ezeknek a kölcsönhatásoknak az eredményeképpen a króm rosszabbul szívódhat fel vagy felerősödhet az alkalmazott gyógyszerek hatása.
  • Kockázatok. A várandós és szoptató nők számára nem javasolt krómtartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása. Gyermekek esetén orvossal kell konzultálni a kérdésről. Egyes szakértők szerint senkinek sem javasolt 200 μg/nap mennyiséget meghaladó króm bevitele orvosi javallat nélkül. Az Orvosi Intézet amiatt nem állapított meg felső beviteli határértéket (UL), mert kevés magas dózisú krómbevitel miatt történt súlyos mellékhatást figyeltek meg.

Forrás: https://www.webmd.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket