fbpx

A menopauza átmeneti időszaka

Milyen változások történnek a menopauza során?

A menopauza átmeneti időszaka (menopauza körüli időszak) az a periódus, ami összeköti a nők reproduktív (termékeny) időszakát és a menopauzát. Egy nő akkor éri el a menopauza állapotát, ha már egy éve nem jelentkezett menstruációja. Ekkor a petefészkek már nem termelnek hormonokat többé és megszűnik a teherbeesés képessége. A menopauzába lépő nők átlagéletkora 51 év.

A menopauza átmeneti időszakában a nők gyakran tapasztalnak változó ciklusokat, hüvelyszárazságot, hőhullámokat (hirtelen melegség önti el az arcot és mellkast, ami izzadással, néha pedig hidegrázással jár), arcpirulást és alvásproblémákat. Egyes tünetek végig fennállnak ebben a periódusban, míg a többi alkalmanként elő-előjön majd eltűnik. A tünetek erőssége az enyhétől az elviselhetetlenig terjedhet, ami zavarhatja a mindennap tevékenységek elvégzését és az alvást is. A menopauza körüli időszak minden nőnél más és más, de általában 5 évig tart.

Milyen hormonális változások történnek a menopauza átmeneti időszakában?

A legtöbb érzékelhető tünet a hormonális változások miatt jelentkezik. A hormonális ingadozások megváltoztathatják a menstruációs ciklust, az alvás minőségét és hőhullámokat vagy hüvelyszárazságot is okozhatnak. A hormonok kölcsönhatása egyfajta egyensúlyt tart fenn. A hormonszintek változásának következtében a petefészek vagy az agyalapi mirigy növeli, vagy éppen csökkenti az általa termelt hormonok kiválasztását. Nők esetében a hormonális egyensúly a kor előrehaladtával változik.

Inhibin

Az egyik első hormonális rendszerben történő változás az inhibinszint csökkenése. A petefészek termeli az inhibint, ami csökkenti az agyalapi mirigy tüszőérést serkentő hormon (FHS) szintézisét. Ahogy az inhibinszint csökken, úgy emelkedik az FSH szintje. Ezek a változások hónapokkal vagy akár évekkel a menopauza átmeneti időszakának kezdete előtt észlelhetőek a hormonvizsgálatok során.

Tüszőérést serkentő hormon (FSH)

Az agyalapi mirigy termeli az FSH-t, amelynek szintje ingadozik a menopauza átmeneti időszakában. Ez azt jelenti, hogy az FSH szint akár napról napra változhat: egyik nap lehet nagyon alacsony a másik nap pedig nagyon magas. Amikor az FSH szint magas, akkor a petefészkek nagy mennyiségű ösztrogént termelnek, így amikor az FSH szint csökken, akkor ösztrogénszint is. Ezek a változások a menopauza előtt már hónapokkal vagy akár évekkel is jelentkezhetnek.

Progeszteron

A progeszteront a petefészek termeli és ovuláció (amikor a petesejt kiszabul a petefészekből) után emelkedik a szintje. Ahogy csökken az ovulációk gyakorisága, úgy csökken a progeszteronszint is, ami elmaradó menstruációs ciklusokat eredményez.

Anti-müllerian hormon (AMH)

Az AMH-t az inhibinhez hasonlóan a petefészkek termelik. Ahogy öregszik egy nő, úgy csökken az AMH szintje és a menopauza előtt néhány évvel már nem is mutatható ki ez a hormon a szervezetben.

Azt fontos tudni, hogy a hormonális változások eltérőek lehetnek minden nő esetében. Éppen ezért, annak ellenére, hogy gyakran fordul elő magas FSH, alacsony AMH és inhibinszint, nincsen olyan speciális vérteszt, amely egyértelműen megtudná állapítani, hogy az illető a menopauza átmeneti állapotában van-e vagy sem.

Mely tünetek előfordulása a legvalószínűbb?

A tünetek eltérőek lehetnek minden nő esetében. Eltérőek a kialakulás időtartamában és a panaszok súlyosságában. A következő leírás azokról a tünetekről szól, amelyek előfordulhatnak, de nem tartalmaznak minden lehetséges panaszt.

Változások a menstruációs vérzésben: Ahogy öregszik egy nő, úgy változik a menstruációs ciklusa is. Ritkábbá vagy gyakoribbá válthat, hosszabb vagy rövidebb ideig tarthat és erősebb, vagy gyengébb is lehet. Viszont fontos tudni, hogy ovuláció eközben is történhet, így előfordul, hogy menopauza állapotában lévő nők is teherbe esnek. Így akik nem szeretnének gyermeket, azoknak ajánlott a fogamzásgátló alkalmazása még 12 hónappal a menstruációs vérzés megszűnésé után is.*1

A menstruációs ciklusban történő változások gyakoriak és várhatóak a menopauza időszaka körül. Ennek ellenére a súlyosbodó vagy szabálytalan menstruációs vérzéssel kapcsolatban egészségügyi ellátóval kell konzultálni. Az abnormális vérzés lehet más méhből eredő probléma miatt is, ezek lehetnek polipok, hegesedés, hiperplázia (a méh nyálkahártyájának túlzott megvastagodása) vagy akár daganatos betegség.

Hőhullámok és hüvelyi problémák (például szárazság, viszketés és fájdalmas szexuális együttlét): Ezeket a tüneteket általában az alacsony ösztrogénszint okozza, amely a menopauza átmeneti időszaka előtt hónapokkal vagy évekkel jelentkezik. Átlagosan 3-ból 2 nő tapasztal hőhullámokat a menopauza során, azonban a kialakulás időpontja, előfordulás gyakorisága és időtartama változó. A hőhullámok hónapokon, akár éveken át is jelentkezhetnek. A legtöbb nőnél fokozatosan javulnak ezek a tünetek. A hüvelyi tünetek előfordulása viszont fokozódik az idő múlásával. A hüvelyszárazság különösen szembetűnő lehet szexuális együttlét közben. Fontos megbeszélni ezeket a zavaró tüneteket a kezelő orvossal a megfelelő kezelés érdekében.

Hangulat- és alvásproblémák: A menopauza során néhány nő alvásproblémákat, feledékenységet, depressziót és szorongást is tapasztal. A szexuális vágy (libidó) csökkenése is meglehetősen gyakori. Ezeknek a tüneteknek a nagy része lehet a csökkent ösztrogénszint eredménye, de más mentális probléma jelei is lehetnek. Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét tapasztalja, akkor forduljon orvosához a megfelelő kezelés érdekében.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a menopauza tüneteire?*2

  • Menstruációs vérzéssel kapcsolatos problémák: A kezelés előtt egy teljes kivizsgálás ajánlott. Ha a menstruációs vérzés kapcsán jelentkező tünetek a menopauza által kiváltott hormonális változások miatt vannak, akkor ösztrogénterápia magában vagy progeszteronnal kombinálva tabletta, injekció, tapasz vagy méhen belüli eszköz (IUD) formájába a kezelés.
  • Hőhullámok: Az ösztrogén tabletta, tapasz, gél vagy spray formájában alkalmazva segít enyhíteni a hőhullámokat. Azoknak a nőknek, akinek van (még) méhe, a nyálkahártya rákmegelőző állapotának kialakulása ellen gyógyszert kell szednie, mert ez a hosszútávú ösztrogénterápia hatása lehet. Néhány nőnek valamelyest segítenek a gyógynövények vagy az akupunktúra, de nem sok orvosi bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy ezek minden nőnél működnek. Ezenkívül néhány, általában más állapotra alkalmazott gyógyszer (antidepresszánsok és központi idegrendszerre ható gyógyszerek) is enyhíthetik a hőhullámokat. Ezek segítenek a hangulat- vagy alvásproblémákkal küzdő nőknek is. Az életmódbeli változtatások, mint a kávé és alkohol kerülése, hűvös környezet kialakítása, lazább ruházat viselése is segíthet enyhíteni a tüneteket. Konzultájon orvosával, hogy a hormonális terápia lenne-e a legjobb az Ön számára.
  • Hüvelyszárazság: A hormonális készítmények (tabletta, tapasz, gél, krém vagy spray formájában) általában enyhítik a hüvelyszárazságot és diszkomfortot. Ezenkívül hüvelynedvesítő krémek vagy síkosító is segíthet. Konzultájon orvosával a hüvelyi tüneteiről is, ezeket a tüneteknek a kezelése viszonylag egyszerű és általában sikeres.

*1 Cégünk a természetes és szelíd megoldásokat támogatja, ezért a fogamzásgátló készítmények alkalmazása helyett érdemes megismerni a saját testünk működését, hogy milyen jelei vannak az ovulációnak, így külső beavatkozás nélkül is védekezhetünk.

*2 Cégünk a természetes és szelíd megoldások híve, így azt javasoljuk, hogy amíg lehet - leleteink és állapotunk ismeretében – és kezelőorvosunk is egyetért döntésünkkel, elsősorban gyógynövényes készítményekkel támogassuk a szervezetünk működését.

Forrás: https://www.reproductivefacts.org/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket