fbpx

A menstruáció kimaradásának 4 lehetséges oka és a visszaállítására irányuló módszerek

„Vissza fog valaha térni a menstruációs ciklusom?” - kérdezte Amanda az első konzultációnk alkalmával. 5 hónappal ezelőtt fejezte be a fogamzásgátló tabletták fogyasztását, azóta nem jelentkezett menstruációs vérzése.

A legtöbb nő kellemetlen tüneteket tapasztal, miután befejezi a tabletták szedését. Ennek a fogamzásgátló elhagyása után jelentkező tünetegyüttes (post-birth-control-syndrome (PBCS)) az oka. A tünetek közé tartozik a hangulatingadozás, kimerültség, fejfájás és a szabályos menstruáció megszűnése.

Azt fontos tisztázni, hogy a nőknek nincsen valódi menstruációs ciklusa, amíg fogamzásgátlót fogyasztanak. Amit tapasztalnak az a gyógyszermentes (placebo) héten jelentkező elvonásos vérzés. Emiatt is lehetséges, hogy a fogamzásgátló fogyasztásának megszakítása után addig rejtve maradt menstruációs problémákra derül fény.

A menstruáció rendellenes kimaradását amenorrhea-nak nevezik az orvosi szaknyelvben. Az állapot kialakulásának különböző okai lehetnek. Ha valaki éppen befejezte a fogamzásgátlók fogyasztását és nem jelentkezett még a menstruációja, annak hasznos lehet a következő leírás, amiben ennek a jelenségnek a különböző okairól lesz szó és arról, hogy hogyan lehetne visszaállítani a ciklust.

1. Először is: mi az a fogamzásgátló tabletta elhagyása után jelentkező amenorrhea?

Sok nő, akkor tapasztal menstruációs zavart először, amikor befejezi a tabletták szedését. Ezzel szemben a menstruáció 4-6 hónapig vagy még tovább is elmaradhat a tabletták elhagyása után azoknál, akik a tabletták szedése előtt is tapasztaltak rendellenes menstruációt. A korábban menstruációs zavart nem tapasztaló nőknél 3 hónapon belül várható a menstruációs vérzés visszatérése.

A fogamzásgátló tabletták elhagyása után jelentkező amenorrhea gyakoribb, mint azt gondolnánk: a nők 3-6%-ánál fordul elő, de ez nem azt jelenti, hogy más tényezők nem játszanak szerepet a kialakulásában.

Azok a nők, akiknek elve azért írták fel a fogamzásgátlót, hogy rendeződjön a rendszertelen vagy elmaradó menstruációs ciklusuk valószínűleg ugyanazokat a tünetek fogják újra tapasztalni, miután elhagyják a tablettát. Valószínűleg ez is hozzájárul a fogamzásgátló tabletta elhagyása után jelentkező amenorrhea magas előfordulási arányához és pont emiatt fontos még a terápia megkezdése előtt kideríteni, hogy mi okozza ezeket a menstruációs problémákat.

Ha valaki éppen elhagyta a tablettát és nem jelentkezik időben a menstruációs vérzése, akkor fontos, hogy orvoshoz forduljon, aki el fog rendelni laboratóriumi teszteket, hogy ki lehessen zárni más, az amenorrhea háttérben álló okokat. A másodlagos amenorrhea - a definíciója szerint - az az állapot, amikor a normális menstruációs vérzés 3 vagy több hónapja vagy a rendellenes vérzés 6 vagy több hónapja marad el. Ennek oka lehet hipotalamusz eredetű amenorrhea, hiperprolaktinémia (a prolaktin hormon túl magas szintje), elsődleges petefészek elégtelenség vagy valamilyen krónikus betegség.

A menstruáció elmaradásának hátterében álló egyéb okok:

Amandának szabályos és kiszámítható menstruációs ciklusa volt a fogamzásgátló tabletták alkalmazásának megkezdése előtt, így a továbbra is elmaradó menstruációs vérzés okát ki kell vizsgálni. A fogamzásgátló tabletta káros hatásai közé tartozik, hogy kimeríti a tápanyagraktárakat, növeli a gyulladás mértékét, felborítja a stresszreakciót, hatással van a pajzsmirigyhormonokra, inzulinrezisztenciához vezethet és az emésztőrendszeri egészséget is megzavarhatja. Ezek mind befolyásolhatják a tabletta elhagyása utáni menstruációs ciklust vagy annak hiányát. Íme néhány tényező, amit figyelmébe szoktam venni, amikor a nőknek segítek a menstruációs ciklusuk visszaállításában:

2. Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigybetegséget az amenorrhea egyik általánosan elfogadott okaként tartja számon. Tény, hogy az ovuláció nélküli ciklusok, elmaradó menstruációs vérzés és vetélés is összefüggésbe hozhatók a pajzsmirigybetegségekkel.

3. Policisztás ovárium szindróma

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 5 millió nőt érintő policisztás ovárium szindróma (PCOS) is okozhatja a menstruáció elmaradását. Ez a betegség a rendszertelen vagy elmaradó menstruáció egyik leggyakoribb oka.

4. Táplálkozás és életmódbeli tényezők

Sok tényezőnek van hatása a menstruációs ciklusra. A táplálkozási zavarok, elégtelen tápanyagbevitel, tápanyaghiány vagy a magas intenzitású testedzés mind megzavarhatják a menstruációs ciklust. Sok stressz éri és nem alszik eleget? Ezek egyértelműen hozzájáruló tényezők a menstruáció elmaradásában és funkcionális hipotalamusz eredetű amenorrhea (FHA) diagnózisát eredményezhetik.

Az FHA összefüggésben van a túledzéssel, alacsony testtömeggel, stresszel de a diagnózisa kizárásos rendszeren alapul, tehát a lehetséges kiváltótényezőket kell először megvizsgálni.

Az Endokrinusok Társaságának iránymutatása egyértelműen ellenjavallja a fogamzásgátló tabletták alkalmazását hipotalamusz eredetű amenorrheában szenvedő nők esetén, akiknek a menstruációs ciklus beállítása, esetleg a csonttömeg megőrzése céljából írják fel a készítményt. A jelenleg fogamzásgátló tablettát fogyasztó pácienseknek pedig felvilágosítást javasolnak azzal kapcsolatban, hogy a tabletták lehet, hogy elfedik az alapvető problémákat.

Mit tehet az, aki szeretné, hogy helyreálljon a menstruációs ciklusa?

Ha valakinél régóta nem jelentkezett menstruációs vérzés, akkor ideje utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka. A következő 8 lépés segíthet a menstruációs ciklus helyreállításában:

1. Javasolt vizsgálatok.

Hogyha több, mint 3 hónapja elhagyta a fogamzásgátló tablettákat és még mindig nem jelentkezett a menstruációja, akkor keresse fel orvosát, hogy az beutalja a következő vizsgálatokra:

 • Terhességi teszt. A terhesség kizárása az leső lépés azoknál a nőknél, akik szexuálisan aktívak és elmarad a menstruációjuk.
 • FSH, LH és ösztradiol. Az agyalapi mirigy termeli a follikuluszstimuláló (vagy tüszőérlelő (FSH)) és a luteinizáló (vagy sárgatestserkentő (LH)) hormonokat, amelyeken keresztül kommunikál az agy a petefészekkel. Az ösztradiol vizsgálat segít kideríteni, hogy hogyan reagál a petefészek ezeknek a hormonoknak a stimulációjára.
 • Prolaktin. A prolaktin gátolja az FSH szekrécióját, aminek a hatására elmarad a menstruációs vérzés. Ugyanaz a mechanizmus okozza a prolaktinszint megemelkedését, mint ami a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) magas szintjét is okozza. Ez összefügghet azzal, ami a pajzsmirigyben történik a prolaktinóma - jóindulatú agytumor - által okozott állapot hatására.
 • Pajzsmirigy panel. A pajzsmirigy nem megfelelő, alul- vagy túlműködésének hatása befolyásolja a menstruációs ciklust, beleértve azokat az állapotokat, amikor vagy van menstruációs vérzés és ovuláció, vagy nincs. Ez volt az egyik háttérben álló ok Amanda amenorrhea eseténél: a laborvizsgálatok hipotireózis állapotát mutatták, ami azt jelenti, hogy a fogamzásgátló tabletták nem oldották volna meg a problémát. A fogamzásgátlás nagy terhet ró a pajzsmirigyre, ami hipotireózis és más az egész szervezetet érintő problémákhoz vezet.
 • Összes és szabad tesztoszteronszint. Az emelkedett tesztoszteronszint elnyomhatja az ovulációt és a menstruáció kimaradását okozhatja.
 • Mellékvesehormonok (24 órás vizelet kortizolszint vizsgálat és kortizon DHEA (dehidroepiandroszteron)). A mellékvese - különösen stresszes időszakokban - kortizolt termel, ami csökkenti a progeszteronszintet, ami így nem ellensúlyozza az ösztrogénszintet.

Emellett orvosa még javasolhatja az ACTH (mellékvesekéreg-serkentő hormon) és a reggeli kortizolszint mérését. Ezek információt adhatnak azzal kapcsolatban, hogy milyen hormonjelzéseket ad az agy és erre hogyan reagál a mellékvese. Ez a vizsgálat azért fontos, mert kezdjük megérteni, hogy a fogamzásgátlás milyen hatással van a nők stresszreakciójára.

2. Egészséges táplálkozás.

A hormonegyensúly rendezése és a menstruációs ciklus visszaállítása azzal kezdődik, ami a tányérra kerül. A teljesértékű élelmiszerek, amelyek jó minőségű zsiradékokat és fehérjét tartalmaznak (mint például a vadlazac) táplálják a szervezetet és stabilizálják a vércukorszintet. Az étkezés - tehát a tányér fele - legyen megtöltve élelmi rostban gazdag zöldségekkel. Naponta 6-9 adag zöldség elfogyasztása a cél. Ha ez hirtelen soknak tűnik, akkor érdemes naponta 1 adaggal növelni a heti zöldségbevitelt.

3. A tünetek követése.

Sok páciensem követi a menstruációs ciklusát (vagy annak hiányát) és feljegyzi az ezzel összefüggő problémákat és tüneteket, ami az egészségügyi szakembereknek segíti a megértést és nagyobb összkép kialakítását azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az elmaradó ciklusok hátterében. Amandával elkezdtük feljegyezni a fejfájást, aknék megjelenését, energiaszintet és más tüneteket, amit tapasztalt.

4. A Testmozgás elemzése.

Mondja el orvosának a jelenlegi testmozgással kapcsolatos szokásait és hogy milyen táplálékot igényel a szervezete. Fontos megérteni, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos szokások befolyásolják a hormonrendszert és az egészséget.

5. Törődjünk a májunkkal!

A máj fontos szerepet tölt be a hormonrendszer egészségében. Egyik funkciója a belső és kívülről (gyógyszer formájában) bevitt hormonok eltávolítás a szervezetből. A máj szempontjából kedvező élelmiszerek közé tartozik a cékla, keresztesvirágú zöldségek, fokhagyma, kurkuma és a zöld tea. A máj tökéletesen elvégzi a természetes hormonok és szintetikus fogamzásgátlók átalakítását, de szüksége van a megfelelő tápanyagokra a működéshez.

6. Aludjunk többet!

Amikor a menstruációs ciklus visszaállítása a cél, akkor rendezni kell a szervezet cirkadián ritmusát. Az alvás minősége és mennyisége esszenciális fontosságú. A cirkadián ritmus visszaállításához ki kell alakítani egy lefekvés előtti rutint. Ez lehet egy gyógytea elfogyasztása, egy kádfürdő, egy könnyű olvasmány, lazítás vagy meditáció. Teljesen sötét szobában alvás és az elektronikus eszközök világító képernyőjének (TV, számítógép és mobiltelefon) kerülése két órával alvás előtt előnyös lehet.

7. Stresszkezelés.

Ha az elmaradó menstruáció vezető okait nézzük, akkor az állandó stressz ott van valahol a legelsők között. Az emocionális és betegségből adódó stressz is elfogadott kiváltó tényezője a menstruáció kimaradásának. Ha valakinél ez a helyzet, akkor a stresszkezelés segíthet a menstruációs ciklus visszaállításában és a hormonszintek optimalizálásban. A hatékony stresszkezelés attól függ, hogy kinél mi működik. Én előszeretettel ajánlok különböző módszereket a pácienseimnek: meditáció, imádkozás, akupunktúra, masszázs és még akár a manikűr és pedikűr is segíthet az ellazulásban és stresszlevezetésben.

8. A megfelelő tápanyagok bevitele.

Az optimális vitamin, ásvány anyag és egyéb tápanyagok bevitele segít az olyan állapotok tüneteinek kezelésében, mint az elmaradó menstruációs ciklus, PCOS, premenstruációs szindróma és fogamzásgátló tabletta elhagyása utáni időszak. Mivel a tápanyagok közvetlenül a hormonokkal együtt hatnak, így esszenciális szerepet játszanak az elmaradó menstruációs ciklus visszaállításában. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin például szerepet játszik a nők menstruációs ciklusában. Egy tanulmány szerint az alacsony D-vitaminszinttel (<30ng/l) rendelkező nők 13%-a szenved amenorrheában. Fontos mérni a következő tápanyagok szintjét azoknál a nőknél, akiknek a kórtörténetében fogamzásgátló tabletták fogyasztása szerepel:

 • B2, B6, B12, C és E vitamin és folsav
 • Magnézium
 • Cink
 • Szelén
 • Q10 koenzim

Például bármilyen típusú cinkhiány megzavarja a hormonrendszert és megnehezíti a menstruációs ciklus rendezését.

Ezeket a stratégiákat alkalmazva Amandánál visszaállt a kiszámítható menstruációs ciklus néhány hónap alatt. A pajzsmirigyműködés helyreállítása, tápláltsági állapot javítása, stresszszint csökkentése és az egészséges emésztés kialakítása elősegítette a menstruáció visszaállását. Ezenkívül kiegyensúlyozottabb lett a hangulata, nőtt az energiaszintje, eltűntek az önbizalomromboló aknéi és nem volt többé szükség a fogamzásgátló tabletták fogyasztására.

Fel a fejjel: a PCOS, a fogamzásgátló tabletták elhagyása utáni állapot, a hipertireózis és a menstruációs ciklus elmaradása olyan nehézséget, amelyekkel bárki nehezen tud megbirkózni. Én javaslom a természetgyógyász és funkcionális orvoslást gyakorló szakember felkeresést, mert ők segítenek megérteni a szervezet speciális igényeit és kialakítani egy egyénre szabott tervet a gyógyuláshoz.

Forrás: https://www.mindbodygreen.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket