fbpx

A nem megfelelő gyomorsavszint hatásai

Gyomorsav: miért és mire jó?

A gyomorsavra a legtöbb ember nem gondol. Pedig ez az emésztőrendszer egyik legfontosabb eleme!

A gyomorsav, más néven emésztőnedv evés közben, a gyomrot bélelő parietális sejtek segítségével keletkezik. Ezek a parietális sejtek a gyomorsav előállításához különböző ásványi anyagokat használnak fel. A gyomorsav főleg sósavat, káliumot és nátriumot tartalmaz, a pH-értéke általában 1,35 és 3,5 között van (Wiki), ami azt jelenti, hogy egy nagy mértékben szabályozott nedvről van szó. Célja a pH-értékek alacsonyan tartása. A gyomor egyéb sejtjei a savasság közömbösítéséért bikarbonátot termelnek, a gyomornyálkahártya savasságtól történő megóvása érdekében pedig nyálkát állítanak elő.

Miért hasznos a gyomorsav?

Két kulcsfontosságú előnye van: felszívódás és védelem. Amikor az étel a gyomorba kerül, a gyomorsav megkezdi a fehérjék és a legtöbb ásványi anyag pepszinnel történő lebontását, ezáltal előkészíti az egészség és a jólét szempontjából fontos tápanyagok (például a vas, a B12-vitamin, a D-vitamin stb.) felszívódását. A rossz és a veszélyes baktériumok elpusztításában is segít.

Ha alacsony a gyomorsavszint, a neurotranszmitterek/aminosavak mennyisége sem lesz optimális a szervezetben (ezek olyan vegyi anyagok, amelyek jeleket továbbítanak az egyik sejttől a másikig, és óriási szerepet játszanak az egészség és a jólét fenntartásában).

Milyen negatív hatást gyakorol a pajzsmirigy-alulműködés a gyomorsav szintjére (annak okától függetlenül)?

Köztudott, hogy a pajzsmirigy-alulműködés a bőr és a haj kiszáradását eredményezheti, de úgy tűnik, hogy sok betegnél a gyomorsav szintjét is csökkenti, azaz hipoklórhidria jelentkezik. Ennek oka valószínűleg a parietális sejtek mennyiségének csökkenése vagy azok gyomorsavtermelő képességének redukálása. Mi ennek az eredménye? A fontos tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, és az is előfordulhat, hogy a vas, a B12-vitamin, a D-vitamin és sok más anyag mennyisége is csökken a szervezetben. A káros baktériumok elleni védelem szintje is lecsökken, ami azok túlszaporodásához (diszbiózis) vezet. Mivel ezek a baktériumok bejutnak a belekbe, a tünetek közé tartozhat a késleltetett és túlzott gázképződés. (A hosszú távú antibiotikum-használat is okozhat ilyen típusú káros baktérium túlszaporodást.)

A különböző anyagok alacsony szintje gyomorhuruthoz is vezethet: az alacsony gyomorsavszint következtében a gyomor begyullad és irritáció alakul ki, ezért az ételek és az étrend-kiegészítők túl sokáig maradnak a gyomorban, izgatva ezzel a gyomornyálkahártyát.

Savas reflux (GERD), gyomorégés és emésztési zavarok: magas gyomorsavszintre utalnak? Nem.

Kiderült, hogy az alacsony gyomorsavszint három rendellenességhez vezethet, amelyek a következők: savas reflux (amikor az emésztetlen gyomortartalom a már elernyedt nyelőcsövön keresztül visszanyomódik, a beteg ilyenkor kis mennyiségű savat érzékel), gyomorégés (égető érzés a nyelőcsőben) és emésztési zavarok (rossz emésztés a káros baktériumok nem megfelelő lebontása miatt).

Az orvosok sajnos ilyen esetekben olyan protonpumpagátlókat (PPI) írnak fel, mint az omeprazol (Prilosec), a lanzoprazol (Prevacid) vagy az ezomepraxol (Nexium), de sok más savcsökkentőt is alkalmaznak. Mintha a tüneteket a túlzott mennyiségű gyomorsav okozná! Esetleg elmegyünk a helyi gyógyszertárba vagy az élelmiszerboltba, és olyan savlekötőket vásárolunk, mint a Rolaids vagy a Tums. Ezek a szerek tehát képesek a tünetek elfedésére, de az állapotunk ezzel még tovább romlik.

Az alacsony gyomorsavtartalom okozta nem megfelelő emésztés és a pH-val kapcsolatos problémák miatt akár hasmenés is jelentkezhet. Egyes feltételezések szerint a gyulladásos bélbetegség az alacsony gyomorsavszint következménye.

Az öregedés és az alacsony gyomorsavszint kapcsolata

Bizonyos kutatások szerint a szervezet öregedésével kevesebb gyomorsav termelődik. Az oldal készítőjének idősebb anyósával is ezt történt, pedig nem küzd pajzsmirigy-alulműködéssel. Miután reggel és este is almaecetet kevert a vizéhez, azt tapasztalta, hogy sokkal jobb lett az emésztése.

Az alacsony gyomorsavszint és a Candida közötti kapcsolat

A betegek arra jöttek rá, hogy a gyomorsav szintjének növekedése lelassíthatja a candida szaporodását. (Ha candidával küzd, írja be a keresőbe a "szódabikarbóna candida" kifejezést.)

Az alacsony gyomorsavszint és a laktóz- és/vagy gluténintolerancia közötti kapcsolat

Sok beteg meglepődve tapasztalja, hogy a tejtermékekkel szemben fennálló intolerancia, vagyis a laktózérzékenység a gyomorsav alacsony szintjének következménye. Az oldal létrehozójának férje is laktózérzékenységgel küzdött, de amióta almaecetet (lásd az alábbiakban) ad a reggel elfogyasztott italához, a laktózintoleranciája teljesen megszűnt.

Számos esetben a gluténérzékenység is összefüggésbe hozható az alacsony gyomorsavszinttel. A tapasztalatok szerint a gyomorsav szintjének növekedésével a gluténérzékenység bizonyos mértékig csökken.

Mi a megoldás?

  • A pajzsmirigy-alulműködés kezelése, különösen a T3-mal történő kezelés, valamint az OPTIMÁLIS szabad T3 és T4 segít az alacsony gyomorsavszint okozta tünetek visszafordításában. A gyomorsav szintjének normalizálása érdekében az alacsony kortizolszint és az alacsony aldoszteronszint kezelése is fontos lehet.
  • Sokaknak az segített, hogy a naponta fogyasztott étrend-kiegészítőket olyan vízzel vagy gyümölcslével nyelték le, amelyhez előzőleg valamilyen egészséges savat (pl. almaecetet vagy citromlevet) adtak. A szűretlen, a nem melegített és a pasztörizálatlan almaecet a legjobb ilyen célra (A Braggs az egyik, de több márka is létezik). Az almaecet íze sztíviával ízesített vízzel, C-vitaminnal és más anyaggal is elfedhető. Az almaecetet soha ne fogyassza magában, mert megégetheti a nyelőcsövet. Két megjegyzés: 1) Magas káliumszint esetén az almaecet alkalmazása nem ajánlott, inkább citromlevet vagy betaint fogyasszon helyette. 2) Ha gyomorfekélye van, először annak megszüntetésére van szükség. Ez a tanulmány azt állítja, hogy a káposztalé is segít. Az egészséges savak más formái is jótékony hatást fejtenek ki.
  • A Betain márkanéven is ismert, vény nélkül kapható sósav is segíthet. (Megjegyzés: ha a Betain hasmenést okoz, lehetséges, hogy H. pylori fertőzése van.)
  • A svédkeserűnek nevezett gyógynövénykeveréket is érdemes kipróbálni, állítólag segít a sósav szintjének megemelésében. Candida kezelésére is ajánlott.
  • Egyes cikkek azt állítják, hogy a jódszint helyreállítása szintén javíthatja a gyomorsavtermelést.
  • Bizonyos betegeknél a H-pylori baktérium kiirtása is létfontosságú lehet.

A megfelelő savmennyiség visszaállításával a kulcsfontosságú tápanyagok felszívódása is helyreáll, ezzel a parietális sejtek ismét több savat fognak termelni. Sok beteg az egészséges savakat tartalmazó étrend-kiegészítők mellett minőségi probiotikumot is használ. A probiotikumok egészséges baktériumokat tartalmaznak, amelyek ellensúlyozzák a túl sok káros baktérium jelenlétéből eredő negatív hatásokat.

Megjegyzés: Ha hosszabb ideje szed protonpumpagátlókat (PPI), például Prilosec-et, vagy vény nélkül kapható emésztésjavító szereket, például Rolaids-ot vagy Tums-ot alkalmaz, és szeretné befejezni ezek szedését, a gyógyszer elhagyásával járó bizonyos mellékhatások elkerülése érdekében nem ajánlott a hirtelen megvonás, hanem fokozatosan kell leszoktatni a szervezetet. Janie férje hirtelen hagyta abba a gyógyszer szedését, aminek következtében egy hétig égett a gyomra, és rosszul tűrte a savak fogyasztását. Ez végül csökkent, és a pajzsmirigy-alulműködés megfelelő kezelésének megkezdéséig visszatért az almaecet használatához.

Az alacsony gyomorsavszint megállapítása (ez a legtöbb, pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő beteg esetében annak okától függetlenül fennáll)

  1. Szódabikarbóna teszt (nem tudományos): Reggel felkelés után, étkezés vagy ivás előtt keverjen 1/4 teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízbe, és igya meg. Figyelje meg, hogy az azt követő 2-3 percben jelentkezik-e böfögés (a gyomorsav és a szódabikarbóna reakciója szén-dioxid gáz képződését okozza). Ha NEM, akkor valószínűleg alacsony a gyomorsavszintje. MEGJEGYZÉS: egy teszt nem mutat biztos eredményt. Ezt a tesztet legalább 3 egymást követő reggel kell elvégezni, így a "Nem jelentkezik böfögés" és a "Jelentkezik böfögés" állítások közül valamelyik túlsúlyba kerül. Ez a teszt csak hozzávetőleges jelzést ad.
  2. Betain HCl próba (nem tudományos, és gyomorfekély esetén nem végezhető el): A teszt elvégzéséhez vásároljon Betaint (amely egy mesterségesen előállított sósav), lehetőleg a 600 mg-os tabletta kiszerelést válassza. A cél annak kiderítése, hogy hány tablettára van szükség ahhoz, hogy égető érzést érezzen a gyomrában. A normál gyomorsavszinttel rendelkező betegek ezt egy vagy két tabletta lenyelése után érzik. Az első napon közvetlenül a főétkezés előtt vagy a főétkezés elején vegyen be egy tablettát. A második napon közvetlenül a főétkezés előtt vagy a főétkezés elején vegyen be két tablettát. A harmadik napon közvetlenül a főétkezés előtt vagy a főétkezés elején vegyen be három tablettát, és így tovább. Szükség esetén a teszt 7 napig és 7 tablettáig ismételhető (a teszt egyes változatai akár 10 napig és 10 tablettáig is tarthatnak). Minél több tablettát kell bevennie az égető érzés eléréséhez, annál valószínűbb, hogy alacsony a gyomorsavszintje. MEGJEGYZÉS: Ha a teszt kezdeti szakaszában túlzott mértékű égető érzést tapasztal, valószínűleg túl sok a gyomorsava. Ebben az esetben a tesztet azonnal abba kell hagyni. Ellenkező esetben a tesztnek csak addig kell tartania, amíg nem tapasztal égető érzést/melegséget, amely a hetedik nap előtt is jelentkezhet.
  3. Heidelberg-gyomorsavteszt (tudományos): Ennek a vizsgálatnak az elvégzését az orvosától kell kérnie. Sokkal pontosabb, mint a fent említett tesztek, de sokkal költségesebb is, akár 300 dollárba is kerülhet. Az orvos azt fogja kérni, hogy igyon szódabikarbóna-oldatot (nátrium-bikarbonát), valamint nyeljen le egy apró pH-mérővel és rádióadóval (rádiótelemetria) ellátott kapszulát. Ez elemzi a gyomorsav pH-értékét. MEGJEGYZÉS: Körülbelül öt napig nem szedhet semmilyen protonpumpagátlót vagy vény nélkül kapható emésztéssegítő gyógyszert. Ez a vizsgálat körülbelül egy órát vagy valamivel több időt vesz igénybe.

Megjegyzés: A nátriumszint csökkenését eredményező alacsony aldoszteron-szint csökkentheti a gyomorsav mennyiségét, mivel a savképződéshez sóra van szükség!

Forrás: https://stopthethyroidmadness.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket