fbpx

Prof. Dr. Balázs Csaba - A pajzsmirigy alulműködése és az aluszékonyság kapcsolata

Dr Balazs Csaba

Néhány éve a szokásos viziten találkoztam egy 75 éves férfibeteggel, aki a szokásos kérdésekre alig válaszolt, szinte állandóan aludt és nehezen volt ébreszthető. A fiatal referáló orvoskolléga a beteg panaszait agyi érelmeszesedéssel és korai elbutulással (demenciával) magyarázta. A beteg vizsgálata során feltűnt, hogy arca jellegzetesen felduzzadt, a szemöldöke szinte teljesen kihullott, bőre feltűnően száraz és hámló volt (1. ábra). Amikor sikerült szólásra bírnom, akkor rendkívül rekedt és egykedvű hangon válaszolt és csak azt mondta „nagyon fázok”, miközben a kórteremben 26-27C° volt! A lelkiismeretes nővéreim ismételten jelentették, hogy a beteg hőmérséklete rendszerese nem éri el a 36 C°-t!. Rátekintéskor a pajzsmirigy jelentős duzzanata, tapintáskor tömött jellege volt észlelhető. A kiegészítő vizsgálatok megerősítették azonnali diagnózisomat, hogy a betegnek csökkent pajzsmirigy-betegsége van.

Kiderült, hogy a beteg bőrgyógyász orvosprofesszorként dolgozott itthon és későbben „disszidálása” után Németországban. A családja is Alzheimer kórra, ill. korai elbutulásra gondolt. A diagnózis felállítása után az ilyenkor szükséges körültekintéssel elkezdett kezelés hatására a beteg néhány nap alatt feltisztult. Elmondta, hogy nem is tudja miként került kórházba. Megtudtam tőle, hogy egykori neves orvosprofesszoraimmal baráti viszonyban van, ill. volt. 6 hónap után újra el kezdett dolgozni és bőrgyógyászati tankönyvet írt, amelyet azóta is hasznosan forgatnak itthon és külföldön egyaránt.

A tanulságos eset bizonyítja, hogy pajzsmirigy alulműködésében (hypothyreosisban) a viselkedési és pszichológiai tünetek sokszor nem specifikusak, egyaránt jelentkezhetnek a pajzsmirigy csökkent működésekor és depresszióban. Ezek közül említést érdemel a fáradékonyság, a pszichomotoros lelassulás, a tanulási képesség csökkenése, az aluszékonyság, kedvetlenség és más hangulati zavarok (anergia, dysphoria).

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítanak nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval.

Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó (nem vágy!), meddőség, menstruációs zavarok, végtagzsibbadás magas vérnyomás, testszerte vizenyő (ödema) lépnek fel. Gyakoriak a kognitív funkciózavarok: memóriazavar, tanulási nehézség, a gondolkodás lelassulása, figyelmetlenség. Ez azt eredményezi, hogy a tünetek jelentkezésekor nem lehet tudni, vajon hypothyreosis, depresszió, idős betegek esetében, agyi érelmeszesedés (cerebrosclerosis) okozta tünetekkel állunk-e szemben.

Ami az időskorúakat illeti, nem egységes a vélemény: egyes vizsgálatokban összefüggést mutattak ki az emelkedett TSH-szint és a depresszió között, más vizsgálatokban nem tudták ezt megerősíteni. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy különösen időseken az enyhe (ún. szubklinikus) hypothyreosis és a depresszió, valamint a kognitív funkciók romlása egymástól különálló, csak egyidejűleg jelentkező kórképek is lehetnek, amelyek között nincs ok-okozati összefüggés. Bonyolítja a kérdés tisztázását, hogy depresszióban, aluszékonyságban viszonylag gyakori az autoimmun thyreoiditis, ez különösen a rapid, ciklikus, bipoláris betegségre jellemző.

A 60 év feletti nők akár 10%-ában emelkedett lehet a szérum TSH-szintje (5–10 mE/l), egyúttal thyreoidea elleni antitest-pozitivitás is kimutatható. A pszichés betegség miatt lítium tablettákat szedő betegek közel 20%-ban alakul ki csökkent pajzsmirigyműködés. Hasonlóan csökkent működést okozhat sok olyan gyógyszer, amelyet nem a pajzsmirigybetegségre szednek a betegek. Ezek közül a legfontosabban a szívbetegek által gyakran szedett, nagy mennyiségű jódot tartalmazó Cordarone tabletta, vagy a Betadine hüvelykúp, ill. fertőtlenítő oldat. Sokirányú pszichológiai tesztekkel végzett tanulmányokban arra hívták fel a figyelmet, hogy ezeknél az embereknél, a kontrollokhoz viszonyítva, gyakrabban lépnek fel alvászavarok, szorongás és testi (szomatikus) panaszok, amelyek a pajzsmirigy kezelésével megszüntethetők. A thyroxin és szelén együttes bevitelével az aluszékonyság és a kognitív funkciók egyaránt tovább javíthatók.

1. táblázat A csökkent pajzsmirigybetegség legfontosabb tünetei

Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
Depresszióra hajlam
Hízás, csökkent étkezés mellett
Rekedtség
Végtagokban zsibbadásérzés
Száraz, viszkető hideg, megvastagodott bőr
Székrekedés
Halláscsökkenés
Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)
Menstruációs zavarok, terméketlenség
Csökkent libidó (nem vágy)
Lassú szívműködés
Emelkedett koleszterinszint

 

kez 03

1. ábra A beteg tenyere rendkívül száraz és hámló

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket