fbpx

A PCOS ismeretlen arca avagy mit kell tudni a termékenységről PCOS esetén

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a reproduktív korban lévő nőknél a leggyakoribb hormonális zavar, csak az USA-ban a nők 10-15 %-át érinti. A nevével ellentétben nem feltétlenül diagnosztizálnak a betegeknél petefészek-cisztákat.

A PCOS  valószínűleg genetikai gyökerekkel is rendelkezik, amely az egész női szervezetre óriási hatással van.

Tünetei a túlsúly, a rendszertelen menstruáció, a meddőség, az aknés bőr, a fokozott szőrnövekedés az arcon (hirsutismus), és a hajhullás. A kor előrehaladtával, a PCOS növeli a nőknél a 2-es típusú diabetes és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét– gyakran a menopauza után is.

A diagnózis az alábbi három kritériumból kettő megléténél állítható fel:

  • Anovuláció (nincs peteérés, vagy nem történik tüszőrepedés és a petesejt nem tudja elhagyni a tüszőt) illetve hosszú az ovulációs ciklus (35 napos, vagy hosszabb).
  • Az androgén hormonok magas szintje (pl. magas tesztoszteronszint), vagy az androgének túlzott termelődésének orvosi tünetei – szőrnövekedés az arcon (hirsutismus), aknés bőr, hajhullás.
  • Policisztás petefészkek észlelése ultrahanggal.

A PCOS a petefészkek rendellenes működéséből fakadó meddőség egyik fő oka is. A PCOS által okozott meddőség típusa viszont mindig egyedi – ezért, ha a fent említett tüneteket észleli, az alábbi tények fontosak lehetnek.

  • A PCOS-ban szenvedő nőknél túl sok tüsző található a petefészkekben.

A tüszőkben fejlődnek ki a petesejtek. A PCOS esetében a tüszők nagy mennyiségű tesztoszteron hormont választanak ki. így a tüszőérés lassabban következik be, vagy elmarad az ovuláció. Előfordulhat, hogy a tüszők az ultrahangon sok kis cisztára hasonlítanak.

  • A PCOS-ban szenvedő nőknél az ovuláció később, vagy soha nem következik be.

Az androgén hormonok túlzott termelődése miatt a PCOS-ban szenvedő nőknél hét vagy több nappal is később történik a tüsző repedése, mint a ciklus általában jellemző 14. napján. Így a menstruáció késik, a ciklus sokszor 35, vagy akár több napig is tarthat. Tehát ha azt tapasztalja, hogy a ciklusa rendszeresen hosszabb, érdemes elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat orvosával.

  • Az ovulációs tesztek (LH-tesztek) nem mindig működnek a PCOS esetében.

Ennek oka, hogy ezek a tesztek a luteinizáló hormon (LH) szintjét mérik, amely a PCOS esetében már alapvetően magas. Az LH-szint a ciklus közepén megemelkedik, előidézve ezzel az ovulációt. A PCOS-ban szenvedő nők azonban gyakran tapasztalják, hogy az ovulációs tesztjük pozitív az ovulációval nem összefüggő időszakokban is, vagy akár minden nap.

  • A PCOS-ban szenvedő nők később érik el a fogamzóképességük csúcsát, és a menopauza is később következik be náluk.

Azonban van pár jó hír azoknak, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak. Náluk a reproduktív kor csúcsa kb. két évvel később következik be. A kor előrehaladtával a petesejtek száma és a tesztoszteron szint  alapvetően is csökken – (a magas tesztoszteron szint lassítja vagy megakadályozza az ovulációt PCOS esetén) – a csökkenő tesztoszteron szint PCOS esetén növeli a petefészkek aktívitását, ebből kifolyólag a menopauza is átlagban két évvel később következik be, így a fogamzó képesség is tovább tart.

  • A PCOS NEM meddőséget, csak csökkent termékenységet okoz, és a legtöbb nő képes később teherbe esni.

Egy kutatás megmutatta, hogy a PCOS-al küzdő nőknek ugyanannyi esélyük van teherbe esni, és átlagban ugyanannyi gyermeket szülni, mint akik nem küzdenek ezzel az állapottal. Ez a kor előrehaladtával javuló petefészek-működésnek tudható be.

Az inzulinrezisztencia a PCOS egyik fő súlyosbító faktora, azonban jó hír, hogy számos kutatás bizonyította, hogy a teherbe esés esélye növelhető megfelelő diétával és életmódváltással. Fontos, hogy a nők ismerjék ennek a betegségnek a tüneteit, mielőtt próbálkoznának a teherbe eséssel. Nagyon sokat lehet tenni az állapot javítása és visszafordítása érdekében és még időben helyreállítani a hormonális egyensúlyt és kezelni az anyagcsere-zavarokat.

 

*Fiona McCulloch

Fiona McCulloch természetgyógyász, a White Lotus Integrated Medicine alapítója és tulajdonosa, az elmúlt 15 évben több ezer pácienst kezelt. Dr. McCulloch az IVF.ca tanácsadója – ez Kanada fő, meddőség kutatásával foglalkozó közössége - illetve a PCOS Awareness Association orvosi tanácsadói testületének tagja. Saját maga is PCOS-ban szenvedett, így fontosnak tartja, hogy a nők hozzájussanak a szükséges információkhoz erről az állapotról, illetve több kutatás készüljön a témában. Házas és három fiúgyermek édesanyja.

Forrás: Fiona McCulloch* https://www.chispamagazine.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket