fbpx
A kosár üres!

A Q10 koenzim és a termékenység - Tények és tévhitek

Az utóbbi években a Q10 koenzim (CoQ10) népszerű étrend-kiegészítővé vált a meddőséggel küzdő párok körében. Ha beszéltél már termékenységi szakértővel, valószínűleg már te is tisztában vagy a Q10 koenzim és a fogamzóképesség közti összefüggéssel.

A CoQ10 és a termékenység közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmányok viszonylag újkeletűek, így a Q10 koenzim erőteljes hatását még számos tévhit lengi körül. Az alábbiakban megpróbáljuk eloszlatni a leggyakoribb tévhiteket.

1. tévhit: A termékenység és a CoQ10 között nincsen összefüggés.

Az ovulácó energiaigényes folyamat. A szervezet többi sejtjéhez hasonlóan a nők petesejtjeiben (oocitáiban) is a mitokondrium felelős a sejten belüli energiatermelésért, emiatt a petesejt több mitokondriumot tartalmaz, mint bármely egyéb sejt.

A CoQ10 szerepe kulcsfontosságú a mitokondrium energiatermelő folyamataiban. Az életkor előrehaladtával a CoQ10 termelése csökken, ebből következően az idősebb nők petesejtjeinek energiatermelése kevésbé hatékony. A CoQ10 szint az első 20 életévben a legmagasabb, onnantól kezdve pedig folyamatosan csökken.

Ahogyan azt a Fertility and Sterility szaklap egyik tanulmánya is leírja, bizonyos mitokondriális tápanyagok, mint például a CoQ10 növelhetik az energiatermelést, ez pedig pozitív hatással lehet a terhesség kihordására 35 év feletti nőknél. Más tanulmányok alátámasztják, hogy a CoQ10 szedése növelheti a sikeres terhességek arányát az idősebb korú anyák esetén.

A megfelelő alanyok kiválasztása a termékenységi vizsgálatokba igen összetett feladat, így mindössze egyetlen humán tanulmány vizsgálta a CoQ10 hatását a nők fogamzóképességére. Ebben a 2014-es vizsgálatban IVF-ben (mesterséges megtermékenyítésben) részt vevő, 35-43 év közötti nők napi 600 mg mennyiségű Q10 koenzimet szedtek. A vizsgálatba bevont nők száma nem volt elegendő, így nem lehetett az adatokból szignifikáns következtetéseket levonni, de az eredmények meglehetősen bíztatóak voltak.

A sejten belüli rendellenes kromoszómaszám előfordulása a CoQ10 csoportban 46,5 %-os volt, szemben a kontrollcsoport 62,8%-ával. A rendellenes kromoszómaszám gyakran áll a vetélések hátterében, illetve bizonyos állapotokhoz, betegségekhez (pl. Down szindróma) is köthető.

A klinikai terhességek aránya a CoQ10 csoportban magasabb volt (33%), mint a kontrollcsoportban (26,7%).

2. tévhit: A CoQ10 csak a nők fogamzóképességére van jótékony hatással.

Tény: a CoQ10 és a férfi nemzőképesség között is összefüggés van.

Számos tényező játszik közre a férfi meddőség kialakulásában, az egyik talán legkárosabb ezek közül a szabadgyökök jelenléte. A meddő férfiak mintegy 30-80%-ának spermája igen nagy mennyiségben tartalmazott szabadgyököket.

A spermium teljes kifejlődése mintegy 3 hónapot vesz igénybe. A fejlődési folyamat során a szabadgyökök a spermiumokat körülvevő sejtmembrán megbontásával károsíthatják a spermiumot. Súlyosan roncsolhatják a sejt DNS-ét is, ezáltal a spermium génállományában kárt téve génhibákat okozhatnak.

A COQ10 igen erős antioxidáns hatással bír. A többi antioxidánshoz hasonlóan a CoQ10 is a szabadgyökök által okozott, káros oxidatív hatásoktól védi a sejteket.

Egy 2009-es tanulmány leírja, hogy a Q10 koenzim 3-6 hónapon keresztül történő alkalmazása növelheti a spermiumok motilitását, azaz mozgóképességét. Egy frissebb tanulmány adatai szerint pedig a CoQ10 szedése javította a spermakoncentrációt, valamint a spermiumok mozgékonysági és morfológiai mutatóját.

3. tévhit: A CoQ10 csak a szív egészségére van jó hatással.

Tény: a CoQ10 a szervezet valamennyi sejtjére hatással van.

A Q10 koenzim jótékony hatása a szívbetegek és a sztatint szedők egészségére jól dokumentált, azonban, ha egy kicsit jobban utánanézünk a Q10 működésének nagy általánosságban, könnyedén felismerhetjük, hogy a Q10 koenzim a szervezet minden egyes sejtjére pozitív hatással van.

A sejtek az élet apró építőkövei, a Q10-nek pedig jelentős hatása van a sejtműködésre. Mikor táplálkozunk, a táplálékkal bejuttatott tápanyagokat a sejtek számára hasznosítható energiává kell alakítani. Ezt az átalakító folyamatot biológiai oxidációnak vagy sejtlégzésnek nevezzük. A biológiai oxidáció nagy része a mitokondriumban zajlik, amit a sejt erőművének is nevezhetünk.

A biológiai oxidáció során a számos összetett folyamat révén alakul át a tápanyag energiává. Az egyik ilyen folyamatot elektrontranszport-láncnak (electron transport chain, ETC) nevezzük. Az ETC igen nagy mértékben a Q10 koenzimen alapul, amely ebben a folyamatban az eletronátvitelt segíti elő. Ha a Q10 koenzim szint túlságosan alacsony, a sejtek energiatermelő képessége is romlik.

Az ETC folyamatához való hozzájáruláson kívül a Q10 koenzim erőteljes antioxidáns hatással is bír. Az antioxidánsok olyan szerek, amelyek különféle anyagok károsító hatásaitól védik a sejteket.

Antioxidáns lévén a Q10 koenzim segíthet a szabadgyökök semlegesítésében, ezáltal csökkentheti az általuk okozott károkat.

4. tévhit: A termékenység szempontjából legelőnyösebb CoQ10 forma az ubikinol.

Tény: Nem a CoQ10 formája a meghatározó, hanem az előállítás módja.

Számos egymásnak ellentmondó információ kering a köztudatban, ezért gyakran előkerül a kérdés, hogy a termékenység szempontjából vajon melyik formában a leghatékonyabb a CoQ10: ubikinon vagy ubikinol?

A Q10 koenzim mindkét formájában elérhető az étrend-kiegészítőkben: az ubikinon a Q10 oxidált formája, az ubikinol pedig a redukált formája. Szervezetünkben mindkét változat megtalálható, és a szervezet képes őket úgy átalakítani őket (oda-vissza) egymásba, hogy az az éppen aktuális igényeinek megfeleljen.

5. tévhit: Policisztás ovárium szindrómás vagyok, az én esetemben a CoQ10 nem segít.

Tény: A CoQ10 pozitív hatással van a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) küzdő nők állapotára.

Néhány ígéretes új vizsgálat adatai alapján a CoQ10 különösképp hatékony policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél. Egy nemrégiben közölt tanulmány két vizsgálati csoport (klomifén+CoQ10 kombinációt szedők vs. csak klomifént szedők) adatait hasonlította össze.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a naponta háromszor 150 mg klomifén-citrát + 60 mg CoQ10 kombinációt szedő nők szervezetében több tüsző érett, vastagabb lett az endometrium és magasabb volt az ovulációs ráta (65,9% vs. 15,5%), mint a monoterápiás (csak klomifént szedő) csoportban. Még ennél is izgalmasabb adat, hogy a klomifén-citrát + CoQ10 kombinációt szedő nők terhességi rátája is magasabb volt monoterápiában részesülő társaik terhességi rátájánál (37,3% vs. 6,0%).

Egy 2016-os randomizált placebo-kontrollált vizsgálatban 60 PCOS-es nőnél vizsgálták a CoQ10 hatását a glükóz- és lipidanyagcserére.

A vizsgálatban az alanyok napi 100 mg CoQ10 koenzimet szedtek 12 héten keresztül, a kontrollcsoport tagjai pedig placebot kaptak. A vizsgálat elején és a vizsgálat végén mért glükóz- és lipidanyagcsere értékeket elemezték.

A Q10 koenzimet szedő csoportnál az éhgyomri vércukorszint és inzulinszint jelentős csökkenése volt megfigyelhető, ezen kívül az összkoleszterin szint és az LDL koleszterin ("rossz" koleszterin) szintje is csökkenést mutatott.

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket