Az ősi és hagyományos táplálkozás gazdag volt gyümölcsökben vagy más, antocianin tartalmú élelmiszerekben de a modern nyugati étrend elég keveset tartalmaz ezekből.
Egy német tanulmány szerint azoknál a cukorbetetegeknél, akik napi 600mg antocianin tartalmú étrend-kiegészítőt szedtek két hónapon keresztül, megfigyelhető volt a káros kollagén termelődés csökkenése [Boniface 1996].
Szóval az antocianinok:
- erős antioxidánsok, védik az ereket az oxidáció káros hatásaival szemben,
- cukorbetegeknél csökkenti a magas vércukorszintet,
- hatástalanítja azokat az enzimeket, amelyek a kötőszövetet károsítják,
- helyrehozza az érfalban lévő hibás fehérjéket, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően aktivizálódik a II típusú kollagén termelése,
- gátolja a metalloproteázokat (MMP-1, MMP-9), melyek a kollagén és az elasztikus, rostok lebontásáért felelősek, és nagy szerepet játszanak a bőr öregedésében,
- gyengéden véd az UV sugárzással szemben,
- rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és a lila színű növények, mint pl. a padlizsán hatásos lehet azok számára, akik rákellenes kezelésen, kemoterápián esnek át,
- gyulladáscsökkentő hatásúak, védenek a glikáció ellen (cukrok fehérjékhez való kötődése).
* A honlapunkon nem csak kozmetikumokkal, hanem a bőrre hatással lévő egyéb területekről is beszámolunk. Úgy mint pl. a táplálkozás.
[Boniface 1996] - Boniface, R., Robert, A.M.: Effect of anthocyanins on human connective tissue metabolism in the human, KlinMonblAugenheilkd, 209, 6, 368–72, 1996.