fbpx
A kosár üres!

Az E-vitamin - Minek is nevezzelek?

A természetes E-vitamin nyolc különböző, antioxidáns hatású molekulát tartalmazhat: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolt, valamint alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienolt. A tokoferol elnevezés a görög ’tokosz’ és ’feró’ szavak összetételéből született, jelentése „gyermekkel viselős". Hogy miért éppen ez az elnevezés? Példaként említhetjük patkányvizsgálatok eredményeit, melyek arra mutatnak, hogy az E-vitamin a termékenység szempontjából kiemelkedő fontosságú tápanyag

Egy patkányoknál végzett, a felszívódást elemző vizsgálat adatai szerint a négy tokoferol-típus közül az alfa-tokoferol rendelkezik a legerősebb biológiai hatással, és ez az E-vitamin egyetlen olyan formája, amely megfelel az emberi szervezet igényeinek. Az is megemlítendő, hogy az E-vitamin klinikai vizsgálatainak túlnyomó többsége során alfa-tokoferolt alkalmaztak, ezért az alfa-tokoferolt gyakran használják az E vitamin szinonimájaként. Jelen cikkben E-vitamin megnevezés alatt az alfa-tokoferolt értjük (hacsak külön nem jelezzük az eltérést).

A gamma-tokoferol biológiai hatásai

Patkányoknál végzett reszorpciós vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az alfa-tokoferollal ellentétben a gamma-tokoferol igen alacsony E-vitamin hatással rendelkezik, ezért az emberi szervezetre gyakorolt, lehetséges jótékony hatását ezidáig jórészt figyelmen kívül hagyták. Mégis el kell mondanunk, hogy a gamma-tokoferol számos egyéb biológiai hatással is rendelkezik, ezek közül némelyik pedig még az alfa-tokoferol hatásánál is erősebb. Példaként említhetjük, hogy a gamma-tokoferol prosztatarák esetében sokkal hatékonyabban gátolta a rákos sejtek burjánzását, mint az alfa-tokoferol, jobban csökkentette az oxidatív DNS-károsodást és nagyobb mértékben növelte a szuperoxid dizmutáz hatását. A gamma-tokoferol vagy a túlnyomórészt gamma-tokoferolt tartalmazó kevert tokoferolok a trombocita-aggregációt is nagyobb mértékben gátolták, mint az alfa-tokoferol. A gamma-tokoferol hatékonyabban iktatta ki a peroxinitritet, mint az alfa-tokoferol. A peroxinitrit egy erőteljes mutagén nitráló és oxidatív vegyület (szabadgyök), amely a fagociták tevékenysége során képződik. Úgy tartják, hogy szerepe lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a neurodegeneratív betegségek kialakulásában is.

Mi több, egy friss vizsgálat adatai szerint a gamma-tokoferol gyulladáscsökkentő hatással bírt és a sebgyógyulást is segítette diabéteszes egerekben. Ezek alapján elmondható, hogy bár a gamma-tokoferol alkalmazása nem képes az E-vitamin hiány klasszikus tüneteit kivédeni, mégis hasznos szerepe lehet.

Az alfa-tokoferol redukálja a gamma-tokoferolt

A gamma-tokoferol jelentőségét hangsúlyozzák azok a vizsgálatok, melyekben a napi 200-1200 NE (Nemzetközi Egység) mennyiségben alkalmazott alfa-tokoferol felgyorsította a gamma-tokoferol bomlását, ezáltal pedig csökkentette a gamma-tokoferol szérumszintjét. Ahogyan azt lejjebb kifejtjük, az is lehetséges, hogy a hosszú távú E-vitamin alkalmazásának tulajdonított káros mellékhatásokat valójában az alfa-tokoferol által kiváltott gamma-tokoferol szint csökkenés okozza.

Lehetséges alkalmazása prosztatarákos betegeknél

Alapkutatások eredményei és humán megfigyeléses vizsgálatok adatai azt sugallják, hogy az alfa- és a gamma-tokoferol egyaránt segítheti a prosztatarák megelőzését. Megjegyzendő azonban, hogy az alfa-tokoferol hatását elemző randomizált, kontrollált vizsgálatok ellentmondásos eredményekkel zárultak. Egy dohányzó férfiak bevonásával végzett, randomizált vizsgálat adatai szerint napi 50 NE alfa-tokoferol szedése 5-8 éven keresztül jelentős mértékben, 31%-kal csökkentette a prosztatarák előfordulását. Ezzel szemben egyéb, kettős-vak vizsgálatok során azt találták, hogy napi 200 NE alfa-tokoferol szedése nem volt hatással a prosztatarák előfordulására, de napi 400 NE alfa-tokoferol szedése 5 és fél éven keresztül (teljes utánkövetési idő: 7 év) már jelentős mértékben, 17%-kal növelte a prosztatarák előfordulását a placebo-csoporthoz képest (p<0,01). Ezeket a látszólagos ellentmondásokat az alfa-tokoferol dózisfüggő, gamma-tokoferolt elnyomó hatásával magyarázhatjuk. Ezt támasztják alá a fenti randomizált, kontrollált alfa-tokoferol vizsgálatok során tapasztalt dózisfüggő válaszreakciók is. Napi 50 NE alfa-tokoferol szedése védő hatású, napi 200 NE dózis nem vált ki hatást, napi 400 NE pedig már káros. Az E-vitamin erősebb rák-megelőző hatással bírhat, ha a tokoferol mind a négy izomerje megtalálható benne, mintha kizárólag csak az alfa-tokoferolt tartalmazza.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket