fbpx

Az erős menstruációs vérzés lehetséges okai

Az erős menstruációs vérzés okának diagnosztizálása néha nehézkes. Néhány olyan a méhet érintő kórkép, mint a hegesedés vagy polipok is okozhatnak erős menstruációs vérzést.

Az erős menstruációs vérzés leggyakoribb okai a következők lehetnek:

 • méhfibrómák
 • méhpolipok
 • endometriális hiperplázia
 • méhdaganat
 • adenomiózis.

Méhfibrómák

A méhfibrómák a méhizomzatból kifejlődő abnormális kinövések. Nagyon gyakoriak, a nők közel 80%-ánál kialakulhatnak. Gyakran „tumor”-ként utalnak rájuk, azonban többségében nem rákos eredetűek.

A méhfibrómák nagyobb valószínűséggel okoznak tünetek, ha nagy méretűek, ha több van belőlük vagy nyomnak más belső szerveket. Néhány nőnél ez a mindennapjaikat megzavaró erős menstruációs vérzést és medencetáji nyomást vagy fájdalmat okoz, még másoknál a termékenység és terhesség kapcsán okozhat problémákat. A méhfibrómák által okozott tünetek általában javulnak a menopauza után.

A méhfibrómák kidudorodhatnak a méh belsején vagy külsején. Méretüket tekintve lehetnek mikroszkóppal alig láthatóak, de kiterjedésük elérheti akár egy grapefruit nagyságát is. A többségük azonban kicsi és nem okoz panaszt egyáltalán.

Méhpolipok

A méhpolipok kisméretű, a méhnyálkahártyából (endometrium) eredő általában jóindulatú kinövések, amelyek a méhnyaknál is előfordulhatnak. A polipok okozhatnak erős menstruációs vérzést vagy rendellenes vérzést 2 menstruáció között vagy szexuális együttlét után. Ezek a képletek alkalmanként abnormálissá válhatnak, különösen idősebb nők esetén, emiatt ajánlott az eltávolításuk mielőtt veszélyt jelentenek.

Rosszindulatú daganat és hiperplázia

Néhány nőnél abnormálisan vastag nyálkahártya fejlődik a méh belső felszínén. Ezt endometriális hiperpláziának hívják, ami ugyancsak okozhat erős menstruációs vérzést, szabálytalan menstruációs ciklusokat és véres hüvelyváladékot. Egyes esetekben az endometriális hiperplázia méhdaganattá fejlődhet. Ez idősebb nőket gyakrabban érint, de fiataloknál is előfordulhat.

Az Endometriális hiperplázia és méhdaganat kialakulásának szempontjából rizikó csoportba tartoznak azok a nők, akikre jellemző:

 • 45 év feletti életkor
 • 90 kg feletti testtömeg
 • gyermektelenség
 • valamelyik családtagnak volt méh-, petefészek- vagy béldaganata
 • policisztás ovárium szindróma
 • hajlamosító gének jelentléte (pl. HNPCC)

Adenomiózis

Az adenomiózis a fájdalmas és erős menstruációs vérzés egy gyakori oka és okozhat ugyanolyan tüneteket, mint az endometriózis és a méhfibrómák. Adenomizóis akkor alakul ki, ha méhnyálkahártya-mirigyek megjelennek a méh izomzatában. Ennek eredményeképpen a méh nagyobbra nő és vizsgálat közben érzékenyebb. Az adenomiózist nem könnyű diagnosztizálni az általában alkalmazott eljárásokkal (ultrahang, méhtükrözés, laparoszkópia és MRI), amelyek nem mindig derítenek fényt erre az állapotra. Általában a 30-as éveiben járó nőknél diagnosztizáljak ezt a kórállapotot.

Egyéb, ritkábban előforduló erős menstruációs vérzést kiváltó okok:

 • pajzsmirigy-alulműködés
 • véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása
 • máj- és veseproblémák
 • véralvadási zavarok (pl.: Von Willebrand-betegség)
 • hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása, például tabletta vagy méhen belüli progeszteront tartalmazó eszköz formájában

Van, hogy sosem találják meg az erős menstruációs vérzés okát. Sőt, az erős menstruációs vérzéssel küzdő nők közel felénél nincsen jele semmilyen nyilvánvaló kiváltó oknak. Ekkor az úgynevezett diszfunkcionális méhvérzés áll fenn, ami bármely életkorban előfordulhat. Idősebb nőknél azonban gyakrabban előfordul, így valószínűsíthető, hogy a kor előrehaladtával a nők szerveztében történő hormonális változásokhoz köthető az állapot.

Forrás: https://www.thewomens.org.au/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket