fbpx

Az inzulinrezisztencia visszafordítása szakaszos böjttel 1. rész

Gyors összefoglaló:

 • A szakaszos böjt a legjobb inzulinrezisztenciában alkalmazható életmód, ami segíti a sejtjeidet az inzulinválaszban
 • Amikor a tested megkapja a jelzést, hogy ettél, a hasnyálmirigy béta sejtjei elkezdenek inzulint termelni: egy hormont, ami szabályozza a sejtekben a glükóz üzemanyagként való felhasználását
 • A sejtjeid erre válaszul felveszik a véráramban keringő glükózt. Ez fogja számodra biztosítani a szükséges energiát, így nem tárolódik testzsírként. Néha viszont előfordul, hogy a kommunikáció megsérül.
 • Az inzulinrezisztencia az, amikor az inzulin kommunikálja a sejtek felé, hogy jön az üzemanyag, de a sejtek nem nyílnak meg, hogy felvegyék azt. Így a cukor a véráramban marad és egy idő után a tested zsírként raktározza el, későbbi felhasználás céljából.
 • Olvass tovább, hogy megtudd: hogyan tudod befolyásolni az inzulinrezisztenciát szakaszos böjtöléssel!

Íme egy tipikus példa: Megéhezel. Az éhség miatt ideges leszel és úgy érzed, hogy minden felbosszant. Talán még az is eszedbe jut, hogy leesett a vércukrod és ezért enned kell valamit.

E mögött azonban több dolog is áll: a vércukrod, az inzulinszinted, és az, hogy milyen jól követik a sejtjeid a parancsokat.

Mi az inzulin?

Amikor eszel és a tested feldolgozza az élelmiszert, az ételedből származó glükóz (cukor) beömlik a véráramba, hogy eljuthasson a sejtekhez. A glükóz biztosítja a sejtjeid számára az üzemanyagot ahhoz, hogy elvégezhessék a munkájukat. Az inzulin egy hormon, ami utasítja a sejtjeidet, hogy felvegyék az üzemanyagként érkező glükózt. Amikor a tested megkapja a jelzést, hogy étkezés történt, a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulint állítanak elő, és ez fogja utasítani a sejteket, hogy felvegyék a glükózt.

Ha nincs inzulin, pl. ha diabéteszben szenvedsz, a sejtek nem engedik be a glükózt és ez így ottmarad a véráramban. Amikor a szervezet észreveszi, hogy felesleges glükóz tétlenkedik a véráramban, későbbi hasznosítás céljából zsírként eltárolja azt, ugyanis azt hiszi, hogy a sejtjeidnek jelenleg nincs rá szüksége.

Inzulinrezisztencia

Amikor az inzulin jelzi a sejteknek, hogy úton van az üzemanyag, és a sejtek válaszul felveszik a glükózt a véráramból, Te hozzájutsz a számodra szükséges energiához és nem rakódik le az a testedben zsírként. Néha azonban ez a folyamat csorbát szenved. Az inzulinrezisztencia olyan, mint amikor a pizzafutár kopogtat, de senki se nyit neki ajtót. Az inzulin jelez ugyan, hogy üzemanyag érkezik, de a sejtjeid nem nyitják meg magukat, hogy felvegyék azt, így a cukor a véráramban marad és egy idő után a test zsírként kezdi tárolni. Ha a kopogtatásra senki se nyit ajtót, a test még több pizzafutárt küld, hogy hangosabban kopogjanak. Azaz a hasnyálmirigyed még több inzulint fog gyártani, hátha ezt a hangsúlyos jelzést már végre meghallják a sejtek és felveszik a glükózt. Előfordul ugyanis, hogy elég egy kicsivel több inzulin ahhoz, hogy a sejtek megértsék a parancsot.

Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor azonban a sejtek makacskodnak és különböző okokból, de nem engedelmeskednek a parancsnak. A hasnyálmirigy alig győz lépést tartani a sok-sok inzulin gyártásával, előbb-utóbb elfárad, és Te inzulinhiányt, cukorbetegséget, vagy inzulinrezisztenciát észlelhetsz magadon, melyek mind a vércukorszint és a zsírtárolás megborulásából adódnak.

Az inzulinrezisztencia tünetei:

 • fáradtság
 • súlygyarapodás, különösen a test középső részén
 • sötét bőrfoltok (acanthosis nigricans)
 • emelkedett éhomi vércukorszint
 • aknék
 • policisztás óvárium szindróma (PCOS)
 • zsírmáj
 • sóvárgás a cukor és a szénhidrátok iránt
 • folytonos éhségérzet
 • nőknél fejtetői hajhullás
 • bőrkinövések
 • magas vérnyomás
 • vízvisszatartás, bokaduzzadás
 • koncentrációs nehézségek

És ilyenkor kérsz egy vérképet az orvosodtól, azzal, hogy pocakot növesztettél, vagy hogy állandóan zsémbes vagy, ha megéhezel? Ugye, valószínűleg nem. Ezek olyan tünetek, amiket könnyű nem észrevenni.

Inzulinrezisztencia tesztek: az ideális tartományok

Mind a hagyományos orvosok, mind a természetgyógyászati szakemberek másként értelmezik a tesztek adatait. Jellemző, hogy a hagyományos orvosok a szélesebb tartományt is normálisnak tekintik, még akkor is, ha pedig jellemző tünetek állnak fenn. Csak abban az esetben „kezelnek”, ha az értékeid kívül esnek a hivatalos tartományon, és a kezelés ekkor is csak receptfelírásra korlátozódik, nem kapsz életmódbeli vagy táplálkozási tanácsot.

A funkcionális orvoslás (természetgyógyászat) másként dolgozik. Először is, a hagyományos laboratóriumok ugyanis a „normál” értékűnek diagnosztizált emberek középátlagát veszik alapul. Ebből következik, hogy az értékek periodikusan változnak aszerint, hogy épp milyen állapotú embereket vizsgáltak. Te mit szeretnél, hogy a tökéletes emberhez hasonlítsanak, vagy a föld egy gyengén fejlett országának népcsoportjához? A funkcionális gyógyászatban az egészséges tartományok megállapítása sokkal céltudatosabban zajlik.

Másodszor, a természetgyógyászok a tüneteidet és a véreredményeket egyformán figyelembe veszik a diagnosztizáláskor, tehát a laborteszt nem az egyetlen meghatározó támpontjuk.
Harmadszor, a kezelés magában foglalja a diétás és életviteli változtatásokat és gyógyszereket csak akkor írnak fel, ha nagyon indokolt.

Forrás: https://blog.bulletproof.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket