fbpx
A kosár üres!

Az ösztrogén és az autoimmun betegségek: lehet összefüggés a kettő között?

Tudtad, hogy az autoimmun (AI) betegségben szenvedők 75 %-a nő?

Már régóta sejthető volt, hogy szoros összefüggés van a női hormonok (azaz az ösztrogén) és az autoimmun folyamatok között. Most egy új kutatás is erre a következtetésre jutott.

A tanulmány arra világított rá, hogy az autoimmun válaszokban is érintett T-sejtek sejtmembránjain alfa ösztrogénreceptorok (ERα) vannak. Ezekhez a receptorokhoz kötődik be az ösztradiol, amely, mint tudjuk, a nők domináns ösztrogénje.

A kutatók megfigyeltél, ha kiiktatják azokat ösztrogénreceptorokat, amelyek megnövelnék a hajlamot autoimmun eredetű megbetegedésre, az esély a betegség megjelenésére csökken.

Az autoimmun állapotok gyakran akkor bukkannak fel, amikor az ösztrogénszint ingadozik

 

Ez a hatás az autoimmun folyamatokban érintett T-sejt-aktiválódásnak tulajdonítható. Úgy tűnik, hogy a T-sejtek felületén található hormon receptorok nagyban hozzájárulnak a sejtek "védekezz és támadj!" üzemmódjának aktiválásához. A szervezet immunrendszere pedig, ennek következtében, megtámadhatja az egészséges szöveteket is az ízületekben, a bőrben, az agyban vagy más szervekben.

A szélsőséges ösztrogén ingadozás és az autoimmun megbetegedések közötti kapcsolat magyarázatot adhat arra, hogy miért gyakoribb az autoimmun állapot előfordulása a nőknél a szülés utáni időszakban, vagy a perimenopauza idején.

Közvetlenül a szülés utáni időszakban a hormonszint hirtelen nagyon magasról nagyon alacsonyra zuhan. Majd az idő múlásával az ősztrogénnek ismét emelkednie kell, hogy újra elindulhasson a menstruációs ciklusok sora.

Hasonlóképpen, a perimenopauza során sok nő extrém hormonszint ingadozást tapasztal, mivel a fizikai rendszerük szépen lassan elkezd alkalmazkodni a kevesebb menstruációs ciklushoz, mielőtt az teljesen elmarad/ kimarad.

És a fent említett két életszakaszban gyakran bukkannak fel olyan kellemetlen állapotok, mint a Hashimoto thyreoiditis, reumatoid arthritis vagy a Grave-kór …

 

Felhasznált irodalom:

Imran Mohammad, Inka Starskaia, Nagy Tamás, Jitao Guo, Emrah Yatkin, Kalervo Väänänen, Wendy T. Watford, Zhi Chen. Az alfa-ösztrogénreceptorok a T sejtek aktiválása és proliferációja által hozzájárulnak a T-sejtek által okozott autoimmun gyulladásokhoz. Science Signaling, 2018; 11

 

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket