fbpx
A kosár üres!

Fogamzásgátlók és antioxidánsok – mi az összefüggés köztük?

Forrás: Dr. Jolene Brighten https://drbrighten.com/

Említette nőgyógyászod, hogy szoros összefüggés van a fogamzásgátlók szedése és a szervezeted antioxidáns szintjének a csökkenése között?

Valószínű, hogy, nem …

Mint a fogamzásgátlók utáni tünetegyüttes szakértője, hetente találkozok praxisomban olyan nőkkel, akik a pirulák pusztító utóhatásaitól küzdenek.

A fogamzásgátlók egyik fő mellékhatása az antioxidánsok szintjének drasztikus csökkenése, valamint a különböző tápanyaghiányok megjelenése. Erről nem lehet eleget beszélni, hiszen ettől nagymértékben függ az általános és a hormonális egészségünk is.

Szeretném, ha itt és most picit együtt is elmélyednénk abban, hogy miért is fontos törődni a fogamzásgátlók és antioxidánsok kölcsönhatásával.

Miért kellene törődni az antioxidánsokkal?

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek oxidatív stresszt és DNS-károsodást is okozhatnak. Az antioxidánsok ez ellen védik a szervezetet.

Milyen antioxidánsokat ismerünk?

C-vitamin, E-vitamin, alfa-liponsav, CoQ10, glutation, rezveratrol, karotinoidok, astaxantin.

Az antioxidánsoknak öregedés-gátló hatásuk van

Az antioxidánsokat öregedés-gátló/ anti-aging hatásuk miatt is ismerik, hiszen képesek megvédeni a sejteket és támogatni a sejtmegújulást. Ezen túl, fontos szerepük van a kognitív egészség és a hormon egyensúly megőrzésében, a termékenység, az autoimmun betegségek vagy a cukorbetegség javításában is.

A C-vitamin, az E-vitamin és a fogamzásgátlók

Már számos kutatás szól arról, hogy a fogamzásgátlók szedése kiüríti az E- és a C-vitamin raktárakat. Nagy baj ez, hiszen ez a két antioxidáns szinergiában együttműködik a sejtek védelme érdekében.

Nos, az E-vitamin, amiről ugye tudjuk, hogy zsíroldékony vitamin, a sejt lipid rétegében található. A C-vitamin, pedig, mint vízben oldódó vitamin természetesen a sejt vízalapú/ folyékony gélszerű részében van.

Hogyan véd az E és C-vitamin a szabad gyökök ellen?

Nos, akkor kezdjük az elején. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek instabilak, könnyen megtámadják a sejteket, és ezáltal komoly károkat okozhatnak.

Amikor egy szabad gyök ’ostromolja’ a sejtfalat, az E-vitamin lesz az, ami megóvja a sejtet a károsodástól. E-vitamin hiányában a szabad gyökök teljesen tönkrezúzhatják a sejtet, ezzel oxidatív stresszt és DNS-károsodást okozva. Az egészségkárosodás szinte borítékolható!

Miután az E-vitamin semlegesíti a szabadgyököket, önmagában ő is kissé ’elgyengül’, de azonnal közbelép a jó öreg C-vitamin, hogy regenerálja az E-vitamin szabadgyök semlegesítő képességét. Képzeljük csak el ezt egy színjátékként, ahol a C-vitamin odamegy az E-vitaminhoz és azt mondja: "Halihó, vettem az adást! Itt van egy elektron, védjük meg a sejtet és védelmezzük a DNS-t. "

Ezt újra hangsúlyozom, mert fontos! Ha fogamzásgátlót használsz, az nagy valószínűséggel kimeríti a sejtek védekező képességét, és így elkerülhetetlen a sejtek károsodása/ sérülése. Az antioxidánsok fogyasztása és pótlása egy elengedhetetlen lépés a fogamzásgátlók szedése mellett!

Pótolni kell az antioxidánsokat a fogamzásgátlók szedése alatt és után!

Azt hiszem, most már mindannyian egyetértünk abban, hogy az antioxidánsok bevitele elengedhetetlen, ha fogamzásgátlót szedsz. És mindez az étrenddel kezdődik …

  • Egyél sok C-vitamint!

A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, mint például a narancs, a grapefruit és a mandarin. Az eper, a paprika, az ananász, a paradicsom, a kiwi és a brokkoli szintén nagyszerű C-vitamin forrás lehet. Fontos azonban tudni, hogy a C-vitamin, amint levegő éri, azonnal elkezd lebomlani. Szóval a konyhai előkészítésnél erre mindenképpen figyeljünk!

  • Egyél sok E-vitamint!

Egy kis E-vitamint bevihetsz a szervezetedben olyan leveles zöldségek által is, mint a mángold vagy a spenót, de az E-vitamin legjobb forrásai a diófélék, a magok és a zsírok. A napraforgómag, a mandula, a pekándió vagy a zsíros hal is köztudottan az E-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak.

  • Terhesvitamin vagy multivitamin

Praxisomban minden fogamzásgátlón lévő nőnek azt javaslom, hogy ellensúlyozza a tabletták romboló hatását multivitaminok vagy terhességi vitaminok szedésével.

  • Honnan is tudjuk, hogy mit is szedjünk?

A terhességi vitaminokat nem csak állapotosok szedhetik. Tulajdonképpen ezek olyan vitamin komplexek, amelyek a szervezeted, és e mellett még a magzat szervezetének a kifejlődését és táplálását is hivatottak szolgálni. Vagyis, ha olyan gyógyszereket dobálsz a szervezetedbe, amelyek kiürítik a tápanyagokat, lehet, hogy egy terhességi vitamin lesz számodra a legjobb megoldás.

Keress olyan terhességi- vagy multivitamint, amelyben legalább 500 mg C-vitamin és 40 NE E-vitamin van. Fontos az is, hogy legalább 200 mcg szelént is tartalmazzon, hogy támogasd a szervezetedben a glutation (egy másik fő antioxidáns) termelődését. A glutationra még visszatérünk!

A vas egy másik fontos szempont. Amennyiben minden hónapban menstruálsz, minden hónapban vasat is veszítesz. A terhességi vitaminokban gyakran magasabb a vastartalom, mint a hagyományos multivitaminokban. Ami fontos, hogy mindezt biológiailag jól hasznosuló formában pótold, mint pl. a vas biszglicinát, mivel a vas gyakorlatilag ’elő-emésztett’ formája, így a szervezet könnyebben hasznosítja, és az emésztőrendszer számára kevésbé megterhelő.

Amennyiben már nem menstruálsz, valószínűsíthető, hogy nincs szükséged vas pótlásra, de ezt mindenképpen érdemes egy vérteszttel is megerősíteni. Egy teljes vérkép és a ferritin szint jó rálátást nyújt a vasháztartásod állapotára.

Egy jó terhességi vitamin az én olvasatomban megfelelő mennyiségben tartalmaz C vitamint, E-vitamint, szelént, vasat, B vitaminokat és más olyan tápanyagokat, amelyek a fogamzásgátlók hatására kiürülnek.

  • A glutation

Nagyon támogatom a glutation pótlását is. A glutation megfelelő minőségű sejtvédelmet biztosít, miközben még a méregtelenítési folyamatokat is segíti. Mindenkinek javasolható, amennyiben a fogamzásgátlás mellékhatásaitól szenved, vagy még fogamzásgátlót szed, vagy éppen a fogamzásgátlók utóhatásaival küzd.

Legyél nagyon körültekintő, ha glutation étrend-kiegészítőt választanál. Amikor a Hashimotommal küzdöttem sok glutation étrend-kiegészítőt kipróbáltam, de sokszor elmaradt a várt hatás. Ha nem a megfelelő formát választod, a szervezeted nagyon gyorsan lebontja, így nem hasznosul ott és úgy, ahol kellene. Ahhoz, hogy jól hasznosuljon/ felszívódjon pl. liposzómában zárt glutationt válassz.

A liposzómás glutation titka, hogy a sejtfallal azonos zsíroldékony burok veszi körül a hatóanyagot, ezáltal a glutation feltehetően könnyedén bejut a sejtfalba, anélkül, hogy lebomlana a bélrendszerben. Ez az egyik olyan technológia, amelyik biztosítja a hatóanyag tényleges eljutását a sejtekhez.

Egészségvédelem fogamzásgátlás közben és után

Összegezve, ha hormontartalmú fogamzásgátlót szedsz, akkor kimeríted az antioxidáns készleteidet. Ez ún. oxidatív stresszhez, vagy más szavakkal, a biztos sejtkárosodáshoz vezet. Amíg a fogamzásgátló szedése része a mindennapjaidnak kiemelt fontosságú lesz az antioxidánsok pótlása. A megfelelő tápanyagellátásnak köszönhetően majd könnyebb lesz a fogamzásgátlók elhagyása is.

Egy biztos, ha el szeretnéd hagyni a fogamzásgátlót, akkor többre is lesz szükséged, mint az E-vitamin és a C-vitamin pótlása, mert a megfelelő támogatás nélkül a testünk nagyon nehezen tér magához a tabletták után.


Így a mi javaslatunk:

Ha fogamzásgátló használata mellett döntenél, ne feledkezz meg az antioxidánsok plusz beviteléről, elsősorban táplálkozással, másodsorban a megfelelő étrend-kiegészítő használatával.

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket