fbpx

A hormonális eredetű akné kezelése

Felnőttként aknés bőrrel küzdesz? Nem vagy egyedül ezzel a problémával! Klinikai munkám során minden egyes nap újból meglep az aknés elváltozással küzdő, arra gyógyírt nem találó nők magas száma. Az akne kezelésének első lépéseként bővítsük ismereteinket a tünetekről, így megérthetjük a háttérben megbúvó okokat.

Egy 2012 februárjában publikált tanulmány szerint a 21 és 30 év közötti nők 45 százaléka szenved a klinikai aknétől; ugyanez az arány a 31 és 40 év közötti nőknél 40 százalék, a 41 és 50 év közötti nőknél pedig 12 százalék. Napjainkban több felnőtt nő küzd aknés bőrtünetekkel, mint valaha. A probléma gyökere nem a hibás bőrápolási technika; a megoldás sokkal mélyebben, a hormonháztartás egészséges működésében rejlik.

A felnőttkori akne esetén először mindig azt kell kinyomoznunk, hogy pontosan mitől, mikor jelent meg a bőrelváltozás. Akár kamaszkorban, akár fiatal felnőttkorban kezdődött a folyamat, akár viszonylag friss kezdetű, mindig találhatunk valamilyen kiváltó okot, ami elindította a folyamatokat. Ez bármilyen új tényező lehet az életünkben: hormonváltozás, környezetváltozás, életmódváltás, esetleg új fogamzásgátló.

Az aknénak számos kiváltó oka lehet, vizsgáljuk hát meg közelebbről az akne különböző típusait! Jelen cikkben két akne típust fogok bővebben tárgyalni: az immunrendszerrel összefüggésben álló aknét és a hormonális eredetű aknét.

AZ IMMUNRENDSZERREL ÖSSZEFÜGGÉSBEN ÁLLÓ AKNE KEZELÉSE

Az immunrendszer működésével összefüggésben álló, általában kiütés-szerű gyulladásos bőrtünet az arcon vagy a test bármely pontján megjelenhet.

A stagnáló nyirok- és immunfunkció gyulladásos bőrbetegségekhez vezethet. Napjainkban az immunrendszer normál működését felborító autoimmun betegségek előfordulása egyre gyakoribb. Az autoimmun betegségekben az immunrendszer tévedésből egészséges sejteket támad meg - többek között a bőrsejteket, pórusokat is.

Az immunrendszer működésével összefüggésben álló gyulladásos akne gyógyításakor általában a stressz kezelésére és az emésztőrendszer egészséges működésére kell figyelnünk, különös tekintettel a gyulladásos folyamatokra. Íme, néhány javaslat a kezdéshez:

  • Tartsunk 2-4 hétig eliminációs (kizárásos) étrendet, majd lassan vezessük ismét be egyenként a különböző táplálékcsoportokat, így beazonosíthatjuk a tüneteket kiváltó élelmiszert. Jegyezzük fel, hogy a testünk hogyan reagál a különböző táplálékcsoportokra, milyen változás következik be az akne állapotában. Ezek a csoportok lehetnek: cukor, tejtermékek, gabonafélék, hüvelyesek, feldolgozott élelmiszerek és néhány esetben tojás. Jegyezzük le érzéseinket és tüneteinket, majd orvos vagy dietetikus segítségével értékeljük az adatokat.
  • Fogyasszunk fermentált élelmiszereket, melyek segítségével egészséges baktériumflóra alakul ki a bélrendszerben. A jó baktériumok segítenek enyhíteni a szervezet - és a legnagyobb szerv: a bőr - szisztémás gyulladásos válaszreakcióit.
  • Keverjünk egy pohár vízbe kollagén port, és fogyasszunk belőle naponta két pohárral - ezzel elősegítjük a bélnyálkahártya gyógyulását. A bélnyálkahártya és a bélfal akadályozza meg az emésztetlen étel és a baktériumok bejutását a véráramba, ezzel is csökkentve a gyulladásos folyamatokat.
  • Minden nap töltsünk néhány percet pihenéssel, lazítással - ez segít a stressz csökkentésében és a belső nyugalom megtalálásában. Ez lehet egy kis szundikálás, meditáció, rövid séta a természetben vagy bármi, ami ellazít. A stressz megemelheti a kortizolszintet, amely közvetlenül növelheti a tesztoszteronszintet is, ez pedig az akne egyik fő oka lehet.
  • Étrendünkbe emeljünk be halolajat és egyéb egészséges zsírokat, mint például avokádót és alaszkai vadlazacot. Az egészséges zsírok csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat.

A HORMONÁLIS EREDETŰ AKNE KEZELÉSE

A nők egy része PMS (premenstruációs) tüneteket és hormonális eredetű aknét tapasztal a peteérés előtt, másoknál viszont ezek a menstruáció előtt jelennek meg. A hormonális eredetű akne a menstruációs ciklus mindkét szakaszában előfordulhat.

A hormonális eredetű aknét többféle hormonális folyamat is okozhatja. Az egyik ilyen folyamat az, amely során a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul, amely fokozott faggyútermeléshez és férfias mintázatú hajhulláshoz vezet. Ez a megemelkedett tesztoszteronszint cisztás aknét, zsíros bőrt és eltömődött pórusokat okoz. A tesztoszteron DHT-vá alakulásának egyik fő kiváltója/oka az alacsony progeszteronszint. Mikor a progeszteronszint alacsony, ez leszabályozza a DHT szintet is. Lássunk néhány hormonegyensúly javító praktikát!

  • Fontos a májtisztítás, mivel a máj a testünk természetes méregtelenítési folyamatainak alappillére. A testzsírt, az emésztést és a keringést is szabályozza, ezáltal kulcsfontosságú szerepe van a hormonális egyensúly fenntartásában. Mivel környezetünk teli van méreganyagokkal, a májunknak támogatásra van szüksége a méregtelenítési folyamathoz. Ha a méreganyagok gyorsabban jutnak be a véráramba, mint ahogyan a máj képes azokat lebontani, a máj toxikussá válik, működése lelassul. A toxikus máj egyik legszembeötlőbb jele az ösztrogén dominancia. Mivel a szervezet nem szűri ki az ösztrogént, az folyamatosan a szervezetben kering, és ezzel további károkat okoz.
  • Kerüljük a xenoösztrogéneket, azaz mesterséges hormonokat, melyek erős ösztrogénhormon-szerű hatással bíró endokrin diszruptorok, azaz az endokrin rendszer működésébe beavatkozó anyagok. Ezeket a szervezet ösztrogénként érzékeli, és az amúgy is lelassult működésű májba irányítja. A xenoösztrogének a műanyag csomagolásokban, gombaölőkkel, rovarölőkkel vagy gyomirtókkal kezelt élelmiszerekben, valamint a háztartási tisztítószerekben fordulnak elő. Szintén jelen vannak a tamponokban, egészségügyi betétekben és az óvszerekben is. Egy-egy hipermarket számos olyan életmódváltó terméket kínál, mely dioxintól és egyéb mérgező melléktermékektől mentes, valamint műanyag alapú vegyszerek és rovarirtó maradványok sem találhatóak bennük.
  • Figyeljünk a kiegyensúlyozott vércukorszintre! A magas glikémiás indexű szénhidrátok és a magas cukortartalmú élelmiszerek megemelik a vércukor- és inzulinszintet. Ezáltal megemelkedik a tesztoszteronszint is, mivel az inzulin hatására a petefészkek több tesztoszteront kezdenek termelni. A megoldás kulcsa a megfelelő étrendben rejlik: fogyasszunk minden étkezéskor szabadon élő, legelőn nevelt, szénával táplált állat húsából származó fehérjét, egészséges zsírokat, rengeteg zöldfélét és rostot. Ez segít a vércukorszint stabilizálásában és a megfelelő ösztrogén szint kialakításában.

Az akne megjelenése arra figyelmeztet, hogy szervezetünknek plusztörődésre és támogatásra van szüksége. Sokak esetében egyértelmű összefüggés van az arcbőr állapota és az étrend között. A bőr védelmében és megfelelő működésében az egészséges étrend a legfontosabb tényező.

Forrás: https://www.bloodandmilk.com/

Nicole Ohebshalom

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket