fbpx
A kosár üres!

Így javíthatja a magnézium az alvás minőségét

A magnézium számos módon hozzájárul a megfelelő alvásminőség kialakításához. Többféle hatásmechanizmus szerint is működhet, ezért az alvászavar okától függetlenül segíthet a probléma leküzdésében.

Ezen hatásmechanizmusok némelyike erősebb, mint a többi.

Ebben a cikkben számba vesszük, hogy a magnézium milyen módon segítheti az alvást. A különböző hatásmechanizmusokat fontossági sorrendben tárgyaljuk - bár ez a sorrend még vita tárgyát képezi.

Nyugtatja az idegsejteket

 Az alvásminőség javulását elsősorban az idegek ingerelhetőségének csökkentésével támogatja.

A magnéziumnak kulcsfontosságú szerepe van az ioncsatornák működésében, szabályzásában.

Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a magnézium egyik feladata az idegsejtek közötti kémiai jelek átvitelének szabályozása.

Egyes neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) esetében gátló hatású, azaz csökkenti a receptorok aktivitását.

Más neurotranszmitterek esetében viszont a magnézium serkentő hatású, azaz hatékonyan erősíti az ingerületátvivő anyagok működését a szervezetben.

A GABA a központi idegrendszer legfontosabb inhibitoros (azaz gátló hatású) neurotranszmittere, a magnézium pedig serkentő hatással van a GABA-ra. Tudjuk, hogy a központi idegrendszer szupressziója által nyugodtabbak leszünk, csökken a feszültség és jelentősen enyhül az idegesség. A szervezetben található magnézium-szint növekedése a GABA aktivitását is serkenti, ezáltal csökkenti az idegesség tüneteit és a fizikális feszültséget.

A csökkenti a pulzusszámot és megelőzi az izomgörcsöket, izom-összerándulásokat

 A magnézium a szívritmus lelassításával és az izomgörcsök megelőzésével is javíthatja az alvásminőséget. Ez a két hatás igazából egy és ugyanaz.

A magnézium a kalciummal szoros összefüggésben támogatja a normál izomműködést a teljes szervezetben. Az izmok összehúzódását és elernyedését az váltja ki, ahogyan a kalcium és a magnézium ki- és beáramlik az izomsejtekbe. Ugyanez a működési elv a szív esetében is, hiszen a szív is színtiszta izomszövet.

A kalcium a szívizomsejtekbe belépve az izomsejt összehúzódását okozza. Ezután a kalcium kiáramlik a sejtből, helyét átveszi a magnézium, ezzel az izomsejt elernyed.  Kölcsönösen hatva egymásra így vesz részt a magnézium és a kalcium az izomműködésben, és a szívizmot is ezen a módon irányítják.

A magnéziumra a nátrium-kálium pumpa megfelelő működéséhez is szükség van. Ez az anyag elektromos impulzusokat kelt, amely impulzusok megzavarhatják a szívverést; megfelelő működése az alvás és az általános egészség tekintetében egyaránt létfontosságú.

A magnéziumhiány a szív túlzott stimulálásához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a szívverés emelkedett, kifejezetten erős vagy akár szabálytalan is lehet.

Fentiek alapján a magnéziumhiány túlzott vagy akaratlan izom-összehúzódásokat is okozhat.

Elősegíti a melatonin-termelést

 Egyes vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy a magnézium hatással van a melatonin-termelésre.

A melatonin nevezetű hormon irányítja az alvás-ébrenlét ciklust; emiatt érezzük magunkat éjjelente (és egy kicsit délután 3 óra körül) álmosnak. Nagy koncentrációjú melatonin hatására mély alvási fázisba kerülünk, alacsony koncentrációjú melatonin hatására pedig a könnyű (REM) alvási fázisba. Mikor reggelre a melatonin-szint a legalacsonyabb lesz, egy kortizol-löket hatására felébredünk.

Az adatok szerint a magnézium a melatonin-szintézis egyik igen fontos tényezője.

Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű magnézium híján nem képződik elegendő melatonin, amely a legmélyebb, pihentető alvási fázis eléréséhez szükséges.

A legjobb alvásminőség érdekében lefekvés előtt 1 órával 100-200 mg jó minőségű magnéziumkészítmény bevételét javasoljuk.

Minél jobb biohasznosulású a magnézium, annál kevesebb mennyiség szükséges belőle.

A hatékony felszívódás és legjobb hasznosulás érdekében lehetőleg olyan készítményt válassz, amely a magnéziumot többféle formában is tartalmazza.

Pusztán az alvásminőség javításáért nem szükséges nagy mennyiségű kiegészítő magnéziumot szedni. A magnézium-szükségletet legalább 75%-ban élelmiszerekből fedezd.

A kutatás adatai szerint és saját tapasztalatunk alapján is azt állíthatjuk, hogy 100 mg magnézium-biszglicinát bevétele jelentősen növeli az alvásminőséget és megkönnyíti az elalvást.

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket