fbpx

Ismétlődő vetélések és a prolaktin

Ha a vetélés okait keresed vagy éppen most mentél rajta keresztül, akkor talán ismerős a helyzet, hogy az orvosok sem tudják mindig, hogy miért történik. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiuma szerint az ismétlődő vetélések csupán 25-50%-ában van beazonosítható kiváltó ok.

Sok elmélet van azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a vetélések fennmaradó hányadát, de kevés esetben találtak bizonyítható következtetést. Az egyik ilyen elmélet, hogy a prolaktin nevű hormon magas szintje idézi elő a magzat elvesztését.

A magas prolaktinszint megzavarja a menopauza előtt álló nők petefészekműködését úgy, hogy a legfontosabb ösztrogén típusú hormon, az ösztradiol termelése csökken. A tünetek közé tartozik a kimaradó menstruáció, terméketlenség, menopauzára jellemző tünetek (hőhullámok és hüvelyszárazság) és az évek elteltével kialakuló csontritkulás. A magas prolaktinszint az emlő tejelválasztását is kiválthatja.

Mi is pontosan a prolaktin?

A prolaktin egy hormon, amelyet elsődlegesen az agyalapi mirigy elülső lebenye termel, ami az agy alsó részénél elhelyezkedő borsó méretű mirigy. A prolaktin neve onnan ered, hogy főszerepet játszik a szoptató nők tejelválasztásában. Normál esetben a szintje folyamatosan növekszik a terhesség során, viszont ez a szint jelentősen eltérő egyénenként. A legmagasabb koncentrációt a szülés során éri el, aztán 6 héttel később tér vissza normális szintre, akkor is, ha az anya még szoptat.

Hiperprolaktinémiának hívják azt az állapotot, amikor a prolaktin túlzott mennyiségben van jelen és ez megzavarja a petefészekműködést. Ez szabálytalan menstruációhoz, terméketlenséghez és tejelválasztáshoz vezethet, akár akkor is, amikor a nő egyébként nem szoptat.

A hiperprolaktinémia leggyakoribb oka az adenómának nevezett, jóindulatú agyi daganat, de hipotireózisban szenvedőknél is előfordulhat. A környezeti provokáló tényezők hatására is megemelkedhet a prolaktinszint, ilyen például a megterhelő testedzés és az agyban termelt vegyületre, a dopaminra ható gyógyszerek.

A prolaktin hatása a termékenységre

A prolaktin természetes fogamzásgátlóként hat és megakadályozza a folytonos teherbeesést, mivel a menstruációs és normál ovulációs ciklus gyakran elmarad szoptatás közben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a prolaktin megbízható fogamzásgátló lenne. A szülés utáni fogamzásgátlással kapcsolatban konzultáljon orvosával.

A széles körben elfogadott elmélet szerint a magas prolaktinszint gyengíti a petefészekműködést. A szabálytalan menstruációs és ovulációs ciklusuk miatt nehézségekbe ütközhetnek, azok a nők, akik magas prolaktinszint mellett próbálnak teherbe esni.

Az viszont továbbra is kérdéses, hogy van-e kapcsolat a prolaktin és ismétlődő vetélések között. Néhány vizsgálatban mértek magas prolaktinszintet az ismétlődő vetéléseken áteső nők körében, azonban ennek a miértje vitatott. Vannak, akik szerint a magas prolaktinszint okozhat vetélést és vannak, akik szerint még túl korai határozott következtetéseket levonni.

Érvek az elmélet mellett

A szervezetben lévő, számos különböző hormon közötti kölcsönhatásból kiindulva lehetséges, hogy a köztük lévő egyensúly zavara többféle problémához is vezethet. Mivel a hiperprolaktémia hozzájárulhat a vetéléshez néhány nő esetében, a nőgyógyászok elrendelhetik a hormonszint mérését és gyógyszert írhatnak fel annak csökkentése céljából.

Egy régi tanulmány azoknál a nőknél talált magas prolaktinszintet, akiknek kettő vagy több alkalommal volt vetélése. Ezeket a nőket a - prolaktinszint csökkentő hatású - bromokriptinnel kezelték a következő terhességük alatt. Ennek hatására az élveszületések aránya 86% volt, a kezelésben nem részesült nők körében felmért 52%-kal szemben, azonban ezt még nem igazolták magasabb elemszámú mintán. Mivel ezt a terápiát biztonságosnak tartják, így néhány orvos amiatt rendeli el a prolaktinszint vizsgálatát ismétlődő vetélést elszenvedő betegeinél, hogy elő tudja írni annak kezelését.

Az elmélet elleni érvek

Amely tanulmányok találtak összefüggést a magas prolaktinszint és vetélések előfordulása között, azok nem voltak elég magas esetszámúak ahhoz, hogy meggyőző következtetéseket lehessen levonni belőlük.

Emellett a kutatók még nem teljesen tisztázták a prolaktin szervezetre kifejtett hatásást, emiatt sokan azt gondolják, hogy korai lenne eldönteni, hogy a magas szintjének van-e klinikai relevanciája a vetélések szempontjából.

A feltételezése szerint más tényezők is eredményezhetnek magas prolaktinszintet a az elvetélt nőknél. Fontos lehet ebből a szempontból a normálistól jelentősen eltérő pajzsmirigy és a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) megemelkedett szintje, mert összefüggésbe hozhatók az enyhén emelkedett prolaktinszinttel. Az emelkedett THS egyértelműen összefügg a vetéléssel.

Mi a jelenlegi eljárás?

Néhány orvos rendszeresen teszteli az ismétlődő vetélést elszenvedő nők prolaktinszintjét és ennek csökkentésére bromokriptin vagy kabergolin tartalmú gyógyszert írnak fel. Úgy tűnik, hogy ezek a készítmények biztonságosan használhatók terhesség alatt a hiperprolaktinémia miatt kialakult terméketlenségben szenvedő nők körében. Viszont jelenleg nincsen hivatalos eljárás a prolaktinszint mérésére és kezelésére az ismétlődő vetélést elszenvedő női betegeknél.

Forrás: https://www.verywellfamily.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket