fbpx

Kell-e a gyermeknek étrend-kiegészítő?

A vitaminok és ásványi anyagok kiemelten fontosak a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Azoknál a gyermekeknél, akik kiegyensúlyozott étrendet követnek, nincs szükség ezek pótlására. Néhány esetben viszont fennáll a hiánybetegségek lehetősége, ilyenkor ajánlott étrend-kiegészítőket alkalmazni.

Mikor van szükség étrend-kiegészítőkre?

Azoknak a gyermekeknek, akik vegetáriánus vagy vegán étrenden vannak, szükséges lehet a B12-vitamin pótlása, ugyanis ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg. A vitaminok és ásványi anyagok pótlására akkor is szükség lehet, ha a gyermek cöliákiás, mert ilyenkor nagyobb az esélye a hiánybetegségek kialakulásának. Ha a gyermek rossz étvágyú, sok cukros üdítőt fogyaszt, gyógyszert szed vagy krónikus betegségben szenved, szintén ajánlott étrend-kiegészítők szedése, mert ezen körülmények mindegyike kihat a tápanyagok felszívódására.

Fontos tudnivalók, szempontok

A szülőknek arra kell törekedni, hogy gyermeküknek tápláló, kiegyensúlyozott étrendet biztosítsanak, mely fedezi a napi vitamin-és ásványi anyag szükségletet. Ebbe beletartoznak a tejtermékek vagy tejpótlók, gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, fehérjék, a baromfi, hal, tojás, diófélék, és hüvelyesek (bab, lencse). A vitaminok és ásványi anyagok mindegyike szerepet tölt be a növekedésben és fejlődésben, de néhány ezek közül különösen fontos a gyermekek számára.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) szerint a legtöbb gyermek étrendje nem tartalmaz elegendő vasat és kalciumot. Kiváló vasforrás a marhahús, sertéshús, pulykahús, bab és spenót. A vas szerepet játszik az izomépítésben és szükséges a vörösvérsejt-képződéshez; a vashiány jele lehet a fáradékonyság, idegesség, és nőhet a különböző fertőzésekre való hajlam. A kalcium a csontok egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen; megtalálható a tejben, szardíniában, a kalciummal dúsított növényi alapú italokban, levekben, illetve kisebb mennyiségben a brokkoliban és spenótban. A kalciumhiány következtében a növekedés nem lesz megfelelő mértékű, illetve idősebb korban csontritkulás alakulhat ki.

Egyéb kulcsfontosságú vitaminok a D, A, és B-vitamin. A D-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását és szerepet játszik a csontok és a fogazat fejlődésében. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben, de megtalálható néhány élelmiszerben is, pl. a D-vitaminnal dúsított tejtermékekben és tejhelyettesítőkben, a tojássárgájában és a halolajban. Azoknak a gyermekeknek, akik naponta kevesebb, mint 1 liter, D-vitaminnal dúsított tejet vagy tejhelyettesítőket fogyasztanak, szükségük lehet étrend-kiegészítőre.*1 Ugyanakkor túllépni sem ajánlott a napi mennyiséget, mert ennél több tej fogyasztása alacsonyabb vasszinthez vezethet. A B-vitamin segíti az anyagcserét és az energiatermelést, megtalálható a húsokban, tojásban, tejtermékekben, diófélékben, babban, szójababban. Az A-vitamin hozzájárul a normális növekedéshez, a bőr és a szem egészségéhez, az erős immunrendszerhez, a szövetek és csontok sejtjeinek megújulásához. Ennek kiváló forrásai a citromsárga és narancs színű zöldségek, a tej, sajt és a tojás.

Kérjen tanácsot!

Mielőtt gyermekének étrend-kiegészítőket adna, mindenképp konzultáljon orvossal. A napi ajánlott vitaminadag túllépése káros, sőt mérgező hatású lehet, hányingert, fejfájást, hasmenést okozhat. Mindig tárolja az étrend-kiegészítőket gyermekektől elzárva. Több ezer gyermek kerül kórházba minden évben, mert étrend-kiegészítőket vett be szülői felügyelet nélkül. Ezeknek a csomagolása nem gyerekzáras, és az összetevőiket nem ellenőrzi olyan szigorúan az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (Food and Drug Administration), mint a receptre felírható gyógyszerekét, így mindig legyen óvatos, hogy azok ne legyenek könnyen hozzáférhető helyen.

Bár egyes esetekben indokolt lehet a gyermekeknek étrend-kiegészítőket szedni, a vitaminokat és ásványi anyagokat a legjobb mégis táplálékkal, folyadékkal bevinni a szervezetbe.*2 Ha úgy gondolja, gyermekének mégis szüksége lehet ezekre, konzultáljon gyermekorvossal.

*1Kiemelten fontos, hogy a D-vitamint mindig K2 vitaminnal együtt pótoljuk, mert a K2 vitamin segít a kálcium csontokba való beépülésében. K2-vitamin nélkül a kálcium a lágyszövetekbe jutva ott felhalmozódhat.

*2Sajnos sok esetben nehezen megvalósítható, hogy táplálkozással megfelelő mennyiségű vitamint és ásványianyagot juttassunk gyermekünk szervezetébe, ebben az esetben fontos a kiegészítés. Figyeljünk arra, hogy túlzásba sem kell esni, a legfontosabb alap vitaminokat érdemes gyermekünk számára biztosítani. Speciális esetekben pedig érdemes szakember véleményét meghallgatni és azután dönteni, mely termékeket válasszuk.

Forráshttps://www.eatright.org/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket