fbpx

Másodlagos amenorrhea

Mi is ez az állapot?

Az amenorrhea a menstruációs vérzés teljes hiányát jelenti. Másodlagos amenorrheának nevezzük, ha valakinek már volt legalább egy menstruációs vérzése és utána elmaradt minimum 3 hónapig. Ezt megkülönböztetjük az elsődleges amenorrheától, amiről akkor beszélhetünk, ha valakinek 16 éves koráig egyáltalán nem jelentkezik menstruációs vérzése.

Az állapot kialakulásához számos faktor hozzájárul, ezek közé tartoznak a következők:

 • fogamzásgátló módszerek alkalmazása
 • a daganatos betegségek, pszichózisok és skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek egy része
 • injekció formájában alkalmazott hormontartalmú készítmények
 • bizonyos betegségek, mint a hipertireózis
 • túl alacsony vagy túl magas testtömeg

A másodlagos amenorrheának általában nincs negatív hatása az általános egészségügyi állapotra és a legtöbb esetben hatékonyan kezelhető. A további komplikációk elkerülése érdekében, azonban érdemes foglalkozni az amenorrhea kialakulását okozó egészségügyi problémákkal.

Mi okozhat másodlagos amenorrheát?

A normális menstruációs ciklus során az ösztrogén szintje emelkedik. Az ösztrogén a felelős a női test szexuális és reprodukciós működésének kialakulásáért. A magas ösztrogénszint a méhnyálkahártya növekedését és vastagodását okozza. Miközben a méh fala megvastagodik, valamelyik petefészekből kilökődik egy érett petesejt.

A petesejt szétesik, hogyha a férfi hímivarsejtek nem termékenyítik meg, ez pedig az ösztrogénszint gyors csökkenéséhez vezet. A menstruációs vérzést a megvastagodott méhnyálkahártya lelökődése és az ezzel együtt távozó vér okozza. Ezt a folyamatot bizonyos tényezők megzavarhatják.

Hormonegyensúly-zavar

A másodlagos amenorrhea leggyakoribb oka a hormonegyensúly-zavar, aminek a kialakulását a következők okozhatják:

 • agyalapimirigy daganat
 • pajzsmirigy-túlműködés
 • alacsony ösztrogénszint
 • magas tesztoszteronszint

A hormonális fogamzásgátlás is hozzájárulhat a másodlagos amenorrhea kialakulásához. Egyes hormonális fogamzásgátló injekciók és tabletták a menstruációs vérzés elmaradását okozhatják. Néhány további gyógyszer is indukálhat másodlagos amenorrheát, ilyenek például a kemoterápiás készítmények és az antipszichotikumok.

Szöveti elváltozások

Az olyan nőgyógyászati kórképek, mint a PCOS (policisztás ovárium szindróma) hormonegyensúly-zavart okozhatnak, amelyek petefészekciszták kialakulásához vezetnek. Ezek a ciszták nem rákos eredetű és jó indulatú szövetkinövések, amelyek a petefészekben fejlődnek ki. Így a PCOS is okozhat amenorrheát.

A kismedencei fertőzések vagy az olyan orvosi eljárások, mint a belső női nemiszervek többszöri kitágítása (D) és a terhességmegszakítás (C) hegszövet kialakulását okozzák, amely később a menstruációs vérzés elmaradásához vezethet.

A „D” és „C” orvosi eljárás során kitágítják a méhnyakat és kikaparják a méh belső fedőrétegét egy kanál alakú eszközzel, amit kürettának hívnak. Ezt a műtéti eljárást gyakran alkalmazzák arra, hogy a méh túlzott mértékben megnövekedett szöveteit eltávolítsák. Ezenkívül a kóros méhből származó vérzés diagnosztizálására és kezelésre is gyakran alkalmazzák.

Életmódbeli tényezők

A testtömeg befolyásolja a menstruációs ciklust. A menstruációs ciklus leállhat azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak vagy 15%-nál kevesebb a zsírszövet aránya. Ez különösen azokat a sportolókat érinti, akik túl sokat és túl sokáig edzenek.

A másodlagos amenorrhea egy másik lehetséges oka az emocionális stressz. Az extrém mértékű stressz a menstruációs ciklusra is negatív hatással lehet, a normál ciklus felborulását is okozhatja. Ez azonban nagy valószínűleggel rendeződik, ahogy enyhül a feszültség és stressz.

A másodlagos amenorrhea tünetei

A másodlagos amenorrhea legjellegzetesebb tünete, hogy több, egymást követő menstruációs vérzés elmarad. Emellett a következő tünetek fordulhatnak még elő:

 • akné
 • hüvelyszárazság
 • a hang mélyülése
 • túlzott vagy nem kívánt szőrnövekedés testszerte
 • fejfájás
 • a látóképesség megváltozása
 • az emlőbimbók váladékozása

Keresse fel orvosát, ha több mint 3 egymást követő menstruációs vérzése elmarad vagy bármelyik tünete súlyossá válik.

A másodlagos amenorrhea diagnózisa

Az orvosa először terhességi tesztet fog végezni, hogy a várandósság tényét ki lehessen zárni. Ezután számos vérteszt elvégzése következik, amelyek a tesztoszteron, ösztrogén és más hormonok szintjét mérik.

Lehetséges, hogy az orvosa olyan képalkotóvizsgálatokat elvégzését is elrendeli, mint az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás), CT (computertomográfia) és ultrahang, amelyek vizualizálják a belsőszerveket. Ezeken a leleteken az orvosa be tudja azonosítani a cisztákat vagy szövet sejtburjánzásokat a petefészekben vagy a méhben.

A másodlagos amenorrhea kezelése

A kezelés a másodlagos amenorrhea kialakulásának hátterében álló okoktól függ. A hormonegyensúly-zavart hormonmentes étrend-kiegészítőkkel vagy szükség esetén szintetikus hormonokkal lehet kezelni. Az orvosa javasolhatja a petefészekciszták és hegszövetek eltávolítását vagy a méh letapadásának megszüntetését, ami a menstruációs vérzés elmaradását okozza.

Emellett javasolhat olyan életmódbeli változtatásokat is, mint a testtömeg vagy testmozgás megváltoztatása, ha ezek befolyásoljak az egészségügyi állapotot. Kérje orvosát, hogy szükség esetén irányítsa át táplálkozástudományi szakemberhez vagy dietetikushoz. Ezek a szakemberek megtanítják, hogy hogyan lehet egészséges módon kontrollálni a testtömeget és testmozgást.

Forrás: https://www.healthline.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket