fbpx

Mi okozhat hányingert?

6 meglepő ok, ami hányingert okozhat

A hányinger elképesztő stresszt okozhat. Ha egyszer ránk tör, azonnal elkezdjük visszapörgetni, mit ettünk az előző pár napban és elkezdjük fontolgatni a terhesség lehetőségét, hogy mikor volt az utolsó menstruációnk. De, ha nem áll fenn terhesség és nem is valamelyik étel az, ami a hányingert okozza, mind ugyanazt a kérdést tesszük fel: „Mitől van hányingerem?”

Kiderült, hogy számos más oka lehet a gyomorproblémáknak, amiknek semmi köze nincs a terhességhez vagy ahhoz, mit ettünk. Íme 6 meglepő dolog, ami hányingert válthat ki - plusz tippek is adunk, hogy mit tehetünk ellene.

1. Stressz vagy idegesség

Habár a stressz egy érzés, fizikai változások egész kaszkádját indíthatja el a testünk különböző pontjain, beleértve a beleinket. A bélrendszer kifejezetten érzékeny a negatív érzelmekre, magyarázza Dr. Randy Wexler, az Ohio State University Wexner Medical Center egyik gyakornoka.

A belek olyan idegekkel vannak behálózva, amelyeknek feladata, hogy összehúzódást majd elernyedést indukáljanak a bélben, így segítve az elfogyasztott ételeket keresztül jutni a tápcsatornán. Amikor idegeskedünk vagy stresszelünk, az agyunk gyakoribb összehúzódásra utasítja ezeket az idegeket. A megsokszorozódott összehúzódások összezavarják a belek normál ritmusát, ami hányingert válthat ki. Nem is kell nagyon zaklatottak legyünk ahhoz, hogy érezzük a hatását. Már egy minimális stressz is képes hányingert okozni, mondja Dr. Wexler.

Ha megállunk egy pillanatra és veszünk néhány mély levegőt, az segíthet megnyugodni és enyhíteni a hányingert. Egy másik lehetőség: igyunk pár korty gyömbér teát vagy kapjunk be egy gyömbércukorkát, mondja Dr. Kristine Arthur, a kaliforniai Fountain valley-i Orange Coast Memorial Medical Center egyik gyakornoka. A csípős ízű gyökérnek számos olyan tulajdonsága van, amelyekről azt feltételezzük, hogy segítenek enyhíteni a hányingert.

2. Éhség

Amikor már órák óta nem ettünk, előfordulhat, hogy a túlságosan lecsökken a vércukorszintünk. (Főként akkor, ha az utolsó dolog, amit ettünk javarészt gyorsan felszívódó szénhidrát volt, mint például egy üres zsemle vagy egy csokiskeksz.) Ilyenkor olyan szédülés és hányinger foghat el minket, mintha majdnem elájulnánk, mondja Dr. Arthur.

A megoldás? Fogyasszunk valamit, aminek magas a szénhidrát tartalma—például egy pohár gyümölcslevet, nyers- vagy aszaltgyümölcsöt, vagy kenyeret. “A cukorka is jó, ha nincs más, egészségesebb választás” mondja Dr. Arthur.*1 Azzal, ha cukrot viszünk be a szervezetünkbe segíthetünk visszaállítani a normál vércukorszintet, aminek köszönhetően jobban fogjuk érezni magunkat. (Maradjunk távol az olyan élelmiszerektől, amelyeknek magas a zsír- és a fehérjetartalma. Ezek nem emelik meg a vércukorszintet és le is lassíthatják a szénhidrátok felszívódását.)

*1 Megjegyzés: A gyorsan felszívódó szénhidrátok mellett, amikor már stabilizálódott a vércukorszint, érdemes pár szem rostdús kekszet, vagy magasabb rosttartalmú élelmiszert is elfogyasztani, hogy a megnövelt vércukorszint ne zuhanjon be.

3. Lehet, csak egy kis vízre van szükségünk

A nyugtalan gyomrunk lehet, csupán azt próbálja meg jelezni számunkra a hányingerrel, hogy egy nagy korty vízre van szüksége. Most nem a sivatagban töltött napok utáni dehidratáltságra gondolunk. Néhány embernél már enyhe dehidratáltság is felkavarhatja a gyomrot, mondja Dr. Wexler.

Akkor tudhatjuk, hogy a hányingert dehidratáltság váltja ki, ha (nem meglepő, de) szomjasok vagyunk. Tehát, ha ezt érezzük, mindenképpen igyunk. Általában megfelel a sima víz, mondja Dr. Wexler. Ha súlyos kiszáradás jeleit észleljük—kimerültség, szédülés vagy zavartság—azonnal forduljunk orvoshoz.

4. Kiválthatják gyógyszerek is

Számos gyógyszer—még a táplálékkiegészítők és a recept nélkül is kapható készítmények—kiválthatnak hányingert. Néha az is kiválthat hányingert, ha éhgyomorra veszünk be recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót (például ibuprofen, acetaminophen vagy NSAID készítmények). Ha nincs a gyomrunkban semmi, a gyógyszer hatóanyagai könnyen irritálhatják a bélfalat, mondja Dr. Wexler. Az olyan táplálékkiegészítők, mint a C- és E-vitamin és vas is kiválthatják ugyanezt.

Ha már legalább egy-két órája nem ettünk, érdemes lehet pár falatot bekapni, hogy megelőzzük a kényelmetlenségeket. „Gyakran elég egy falat kenyér vagy sóskeksz is” mondja Dr. Wexler. Az a fontos, hogy együnk valamit, mielőtt bevesszük a vitaminjainkat, hogy ne legyen üres a gyomrunk. Sajnos az általában nem segít, ha a vitaminok bevétele után eszünk, mondja Dr. Wexler.

5. Migrén

Mintha a migrén önmagában nem lenne elég rossz, néhány embernél még hányingert is okozhat. A szakértők egyelőre nem értik, hogyan válthat ki a migrén hányingert. Amit tudnak, hogy a migréntől szédülhetünk és homályossá válhat a látásunk, ezek pedig könnyen kiválthatják a hányingert.

Ha érezzük, hogy migrénünk lesz, azonnal vegyünk be egy fájdalomcsillapítót, mondja Dr. Arthur. (De előtte együnk valamit, például egy kis kekszet. És igyunk sok vizet, hiszen a dehidratáltságtól is lehet fejfájásunk, ami tovább ronthatja a hányingert.) Ha a hagyományos fájdalomcsillapító nem segít, forduljon orvoshoz. A receptre kapható fájdalomcsillapítók hatékonyabban léphetnek fel a migrénes fejfájás ellen.

6. Fertőzéses fülgyulladás

Ha a hányingeren kívül nyomást érzünk a fülünkben lehet, fertőzés áll a háttérben. A jó hír az, hogy ez nagyon könnyen kezelhető. A belső fül nagyon fontos szerepet játszik az egyensúlyérzékelésben. Ha van egy gyulladásos fertőzés, az könnyen megváltoztathatja az egyik fülben a normál folyadékszintet, mondja Dr. Arthur. Ilyenkor az agy olyan jelet kap, hogy a gyulladt fülben más a nyomás, mint az egészségesben. Ezek a kevert jelzések pedig eredményezhetnek hányingert és szédülést.

Honnan tudhatjuk, hogy fülfertőzés okozza a gyomor problémákat és a hányingert? “Tipikusan a fülgyulladás a fülben fájdalmat vagy nyomást, továbbá megváltozott hallást, orrdugulást, fejfájást és lázat okoz” – mondja Dr. Arthur. A tünetek észlelése esetén forduljon orvoshoz. Antibiotikummal kezelik majd a fertőzést és már néhány napon belül javulni fog az állapotunk.

Mikor érdemes hányinger miatt orvoshoz fordulni?

A fentebb felsorolt problémák legtöbbje otthon is könnyedén enyhíthető, de vannak köztük olyanok is—mint a súlyos kiszáradás vagy a fülgyulladás—amik miatt muszáj orvoshoz fordulni. De vannak-e olyan árulkodó jelek, amiket tapasztalva azonnal érdemes orvoshoz fordulni? Igen.

Mivel a hányinger gyakran jár együtt hányással, a Mayo Klinika javaslata alapján amennyiben a hányinger és a hányás felnőtteknél 2 napnál, 2 éven aluli gyermekeknél 24 óránál, vagy csecsemőknél 12 óránál tovább fennáll, forduljunk azonnal orvoshoz. Akkor is, ha a hányinger vagy hányási rohamok nem tartanak tovább néhány napnál, de több, mint egy hónapja tapasztal ilyen epizódokat, keresse fel orvosát – javasolja a Mayo Klinika. További jelek, ami miatt a Mayo Klinika szerint érdemes azonnal orvoshoz fordulni: mellkasfájdalom, erős hasfájás és görcsölés, homályos látás, zavarodottság, láz, nyakfájás, vagy amennyiben a hányadék vért vagy fekáliát tartalmaz.

Természetesen, amennyiben szeretne tisztázni bizonyos kérdéseket a hányingert illetően, akkor is nyugodtan vegye fel a kapcsolatot az orvosával, ha ezek közül a tünetek közül egyet sem tapasztal. Egy kis megnyugtatás és néhány orvosi tanács talán nem mulasztja el azonnal a kótyagosságot, de segíthet nyugodtnak maradni addig is, míg elmúlik a rosszullét.

Forrás: https://www.self.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket