fbpx

Mi okozza a változókori koncentrációs zavart és hogyan lehet kezelni?

Mi a változókori koncentrációs zavar?

Ha Ön a 40-es vagy 50-es éveiben jár, akkor lehet, hogy épp most esik át a menopauzán vagy éppen a menstruációs ciklusai érnek véget. Az Egyesült Államokban az ezen a változáson átesők átlag életkora 51 év.

Minden nőnél más tünetekkel jár, de a leggyakoribbak az éjszakai izzadás, a hízás és a hajhullás. Nagyon sok nő számol be továbbá feledékenységről, vagy egy általánosan mindenre kiterjedő koncentrációs zavarról.

Memóriazavar is együtt jár a menopauzával? Igen. Méghozzá sokkal gyakoribb, mint hinné.

Mit mondanak a kutatások?

Egy tanulmányban arról számoltak be a tudósok, hogy a középkorú nők 60 százaléka küzd koncentrációs és kognitív zavarokkal. Ezek a problémák tovább súlyosbodnak azoknál, akik épp a perimenopauza idejét élik.

A perimenopauza a menstruáció teljes megszűnését közvetlen megelőző időszak. A kutatásban részt vevő nők mind észleltek némi változást a memóriájukban, de a kutatók úgy vélik, hogy egy „negatív hatás” is közrejátszott abban, hogy ezek az érzések jobban előtörtek.

A kutatók szerint a változókorú nőkre jellemző egy általános rossz közérzet, aminek köze lehet a memóriával kapcsolatos zavarokhoz. Mi több, a koncentrációs zavarok sokszor társulnak alvás problémákkal és hőhullámokkal.

Egy másik kutatásban azt is vizsgálták, hogy a menopauza kezdeti szakaszaiban a nők gyakran szenvednek kognitív zavaroktól is. Egészen pontosan azok a nők, akik az utolsó menstruációjuktól számított első évben voltak, alulteljesítettek a következő területeket vizsgáló teszten:

 • verbális emlékezet
 • memória
 • motoros funkciók
 • figyelem
 • munkamemória feladatok

Az idő előrehaladtával a nők memóriája javul, ami épp az ellenkezője annak, amit a kutatók kezdetben feltételeztek.

Mi okozza ezt az „agyi ködöt”? A kutatók biztosak abban, hogy a hormonális változásokkal áll összefüggésben. Az ösztrogén, a progeszteron, a follikulust stimuláló hormon és a luteinizáló hormon mind felelősek számtalan különböző folyamatért, beleértve a kognitív folyamatokat is. A perimenopauza átlagosan 4 évig tart, ami alatt a hormonszint ide-oda csapong, aminek eredményeként a test megannyi tünetet mutat.

Segítségkérés

A menopauza során tapasztalt memóriazavar teljesen normális. Van, hogy elfelejti, hova tette a mobiltelefonját vagy hirtelen nem emlékszik egy-egy ismerőse nevére. Ha ezek a kognitív problémák rontják az életminőségét, forduljon orvoshoz.

A demencia is okozhat homályos gondolkodást. A demencia leggyakoribb okozója az Alzheimer’ kór. Eleinte csak enyhe feledékenység és a gondolatok rendszertelensége a tünet. De a menopauza során tapasztalt „agyi köddel” ellentétben az Alzheimer kór az idő előrehaladtával fokozatosan súlyosbodik.

Az Alzheimer kór további tünetei:

 • kérdések és mondatok folyamatos ismételgetése
 • eltévedés akár ismerős helyeken is
 • nehézség a megfelelő szavak megtalálásában
 • nehézségek az egyszerű, mindennapi feladatok elvégzésében
 • döntésképtelenség
 • viselkedésbeli, hangulat- vagy személyiségváltozás

Kezelés

Nagyon sok nőnél a menopauzai „agyi köd” enyhe, és idővel magától elmúlik. A súlyosabb memóriazavarok okozhatnak változást a személyes higiéniában, eredményezhetik ismerős emberek és tárgyak neveinek elfelejtését, vagy akár nehézségeket az utasítások követésében.

Ha az orvosa kizárta más olyan kórok fennállását, mint például a demencia, esetleg érdemes lehet utánanéznie a menopauza hormonális kezelésének (MHT). A kezelés alacsony dózisú ösztrogén vagy az ösztrogén és progesztin kombinációjából készült készítmény szedéséből áll. Ezek a hormonok segíthetnek enyhíteni a menopauza tüneteit és a memóriazavarokat is.

Az ösztrogén hosszútávú alkalmazása ugyanakkor megnövelheti a mellrák, az érrendszeri és más betegségek kialakulásának kockázatát. Beszéljen orvosával a kezelés előnyeiről és kockázatairól.

Megelőzés

Előfordulhat, hogy nem sikerül megelőzni a menopauzával együtt járó „agyi ködöt”. De attól még van néhány dolog, amivel enyhítheti a tüneteket és javíthatja a memóriáját.

Egészséges étrend követése

A magas LDL-koleszterin- és zsírtartalmú étrend mind a testre, mind az agyra nézve káros. Ehelyett próbáljon meg inkább egy teljesértékű élelmiszerekben és jó zsírokban gazdag étrendet követni.

A mediterrán étrend például segíthet az agy egészségének megőrzésében, hiszen omega-3 zsírsavakban és más telítetlen zsírokban is gazdag.

Egészséges ételek közé tartoznak:

 • friss gyümölcsök és zöldségek
 • hal
 • hüvelyesek és magvak
 • olíva olaj

Pihenjen eleget

Az alvásminőség tovább ronthat az „agyi ködön”. Mivel a menopauzával nagyon sűrűn jár együtt alvászavar, a pihenésre való igényt nagyon nehéz lehet kielégíteni. Ami azt illeti, a posztmenopauzában lévő nők 61 százaléka számol be álmatlanságról.

Mit tehetünk:

 • Lehetőleg ne együnk vacsorára nehéz, kiadós ételeket, és igyekezzünk kerülni a csípős és savas ételeket is, hiszen hőhullámokat okozhatnak.
 • Lefekvés előtt már ne fogyasszunk koffein-tartalmú italokat és ne dohányozzunk. Az alkohol is ronthat az alvásminőségen.
 • Válasszunk megfelelő éjjeli viseletet. Ne viseljünk vastag ruhát és ne használjunk sok takarót. Kapcsoljuk ki a fűtést, vagy használjuk ventilátort, hogy lehűtsük magunkat.
 • Gyakoroljunk relaxációt. A stressz megnehezíti a pihenést. Próbáljunk ki légzéstechnikákat, jógát vagy a masszázst.

Testmozgás

A gyakori testmozgás mindenkinek erősen ajánlott, de főként a változókorú nőknek. A kutatók szerint a testmozgás akár olyan tüneteken is segíthet, mint a memóriazavar.

Mit tehetünk:

 • Igyekezzünk legalább ötször egy héten 30 percnyi kardió edzést beütemezni, azaz hetente 150 percet edzeni. Ez lehet séta vagy biciklizés is.
 • Vezessünk be erőnléti edzést is a rutinunkba. Próbáljon legalább heti két alkalommal kivitelezni otthoni kézisúlyzós vagy edzőtermi súlyzós edzést. A cél legyen nyolc gyakorlat elvégzése 8-12 ismétléssel.

Agytorna

Ahogy öregszünk, az agyunknak is egyre inkább szüksége van a folyamatos tornáztatásra. Fejtsünk keresztrejtvényt vagy kezdjünk bele egy új hobbiba, például tanuljunk meg zongorázni. Ha társaságba is járunk, az is segíthet. Vezessünk listát a napi teendőinkről, hiszen az is segíthet rendszerezni a gondolatainkat, amikor ködös az agyunk.

Útravaló

A menopauzával járó problémák a memóriában és más kognitív funkciókban az idő előrehaladtával javulni fognak. Táplálkozzunk egészségesen, aludjunk eleget és jót, tornáztassuk a testünket és az agyunkat egyaránt, hiszen ezek mind segíthetnek enyhíteni a tüneteken.

Amennyiben az „agyi köd” egyre súlyosbodik, konzultáljon orvosával, az esetleges hormon terápiáról illetve, hogy kizárhassák más betegségek meglétét.

Forrás: https://www.healthline.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket