fbpx

Miért fontos a cink?

Áttekintés

A cink egy olyan ásványi anyag, amely szerte a szervezetben megtalálható és segíti az immunrendszer, valamint az anyagcsere működését. Emellett fontos szerepe van a sebgyógyulás, az ízérzékelés és a szaglás folyamatában is.

Egy változatos étrendben általában a szervezet számára megfelelő mennyiségű cink van. A csirkehús, vörös húsok és dúsított reggeliző pelyhek a cink legfontosabb étrendi forrásai.

Gyakran előfordul, hogy megfázás kezelésére is cink készítményeket használnak, ám ezek csökkenti bizonyos gyógyszerek hatékonyságát és mellékhatásokat is okozhatnak.

A cink ajánlott napi beviteli értéke 8 mg nőknek és 11 mg férfiaknak.

Tudományos bizonyítékok

Kutatási eredmények a cink különböző egészségügyi állapotokban való alkalmazásáról:

 • Cinkhiány. Azok számára, akiknél alacsony cink szintet állapítottak meg az étrend-kiegészítő fogyasztása előnyős lehet.
 • Megfázás. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a megfázás első tüneteinek megjelenésétől számított 24 órán belül a cink tartalmú tabletták vagy szirupok fogyasztása segít lerövidíteni a betegség időtartamát. Az orron belül alkalmazandó cinkkészítményeket azonban összefüggésbe hozták a szaglás képességének elvesztésével, ami néhány esetben hosszútávú vagy végleges volt.
 • Sebgyógyulás. A szájon át szedhető cink tartalmú étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek bőrfekély és alacsony cinkellátottság együttes fennállása esetén.
 • Hasmenés. A szájon át szedhető cink tartalmú étrend-kiegészítők csökkenthetik a hasmenés mértékét azoknál a gyermekeknél, akinek alacsony a cinkellátottsága, például malnutricióból kifolyólag. Nincs azonban elég tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ajánlható-e a szájon át szedhető cink készítmény azoknak a gyermeknek, akiknek hasmenése van, de mellette egészséges és változatos étrendet tartanak.
 • Időskorral járó makuladegeneráció (éles látás romlása). Kutatások szerint a szájon át szedhető cinkkészítmények lassíthatják ennek a szembetegségnek a folyamatát.

A helyileg alkalmazható készítmények cink-oxid formájában kaphatók. A cink-oxid tartalmú krémeket, kenőcsöket és pasztákat a bőr felületén lehet alkalmazni olyan állapotok megelőzésére, mint a pelenkakiütés vagy napégés.

Mi a lényeg?

Általános biztonság

A cinktartalmú étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek alacsony cinkellátottság esetén. Úgy tűnik, hogy a megfázásos tünetek megjelenése után rövid időn belül alkalmazott cinkkészítmények lerövidíthetik a betegség lefutását. Azonban, az orron belül alkalmazandó cinkkészítményeket összefüggésbe hozták a szaglás képességének elvesztésével, így nem ajánlott a használatuk.

Biztonságosság és mellékhatások

A szájon át szedhető cinktartalmú készítmények lehetséges hatásai:

 • Emésztési zavar
 • Hasmenés
 • Fejfájás
 • Hányinger, émelygés
 • Hányás

Ha valaki hosszú időn keresztül fogyaszt nagy mennyiségű szájon át szedhető cinkkészítményt, akkor könnyen rézhiány alakulhat ki. Akiknek alacsony a rézellátottsága, azok olyan neurológiai tüneteket tapasztalhatnak, mint a zsibbadás vagy a végtaggyengeség.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet álláspontja szerint felnőttek számára a cink napi legfelső beviteli értéke 40 mg, illetve 4 mg, 6 hónap alatti csecsemők esetében.

Semmiképpen sem ajánlott a cinkkészítmények orron belüli alkalmazása. A cinknek ez az alkalmazási formája a szaglás elvesztésével hozható összefüggésbe.

Interakció más hatóanyagokkal

Más hatóanyagokkal történő lehetséges interakciók:

 • Antibiotikumok. Az egyidőben alkalmazott szájon át szedhető cinkkészítmények befolyásolhatják a kinolon és tetraciklin hatóanyagú antibiotikumok baktériumellenes hatását. Ez a hatás azonban minimálisra csökken, ha az antibiotikum beszedése előtt 2 órával vagy utána 4-6 órával szedjük be a cinkkészítményt.
 • Penicillamin. A reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) kezelésére alkalmazott penicillamin hatóanyagú gyógyszerek tünetenyhítő hatását csökkentik a szájon át szedhető cinkkészítmények. Ha a cinkkészítményt két órával a penicillamin elött vagy után vesszük be, akkor minimálisra csökkenthető ez a hatás.
 • Tiazid diuretikumok (vízhajtók). Ezeknek a gyógyszereknek vérnyomás emelő hatása van, amelyek vizeleten keresztül fokozott cinkveszteséget eredményeznek.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket