fbpx

Miért van szüksége minden vegán és vegetáriánus étrendet követőnek B12-vitaminra?

A növényi alapú étrendre való áttérés az egyik legjobb döntés, ha valaki egészséges szeretne lenni, azonban ez magában hordozza a komoly - akár halálos - kockázatot a B12-vitaminhiány kialakulására. A növényi alapú étrendek általában gazdagok egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban, azonban általában B12-vitamin hiányosak.

A B12-vitamin vagy más néven kobalamin az állati eredetű élelmiszerekben és baktériumokban van jelen természetes módon. Az állatok a táplálékuk felszínén vagy a saját bélrendszerükben élő baktériumok által jutnak B12-vitaminhoz. Az emberek bélrendszerében is számtalan baktérium él, de azon belül csak a vastagbélben.*1 Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezetben a vastagbél szakaszán képződő B12-vitamin nem tud felszívódni, mert maga a felszívódás a vékonybélben történik, ami a bélrendszer vastagbelet megelőző szakasza.

A főemlősök, bennszülött társadalmak és a történelem előtti emberek esetében soha nem alakult ki B12-vitaminhiány, mert a higiéniás eljárásaik nem voltak olyan fejlettek - még akkor sem, ha növényi alapú étrenden éltek -, mint amilyen manapság jellemző. A táplálékuk felszínén volt annyi B12-vitamint tartalmazó baktérium, ami elég volt az élettani szükségleteik kielégítéséhez. Az emberek az állatokkal ellentétben, tisztálkodnak, mosakodnak és megfőzik az ételt, ami csökkenti az táplálkozással bevitt B12-vitamin mennyiségét.

Ebből következik, hogy a vegán és vegetáriánus étrendet követő embereknek számolniuk kell a B12-vitaminhiány kialakulásának kockázatával. Ez a kockázat annál nagyobb, minél nagyobb az étrend növényi alapú élelmiszer tartalma, így a régóta vegán étrendet követő embereknél a legnagyobb a rizikó. Egy tanulmány szerint a vegán étrenden lévők 86%-át érinti a B12-vitaminhiány. A B12-vitaminhiány súlyos tüneteket okozhat, ilyen a vérszegénység, idegrendszeri károsodás, neurokognitív funkciók megváltozása és idővel bénulás is kialakulhat. Ezek olyan problémák, amire senkinek sincsen szüksége.

Jó hír, hogy a B12-vitaminhiány kialakulása egyszerűen megelőzhető. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek B12-vitaminnal vannak dúsítva, mint például bizonyos gabonapelyhek, szójatejek és táplálkozási élesztők. Azonban a B12-vitaminpótlás legegyszerűbb és legjobb formája az étrend-kiegészítők fogyasztása. Egy átlagos ember B12-vitamin igénye 250 mikrogramm/nap vagy 2500 mikrogramm/hét. Személy szerint optimálisabbnak gondolom a heti egyszeri étrend-kiegészítő fogyasztást a napi egyszerivel szemben, mert kényelmesebb, de mindkét megoldás jó.*2 Ha valaki fél attól, hogy túl sok vagy túl kevés B12-vitamint visz be, akkor érdemes rendszeresen orvoshoz menni és ellenőrizni a vitaminszintet.

A húsevő és paleolittáplálkozás-hívő emberek azt mondhatják, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása nem természetes és inkább több húst kellene fogyasztani. Valójában a húsban jelen lévő, ilyen mértékű telített zsírsav, transzzsírsav és koleszterin fogyasztása nem természetes az emberi szervezet számára, amely leginkább a növényi alapú étrendhez alkalmazkodott. Nincsen olyan egészségügyi ok, ami miatt szükséges lenne a hús fogyasztása, tekintve, hogy 6-ból 1 húsevő szintén B12-vitaminhiányban szenved, így nekik is indokolt lehet B12-vitamintartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása.

*1A jelenleg is folyó kutatások azt mutatják, hogy a vékonybél nem teljesen steril. Az ott élő baktérium törzsek és hatásuk a szervezetre még nem teljesen ismert. Az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy a vékonybélben élő baktériumok fontos szereplői a zsírbontás folyamatának és a zsírfelszívódásnak.
https://www.cell.com/

*2 Egy kutatásban - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ - arra a következtetésre jutottak, hogy a napi rendszerességű B12 vitamin bevitele hatékonyabbnak bizonyult, mint a heti egyszeri nagy dózisú vitamin pótlás.

Forrás: https://www.forksoverknives.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket