fbpx

Mik a cink jótékony egészségügyi hatásai?

A cink egy olyan nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. Hiánya hajlamossá teszi az embert a különféle megbetegedésekre.

Az emberi szervezetben számos fontos szerepet tölt be és legalább 100 különböző enzim működését segíti elő. Csupán kis mennyiség bevitele is elegendő ahhoz, hogy azonnal érezhessük a jótékony hatásait. Amerikában a jelenlegi tényállás szerint a cink ajánlott napi bevitele (RDA) nők esetében 8 milligramm (mg), férfiak esetében 11 mg. Számos különböző élelmiszerben megtalálható, de ugyanakkor elérhető táplálékkiegészítők és vitaminok formájában is.*1

*1 Magyarországon 15 mg az ajánlott napi beviteli érték mind nők, mind pedig férfiak esetében.

A cinkről röviden

Alább olvasható a cink néhány kulcsfontosságú tulajdonsága. További részletek és kiegészítő információk a cikkben találhatók.

 • A cink fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Amennyiben étrenddel vagy táplálékkiegészítővel nem történik elegendő cink bevitel, cinkhiány alakulhat ki.
 • Gyermekekben a hiánya növekedési rendellenességekhez vezethet és megnöveli a megbetegedések kockázatát.
 • Terhesség és szoptatás alatt a nőknek nagyobb mennyiségű cinkbevitel ajánlott.

Jótékony hatások

A cink nagyon fontos szerepet játszik az egészséges immunrendszer megőrzésében, a megfelelően működő DNS szintézisben, az optimális gyerekkori növekedésben és a sebgyógyulásában.

A következőkben bővebben írunk a cink néhány jótékony hatásáról:

1) A cink és az immunműködés szabályozása

A European Journal of Immunology szerint az emberi testnek a T-limfociták (T-sejtek) aktiválásához cinkre van szüksége. A T- sejtek kétféleképpen segítik a testet:

1. az immunválaszok irányításával és szabályozásával

2. a beteg vagy rákos sejtek megtámadásával

A cinkhiány nagyon súlyos hatással lehet az immunrendszer működésére. Egy az American Journal of Clinical Nutrition-ben publikált cikk szerint „a cinkhiányban szenvedőknél csökken a különböző patogénokkal szembeni védekezőképesség.”

2) Cink a hasmenés kezelésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a hasmenés 1,6 millió 5 éven aluli gyermek halálát okozza évente. Cinktablettával enyhíthető a hasmenés. Bangladesben, egy országos közegészségügyi felhívást követően, miszerint gyermekkori hasmenés esetén javasolt a cinkbevitel növelése, egy PLoS Medicine tanulmány megerősítette, hogy 10 napos cink tabletta kúrával hatékonyan kezelhető a hasmenés sőt, ez a későbbi megbetegedések megelőzésében is segít.

3) A cink hatása a tanulásra és a memóriára

A Torontói Egyetemen végzett kutatás alapján, amelyről a Neuron folyóiratban publikáltak azt találták, hogy a cink döntő fontosságú szerepet tölt be a neuronok közötti kommunikáció szabályozásában, és ezáltal hatással van a memóriára és tanulásra.

4) Cink a megfázás kezelésére

Cinket tartalmazó szopogató tablettával akár 40%-al is lerövidíthető a megfázás időtartama egy az Open Respiratory Medicine Journal folyóiratban publikált cikk szerint. Továbbá, egy Cochrane áttekintésben arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy egyébként egészséges ember a megfázás tüneteinek megjelenésétől számított 24 órán belül elkezd cinket szedni (tabletta vagy szirup formájában), azzal hatékonyan enyhítheti a tüneteket és lerövidítheti a betegség idejét.

5) A cink szerepe a sebek gyógyulásában

A cink segít fenntartani a bőr épségét és szerkezetét. Nem gyógyuló (krónikus) bőrsebektől vagy fekélytől szenvedő betegeknél gyakran kimutatható a nem megfelelően működő cink anyagcsere és az alacsony szérum cink szint. A cink gyakori összetevője olyan krémeknek, melyeket bőrkiütések, -pirosság vagy más bőrirritáció kezelésére alkalmaznak.

Egy svéd kutatás során, melyben azt vizsgálták, hogy a cink milyen szerepet tölt be a sebgyógyulásban, arra a következtetésre jutottak, hogy “a cink helyileg történő alkalmazása elősegítheti a lábszárfekély gyógyulását azáltal, hogy serkenti a bőrképződést, enyhíti a gyulladást és lassítja a baktériumok szaporodását. Amikor a cinket helyileg alkalmazzuk nem csak, hogy helyreállítunk vele egy lokális cinkhiányt, de gyógyszerként is hat.”

Azt azonban sajnos még nem sikerült kutatásokkal egyértelműen alátámasztani, hogy a cink-szulfát használata növelné a gyógyulási rátát a krónikus sebektől vagy fekélytől szenvedő betegeknél.

6) A cink csökkenti az időskori krónikus betegségek kialakulásának kockázatát

Egy, az Oregoni Egyetemen végzett kutatás során azt találták, hogy az étrend és táplálékkiegészítők által megemelt cink bevitel csökkentheti a gyulladásos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Évtizedek óta köztudott, hogy a cinknek jelentős szerepe van a megfelelő immunműködésben. Hiánya esetén a krónikus betegségben szenvedőknél gyakrabban alakul ki a szervezetben gyulladás.

7) Cink az időskori makuladegeneráció (AMD) megelőzésére

Egy az Archives of Ophthalmology folyóiratban publikált tanulmány szerint cink segítségével megelőzhető a sejtroncsolódás a retinában, ami elősegíti az AMD kialakulásának és a látás romlásának a lelassítását.

8) Cink és nemzőképesség

Számos kutatás és kísérlet mutatott összefüggést a cinkszint és a sperma minősége között. Egy holland kísérletben például azt találták, hogy cink-szulfát és folsav szedését követően megnőtt a sperma mennyisége. Egy másik kutatás azt találta, hogy a szegény cinkbevitel csökkentheti a sperma minőségét és megnöveli a férfi meddőség kialakulásának kockázatát.

9) A cink további lehetséges jótékony hatásai

A cink alkalmazása hatékony lehet a következők kezelésében:

 • pattanásos bőr (akné) – egy, a JAMA folyóiratban publikált kutatás során azt találták, hogy cink-szulfáttal hatékonyan kezelhető a pattanásos bőr
 • figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)
 • osteoporosis
 • tüdőgyulladás

Ajánlott beviteli mennyiség

A gyermekek megfelelő cinkbevitele nagyon fontos, hiszen már enyhe hiány is hatással lehet a növekedésre és megnövelheti a fertőzések, hasmenés és légzőszervrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az 1 és 8 év közötti gyermekek ajánlott napi cinkbevitele 3-5 milligramm. A gyermek életkorával ez a mennyiség nő.

9-13 éves fiúk ajánlott napi cinkbevitele 8 milligramm. 14 év felett ez a mennyiség 11 milligrammra nő, azaz megegyezik a felnőttek ajánlott napi mennyiségével. Lányoknál 8 éves kor felett az ajánlott napi mennyiség 8 milligramm, kivéve 14 és 18 éves kor között, amikor ez a mennyiség 9 milligramm/napra emelkedik.

A terhes és szoptató nők cinkszükséglete (kortól függően) 11-13 milligramm/nap mennyiségre emelkedik.

Cinkforrások

A legjobb cinkforrások közé tartoznak a hüvelyesek, hús, diófélék, hal és más tengeri herkentyűk, teljes kiőrlésű gabonapelyhek és tejtermékek. Számos élelmiszerhez hozzáadják adalékanyagként is.

A vegetáriánusoknak kb. 50%-al nagyobb mennyiség bevitele szükséges, mivel a növény alapú ételekben levő cink a szervezet számára nehezebben hasznosítható.

A legmagasabb cinktartalmú ételek a következők:

 • nyers osztriga (csendes-óceáni), 85 g: 14,1 milligramm
 • marhahús (sült vagy főtt), 85 g: 7,0 milligramm
 • főtt bab, konzerv, ½ csésze: 6,9 milligramm
 • főtt rák (királyrák), 85 g: 6,5 milligramm
 • sovány, darált marhahús, 85 g: 5,3 milligramm
 • főtt homár, 85 g: 3,4 milligramm
 • főtt, sovány disznóhús, 85 g: 2,9 milligramm
 • főtt vadrizs, ½ csésze: 2,2 milligramm
 • főtt zöldborsó, 1 csésze: 1,2 milligramm
 • natúr joghurt, 225 gramm: 1,3 milligramm
 • pekándió, 28 gramm: 1,3 milligramm
 • pirított földimogyoró, 28 gramm: 0,9 milligramm

Cink tartalmú táplálékkiegészítők elérhetőek mind kapszula, mint tabletta formájában. Fontos viszont megjegyezzük, hogy a szervezet számára egészséges maximum bevitt cink mennyisége 40 milligramm 18 éven felüli nőknek és férfiaknak egyaránt.

Bizonyított tény, hogy a mesterséges táplálékkiegészítőkkel bevitt tápanyagok nem képesek ugyanazokat a jótékony hatásokat kiváltani, mint a természetes formában, élelmiszerekkel bevitt tápanyagok. Tehát elsősorban igyekezzünk az ajánlott napi cinkbevitelt az elfogyasztott ételeinkkel bevinni, és csak szükség esetén nyúljunk az extra pótláshoz. A cink tartalmú étrend-kiegészítők számos üzletben és online is elérhetők.

Cinkhiány

Normál esetben a cink szegény étrend vezet cinkhiányhoz. De persze okozhatja felszívódási zavar és krónikus betegség is, például cukorbetegség, rosszindulatú daganat, májbetegség és sarlósejtes vérszegénység.

Cinkhiány tünetei:

 • étvágycsökkenés
 • anémia
 • lassú sebgyógyulás
 • bőrproblémák (pattanás vagy ekcéma)
 • megváltozott ízérzékelés és szaglás
 • megváltozott viselkedés
 • depresszió (további vizsgálatok szükségesek)
 • hasmenés
 • hajhullás

Terhesség során fennálló cinkhiány megnöveli az esélyét a hosszan tartó és nehéz szülésnek.

Fő az elővigyázatosság!

A cinknek számos jótékony hatása van, de a túlzott cinkbevitel is káros lehet. A túlzott mennyiségű cinkbevitel káros mellékhatásai a következők lehetnek:

 • hányinger
 • hányás
 • étvágycsökkenés
 • gyomorfájás
 • fejfájás
 • hasmenés

A Biological Trace Element Research folyóiratban publikált tanulmány szerint a nagymennyiségű cink gátolhatja a réz felszívódását.

Továbbá arra utaló jelek is vannak, hogy a nagymennyiségű cink vesekő kialakulásában is szerepet játszhat. A cinkkel és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival kapcsolatban most is zajlanak a kutatások, de már évtizedek óta tudjuk, hogy a cink elengedhetetlen része a jó egészség megőrzésének.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket