fbpx

Milyen hatással van a bór az agy és a csontok egészségére?

A bór olyan elem, amely természetesen előfordul a zöld leveles zöldségfélékben (kelkáposzta, spenót), de a gabonafélékben, aszalt szilvában, mazsolában, a nem citrusfélékhez tartozó gyümölcsökben, és a diófélékben szintén megtalálható.

A napi étrendünk átlagosan 1,5-3 mg bórt tartalmaz. Ennek öt leggyakoribb forrása:

  • alma
  • kávé
  • szárazbab
  • tej
  • burgonya

A bór segít a szervezetnek hasznosítani a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, hatással van az ösztrogén-, és tesztoszteronszintre.

Jelenleg nincs ajánlott napi adagja, és hiánya nem okoz betegségeket, rendellenességeket.

A bór és az agyműködés

Egyes kutatások szerint a bór szerepet játszhat az agyműködésben: a 90-es években néhány kísérletben igazolódni látszott a bór fontossága ezen a területen.

Egy 1994-es, az Environmental Health Perspectives nevű folyóiratban megjelent tanulmány például azt találta, hogy azoknál, akik 3,25 mg bórt adtak az étrendjükhöz, javult a memória és a szem-kéz koordináció, ellentétben azokkal, akiknél a bór szintje alacsony volt.

A biztató eredmények után viszont sajnos nem nőtt ugrásszerűen a kutatások száma.

Jelenleg a bórhoz kapcsolódó kísérleteket nagyrészt patkányokon végzik. A kutatók tisztában vannak azzal, hogy a bór fontos szerepet tölt be a szervezet működésében, de mivel mikroelem, kevés az emberek bevonásával végzett kutatás.

A bór és az ízületek

A bór segít a csontok egészségét megőrizni és javíthatja az agyműködést is.

A bórnak szerepe van a D-vitamin és az ösztrogén felezési idejének meghosszabbításában.

A felezési idő az az idő, ami egy adott anyag lebomlásához szükséges a kezdő tömege felére. Az nem bizonyított, hogy a bór hogyan játszik ebben szerepet, de fontos lehet a csontok egészségének szempontjából.

A D-vitamin kiemelkedően fontos a csontok egészségéhez, segítségével hasznosítja a szervezetünk a kalciumot. A kalcium erősíti a csontokat, a bór pedig segíti ezt azzal, hogy meghosszabbítja a D-vitamin szervezetben töltött idejét.

Egy, a The Open Orthopaedics Journal nevű lapban megjelent cikk szerint azoknak, akiknek alacsony a D- vitaminszintje, nagy eséllyel alacsony lesz a bórszintje is, ez bizonyítja, hogy a két tápanyag működése összefügg.

Az ösztrogén olyan hormon, amely szerepet játszik a csontok egészségében. Segít megőrizni a csonttömeget, amelynek elvesztése csontritkuláshoz vezethet - ilyenkor a csontok gyengülnek és törékennyé válnak, nőknél és férfiaknál egyaránt. Azzal, hogy az ösztrogén szervezetben töltött idejét meghosszabbítja, a bór hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.

A bórtartalmú étrend-kiegészítők szedése egy lehetséges alternatíva lehet az arthritis kezelésére, ám egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat ennek alátámasztására.

Biztonságosak az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők szedését nem ajánlott túlzásba vinni, mert a szervezet nehezen szűri ki a felesleges mennyiséget. A bórnak jelenleg nincs ajánlott napi adagja.

A bór maximális napi adagja a Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine szerint:

bor maximalis napi adagja v2

A bór a legtöbb ember számára biztonságos, de nagy mennyiségben nem ajánlott a szedése. Nincs továbbá adat arra vonatkozóan, hogy egy éven aluli gyermekek számára mekkora a biztonsággal bevihető bórmennyiség. Nem tanulmányozták még azt sem, hogy biztonságos-e a szedése várandós nőknek.

Fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt étrend-kiegészítőt kezdene szedni. A legtöbb embernek nagy valószínűséggel nincs szüksége a bór pótlására; a szakemberek azt ajánlják, hogy étrend-kiegészítők helyett próbáljunk meg jobban figyelni a táplálkozásra, együnk több gyümölcsöt, zöldséget.

Ha nem szívesen szed étrend-kiegészítőket, fogyasszon több bórtartalmú ételt, pl. aszalt szilvát, mazsolát, aszalt sárgabarackot, avokádót, ezek mind növelik a bór szintjét a szervezetben.

Forrás: https://www.healthline.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket