fbpx

Minden, amit érdemes tudni a K2-vitaminról

A legtöbb ember sosem hallott még a K2-vitaminról.

Ez a vitamin ritkán fordul elő a nyugati típusú étrendben és nem is kap sok figyelmet, pedig jelentős hatással rendelkezik és esszenciális szerepet játszik az egészség fenntartásában több szempontból is. Sőt, a K2-vitamin lehet a hiányzó kapocs számos krónikus betegség és a táplálkozás között.

Mi is pontosan a K-vitamin?

A K-vitamint 1929-ben azonosították, mint a véralvadásban esszenciális szerepet játszó tápanyagot.

Először egy német tudományos folyóiratban publikáltak róla tanulmányt melyben „Koagulációs vitamin”-ként utaltak rá (a „k” a koaguláció, azaz véralvadás szóból származik). Weston Prince is felfedezte a K-vitamin, amikor a XX. század elején járta a világot, hogy tanulmányozza különböző populációkban a táplálkozás és a betegségek közötti összefüggéseket. Arra jutott, hogy a nem élelmiszeripar által előállított termékből álló étrend gazdag egy azonosítatlan tápanyagban, ami véd a fogszuvasodás és krónikus betegségekkel szemben. „Aktivátor X” néven utalt erre a tápanyagra, amiről ma azt gondolják, hogy a K2-vitamin volt.

A K-vitaminnak 2 fő formája van:

  • K1-vitamin (fillokinon): Növényi eredetű élelmiszerekben - mint a leveles zöldségek - fordul elő.
  • K2-vitamin (menakinon): Állati eredetű és fermentált élelmiszerekben fordul elő.

A K2-vitamin is még több további formára osztható, amelyek közül a legfontosabbak az MK-4 (menakinon-4) és MK-7 (menakinon-7).

ÖSSZEGZÉS:

A K-vitamint eredetileg egy véralvadásban résztvevő tápanyagként azonosították. Két formája van: A K1 növényi eredetű forrásokban, a K2 pedig az állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található.

Hogyan hat a K1- és K2-vitamin?

A K-vitamin olyan fehérjéket aktivál, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, kalcium-anyagcserében és a szív egészséges működésében. Ezek közül az egyik legfontosabb a kalcium-lerakódás szabályzásának feladata. Ez úgy működik, hogy a K-vitamin elősegít a kalcium beépülését a csontokba ezáltal megelőzi az érrendszer és a vesék meszesedését.

Egyes kutatók szerint a K1- és K2- vitamin hatása eltérő, olyannyira, hogy néhányan azt gondolják, hogy külön tápanyagként kellene őket számon tartani.

Ezt alátámasztja egy állatkísérlet, amelyben azt találták, hogy a K2-vitamin (MK-4) csökkenti az erek meszesedésének mértékét, amíg a K1-vitamin nem mutatott ilyen hatást.

Embereken végzett, kontrolcsoportos kutatások is azt mutatták, hogy a K2-vitamin-kiegészítés általánosan javítja a csont és szív egészségét, amíg a K1-vitaminnak nincsen szignifikáns jótékony hatása. Azonban több embereken végzett kutatás szükséges még a K1- és K2-vitamin működésbeli különbségégnek tisztázására.

ÖSSZEGZÉS:

A K-vitamin esszenciális szerepet játszik a véralvadásban és a szív és csontrendszeri egészségben.

Segíthet megelőzni a szívbetegségeket

A szív körül futó artériák (koszorúerek) elmeszesedése jelentős kockázat a szívbetegségek kialakulására. Így tehát bármi, ami csökkenti a meszesedés (kalcium-lerakódás) mértékét, az egyben segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását is. A K-vitamin megelőzheti a kalcium-lerakódást az érfalakon.

Egy 7-10 évig tartó, utánkövetéses tanulmányban azt találták, hogy azoknál az emberek, akiknek a legmagasabb volt a K2-vitaminbevitele, azoknál 52%-kal kisebb eséllyel alakult ki meszesedés az artériákon és 57%-kal volt alacsonyabb a szívbetegség által bekövetkező halál esélye.

Egy 16 057 nő bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a legmagasabb K2-vitaminbevitellel rendelkező egyéneknél jelentősen csökken a szívbetegségek kialakulásának esélye. Minden naponta bevitt 10mg K2-vitamin 9%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát (12).

A K1-vitaminnak azonban nem volt semmilyen kimutatott hatása az említett vizsgálatokban. További néhány tanulmányban szintén hatástalannak tűnt a K1-vitamin, ahol kontrolcsoport bevonásával történt a vizsgálat.

Fontos figyelembe venni, hogy ezek a tanulmányok megfigyelésen alapultak, tehát nem tudnak ok-okozati összefüggést bizonyítani. Hossztávú, kontrolcsoport bevonásával történő vizsgálatokra lenne szükség K2-vitamin szívbetegségekre gyakorolt hatásának tisztázására.

Azonban a megfigyeléseken alapuló tanulmányok szerint a vitamin valószínűsíthető biológiai hatásmechanizmusa és a szív egészséges működése között szoros összefüggést van.

ÖSSZEGZÉS:

A K2-vitamin magas bevitele szoros összefüggésben van a szívbetegségek csökkent kockázatával. Úgy tűnik, hogy a K1-vitaminnak kevésbé vagy egyáltalán nincs ilyen hatása.

Jó hatással lehet a csontok egészségére és csökkentheti a csontritkulás kockázatát

A csontritkulás vagy oszteoporózis - ami porózus csontokat jelent - egy gyakori probléma a nyugati országokban. Különösen nők körében gyakori az előfordulása és nagymértékben növeli a csonttörések kockázatát.

Ahogy már volt róla szó, a K2-vitamin kulcsszerepet játszik a kalcium-anyagcserében, ami a csontokat és fogakat alkotó legfontosabb ásványi anyag. A K2-vitamin aktiválja a kalciumot megkötő kétféle fehérjét, a GLA-t és oszteokalcint, amelyek segítik felépíteni és fenntartani a csontok szerkezetét.

Érdemes megjegyezni, hogy kontrolcsoportos vizsgálatok jelentős bizonyítékokkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a K2-vitaminnak jelentős pozitív hatása van a csontok egészségére.

Egy 3 évig tartó, 244 posztmenopauza állapotában lévő nő bevonásával történt követéses vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamin-kiegszítést fogyasztóknál jóval lassabb az életkorhoz köthető csontsűrűség-veszteség. A Japánban folytatott, magasabb dózisokkal végzett vizsgálatokban a K2-vitamin hasonló jótékony hatását figyelték meg. Ebből a 13 vizsgálatból csak egynél nem tudtak szignifikáns javulást kimutatni 7-nél a csonttörések előfordulását is vizsgálták:

  • a K2-vitamin-kiegészítés a gerinctöréseket 60%-kal,
  • a csípőcsonttöréseket 77%-kal,
  • a gerincen kívül előforduló töréseket pedig 81%-kal csökkentette.

Ezeknek a kutatási eredményeknek megfelelően, a K2-vitamin-kiegészítés hivatalosan is ajánlott a csontritkulás megelőzésére és kezelésére Japánban.

Vannak azonban kutatók, akik szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mert 2 nagyobb áttekintő tanulmánynak is az a következtetése, hogy a K-vitamin-kiegészítés ilyen célú alkalmazása nem hatékony.

ÖSSZEGZÉS:

A K2-vitamin kulcsszerepet játszik a csontanyagcserében és tanulmányok szerint segítheti a csontritkulás és törés megelőzését.

Javíthatja a fogak egészségét

Kutatók szerint a K2-vitamin a fogak egészségére is hatással lehet, azonban egy embereken végzet vizsgálat sem vizsgálta még ezt a hatást közvetlenül.

Állatkísérleteket és a K2-vitamin csontanyagcserében betöltött szerepét alapul véve logikus a feltételezés, hogy ez a tápanyag a fogak egészségére is hatással van. A fogak egészségében az egyik legfontosabb szabályozó szerepet betöltő fehérje az oszteokalcin, ugyanaz, amelyik esszenciális a csontanyagcserében és a K2-vitamin aktiválja. Az oszteokalcin stimulálja az új dentin réteg (meszes szövet a fogzománc alatt) növekedésének folyamatát. Feltételezések szerint, ebben a folyamatban - szinergiában a K2-vitaminnal - az A- és D-vitamin is fontos szerepet játszik.

ÖSSZEGZÉS:

A K2-vitaminról azt tartják, hogy esszenciális szerepet játszik a fogak egészségében, de hiányoznak azok a tanulmányok, amelyek a K2-kiegészítés jótékony szerepét bizonyítják ezen a téren.

Segíthet a daganatos betegségek leküzdésében

A daganatos betegségek gyakori haláloknak számítanak a nyugati országokban.

Annak ellenére, hogy az orvostudomány számos kezelési módszert fedezett már fel, az új daganatos esetek száma még mindig nő, ezért a hatékony prevenciós módszerek megtalálása kiemelkedő fontosságú.

Érdekes, hogy született néhány tanulmány a K2-vitamin és egyes daganatos betegségek összefüggéseiről. 2 tanulmány eredménye is arra utal, hogy a K2-vitamin csökkenti a kiújuló májdaganat gyakoriságát és növeli a túlélési esélyt. Emellett, egy megfigyeléses, 11 000 férfi bevonásával történt vizsgálatban azt találták, hogy a magas K2-vitaminbevitel 63%-kal csökkentett az előrehaladott prosztatarák kialakulásának kockázatát, amíg a K1-vitaminnak nem volt semmilyen hatása.

Ebben az esetben is több magas színvonalú tanulmányra van szükség egyértelmű állítások megtétele előtt.

ÖSSZEGZÉS:

A K2-vitamin növeli a túlélés esélyét májdaganat esetében, illetve a legtöbb K2-vitamin fogyasztó férfiaknál a legalacsonyabb az előrehaladott prosztatarák kialakulásának kockázata.

Hogy lehet bevinni a szükséges K2-vitamin-mennyiséget?

Számos széleskörben is elérhető élelmiszer gazdag K1-vitaminban, azonban kevesebb az, ami K2-vitamint is tartalmaz.

A szervezet a K1-vitamin részben át tudja alakítani K2-vitaminná. Ez amiatt fontos, mert a K1-vitamin mennyisége általában 10-szer magasabb az étrendben, mint a K2-vitaminé. Friss tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy ez az átalakítási folyamat nem hatékony. Ez azt jelenti, hogy a K2-vitamin közvetlen fogyasztása jóval kedvezőbb hatású.

A K2-vitamint a vastagbélben élő baktériumok is előállítják. Néhány tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a széles spektrumú antibiotikumok fogyasztása hozzájárulhat K2-vitaminhiány kialakulásához. Ennek ellenére is hihetetlenül alacsony ennek a fontos tápanyagnak a bevitele a modern étrendből.

A K2-vitamin elsősorban bizonyos állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található, amelyekből az emberek nem fogyasztanak sokat. Az állati eredetű források közé tartozik a szabadtartású marhától származó, magas zsírtartalmú tejtermékek, máj és más belsőségek. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, így alacsony zsírtartalmú, sovány állati eredetű termékek nem tartalmaznak sokat belőle.

Az állati eredetű termékek az MK-4 formát tartalmazzák, amíg a fermentált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, natto (fermentált szója) miso (fermentált szója alapú tészta) az MK-5 és MK-14 formát.

Ha ezek az élelmiszerek nem elérhetőek, akkor az étrend-kiegészítők fogyasztása is elfogadott alternatíva. A K2-vitamin-kiegészítés kedvező hatása D-vitamin-kiegészítéssel tovább növelhető, mert ennek a két vitaminnak szinergikus hatása van egymásra.

A K2-vitamin hatásáról még további vizsgálatok szükségesek, de friss tanulmányokban ígéretes eredményeket publikáltak, amelyek akár életmentő jelentőségűek lehetnek sok ember számára.

ÖSSZEGZÉS:

K2-vitaminforrásnak számítanak a magas zsírtartalmú tejtermékek, tojássárgája, máj és az olyan fermenetált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta.

Legfontosabb tudnivalók

A K-vitaminnak két formája van a K1- és K2-vitamin.

A K1-vitamin a véralvadási folyamatokban vesz részt, amíg a K2-vitamin a csont és szív egészségre van kedvező hatással. Még további tanulmányokra lenne szükség, hogy tisztázni lehessen a K-vitamin különböző formáinak hatását.

Egyes kutatóknak meggyőződése, hogy K2-vitamin-kiegészítést kellene fogyasztania a szívbetegségekre hajlamos embereknek. Mások szerint pedig több magas színvonalú tanulmányra van szükség egyértelmű javaslatok megtétele előtt.

Az biztos, hogy a K-vitamin kulcsszerepet játszik a szervezet élettani működéseiben.

A megfelelő egészségi állapot fenntartásának érdekében fontos a megfelelő mennyiségű K1- és K2-vitamin bevitele étrendből.

Forrás: https://www.healthline.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket