fbpx
A kosár üres!

Petesejt-támogatás természetes módon

Forrás: Dr. Jolene Brighten https://drbrighten.com/

Az az igazság, hogy rengeteg mindenre fel szoktam hívni a gyerekvállalás küszöbén álló párok figyelmét. Annyi mindenre érdemes kicsit másképpen fókuszálni annak érdekében, hogy a várandóság időszaka egy könnyed és tényleges csodaként megélt időszak legyen, és egy egészséges baba megérkezését ünnepelhessük. Így igen gyakran kitérek a környezeti szennyezők mérséklésének a fontosságára, a gyulladáscsökkentésre, vagy a krónikus egyensúlytalanságok megoldására még a várandóság bekövetkezte előtt.

De az egyik alapvető pillér mindig a táplálkozás. Meggyőződésem, hogy megfelelő tápláléknak és tápanyagoknak kiemelkedő szerepe van a termékenységben, a problémamentes várandóságban és a boldog és egészséges babák születésében. Ideális esetben a nők, a várandóság bekövetkezte előtt már legalább 6 hónappal felkeresnek. Így elegendő idő áll rendelkezésre az egészséges petesejt, spermium és terhesség szempontjából elengedhetetlen táplálkozás és tápanyag bevitel mikéntjének az átbeszélésére.

Néhány hónapja részt vettem egy a termékenység köré szervezett konferencián és nagy örömömre szolgált, hogy az előadók közül sokan megemlítették megszólalásaikban az általam is gyakran javasolt, petesejt-egészséget támogató táplálékokat és étrend-kiegészítőket. Mint már említettem, mindig nagy hangsúlyt fektetek a szervezet fogantatás előtti megtámogatására, amin belül a táplálkozás mindig is az egyik fő fókusz lesz.

A petesejt minőségét támogató legfontosabb ételek

Sok nő meglepődik azon, hogy mennyire fontos már a várandóság előtti időszakban, hogy a tojás, a fűvel táplált marhák vaja/ a szabadtartású marhák tejéből készült vaj, a halolaj vagy a máj bekerüljön az étrendjükbe.

Mindezek közül a májat tartom a legfontosabbnak. Tápanyag dús, hiszen bőven van benne A vitamin, B vitaminok (beleértve a B12-t is) és folát. Mindezek mellett, kitűnő vas és nyomelem forrás is. Ezen tápanyagok pedig elengedhetetlenek az egészséges petesejt és magzat-fejlődés szempontjából.

Ne becsüljük alá az egészséges zsírok szerepét sem!

Először is szükségünk van zsírokra, és főleg koleszterinre a hormonok szintéziséhez. A termékenységhez és várandósághoz a hormonok speciális egyensúlyára van szükség és a zsírok tulajdonképpen ezen hormonok építőköveit jelentik.

Az egészséges zsírok nagyban befolyásolják a fogantatást

…ha egy képi megjelenítést szeretnénk … a petevezetéken lefelé tartó, frissen megtermékenyített petesejt ’feltérképezi’ a környezetet, hogy minden adott-e az egészséges várandóság időszak szempontjából. Ez dönti el, hogy mennyire simán történik meg a beágyazódás és milyen mértékben lesz könnyű a várandóság az anya és a magzat számára. Az egészséges zsírok és a szükséges tápanyagok hiánya (gondokkal teli) körülményesebb beágyazódáshoz és magzatfejlődési rendellenességekhez is vezethet.

A petesejt minőségének javítása céljából támogatni kell a mitokondriumokat!

Amikor nőkkel a petesejt minőségének javítása mentén kezdünk el együttműködni, figyelmet fordítunk a mitokondriumok támogatására

…mert

a mitokondriumok a petesejt egyetlen energiaforrásai. A mitokondriumok működése csökken a kor előrehaladtával és ez nagymértékben befolyásolhatja a petesejtek minőségét is.

A mitokondriumok egyik fő szerepe az ATP (energiatároló molekula) előállítása, amely minden sejtünk fő energiaellátó forrása. Kiemelt szerepe van a sejtek kémiai hatásának (savas-lúgos egyensúly/ pH) szabályozásában, aminek kiemelt a jelentősége a termékenységben. Felelős a mitotikus orsó/ osztódási orsó kialakulásáért is. Nem megyünk nagyon bele a sejtbiológiába, csak annyira, hogy ezt a folyamatot tisztán láthassuk. Az osztódási orsó gondoskodik a kromoszómák egyenlő elosztásáról az utódsejtekben. Az eddig említettek magyarázzák azt is, hogy az orvosok miért aggódnak annyira a 35 év feletti várandósok esetében a Down szindróma/ kór vagy más kromoszóma-eltérés/ elváltozások miatt. Idősebb hölgyek esetében csökken a mitokondriumok mennyisége, így természetesen kevésbé tudják ellátni a funkciójukat, beleértve a kromoszóma megfelelő osztódását is.

A mitokondriumok egészségét támogató legfontosabb tápanyagok

 • B vitaminok
 • Halolaj és más egészséges zsírok/ olajok
 • L-karnitin
 • CoQ10
 • N-acetil cisztein
 • Magnézium
 • Alfa-liponsav

Az antioxidánsok szerepe

CoQ10

A Q10 koenzim az egyik legfontosabb a fogantatás szempontjából, mivel kiemelkedő szerepe van a mitokondriumok oxidatív stressz elleni védelmében.

Ubiquinol formában javasolnám a pótlását. A napi ajánlott dózis: 300 mg. Ha ennél többet szeretne valaki pótolni, akkor az célszerű, ha az már nem ubiquinol, hanem más Q10 formában történik.

Glutation

A glutation egy másik fontos antioxidáns, amely védi a mitokondriumokat és ezáltal a petesejt egészségét is. Több más antioxidáns és méregtelenítési rendszer kofaktora, így elengedhetetlen a toxinok/ méreganyagok kiürítéséhez vagy a magzat egészséges környezetének kialakításához.

Intravénásan, lipószómás vagy krém formájában javasolt a pótlása. Amennyiben a lipószómás változatra esik a választás, 1-2 órával az étkezésektől elkülönítve szedjük.

N-acetil cisztein (NAC)

A szelénben gazdag táplálékokhoz hasonlóan, tekinthetünk úgy a NAC-ra, mint a glutation előanyagára. E mellett a NAC javítja a sejtek inzulinválaszát, jótékonyan hat az inzulinrezisztenciára és egyensúlyba hozza/ kiegyensúlyozza a hormonrendszert.

A várandóságra történő felkészülés, magában foglalja az életmódváltást, a megfelelő táplálkozást és az esetleges étrend-kiegészítők bevezetését és bevetését. Mindezt legalább 3, de ideális esetben 6 hónappal a fogantatás előtt kellene elkezdeni.

ÉS persze fontos, hogy a pár mindkét tagjának az esetében figyelmet fordítsunk a mitokondriumot károsító toxinok csökkentésére.

A mitokondriumokat károsító fő toxinok

 • Dohányzás
 • Alkohol
 • Stressz hormonok, mint pl a kortizol
 • Fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek
 • Néhány felírt gyógyszer mint pl. a metformin!!
 • Koleszterin csökkentő gyógyszerek
 • Nyugtatók
 • Antibiotikumok

Tökéletesítsd a petesejted minőségét 90 nap alatt!

90 nap alatt érik meg egy petesejt, ami azt is jelenti, hogy legalább ugyanennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy célzott terápia alkalmazásával szignifikáns javulást tudjunk elérni a petesejt minőségében.

Mivel mindenki egyedi, ezért ez egyénre szabott életmódokat, táplálkozást és étrend-kiegészítőket jelent. Fontos mindent testre szabni, hiszen egyeseknek több antioxidánsra van szüksége, másoknak éppen bizonyos B vitaminokra van szüksége, és vannak, akiknél az emésztési és méregtelenítés folyamatok korrekciója a nélkülözhetetlen.

…és mindaddig, míg elkezdjük a várandóságra való felkészülést, egy általános elv, hogy tegyük az antioxidánsokat a táplálkozási szokásaink elengedhetetlen részévé! És mindehhez kezdetnek itt egy antioxidánsokban dús turmix recept

Antioxidáns turmix/ smoothie

 • 1 nagy maroknyi sötét zöld levelű zöldség (pl. spenót, kel, mángold, tavaszi mix)
 • 1 csésze tetszés szerinti bogyós gyümölcs
 • 2 EK tökmag
 • ½ avokádó
 • 1 lime, a héja nélkül
 • 1 csészényi mandula, kókusz, kender, rizs vagy más növényi tej
 • Opcionális: egy maréknyi jégkocka

Turmixoljuk össze, amíg krémes nem lesz és élvezzük a zamatát!

Az ismétlés a tudás anyja: babatervezésnél fontos a megfelelő élet- és táplálkozási mód kialakítása, mindezt kiegészítve a megfelelő étrend-kiegészítőkkel. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a várandóság minden perce egy csodával teli élmény legyen.

A cikkben említett hatóanyagokat mi is igen kedveljük, ezért is kerültek bele étrend-kiegészítőbe vagy speciális kémbe. Ha a termékenységed fokozása a cél, érdemes kipróbálni javaslatainkat.

 

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket