fbpx

Szabálytalan menstruáció

Tudnivalók a szabálytalan menstruációs ciklusról

Egy menstruációs vérzés általában 4-7 napig tart. A menstruációval kapcsolatos problémák közé tartozik, ha a ciklus rövidebb mint 21 nap, hosszabb mint 35 nap vagy ha a menstruációs vérzés egymást követő 3 alkalommal elmarad vagy a szokásosnál gyengébb vagy erősebb.

Mikor szabálytalan a menstruációs ciklus?

A legtöbb nő esetében egy menstruációs vérzés 4-7 napig tart. Ez általában minden 28. napon jelentkezik, de még a 21-35 napos ciklus is normálisnak tekinthető.

Néhány példa a menstruációs ciklussal kapcsolatos problémákra:

 • 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklus
 • Sorozatban 3 vagy annál több alkalommal elmaradó menstruációs vérzés
 • A szokásosnál sokkal gyengébb vagy erősebb menstruációs vérzés
 • 7 napnál hosszabban tartó menstruációs vérzés
 • Menstruáció alatt jelentkező fájdalom, görcsök, émelygés és hányás
 • A normál menstruációs vérzések között, menopauza vagy szex után jelentkető vérzés vagy pecsételő vérzés

Néhány példa a szabálytalan menstruációs ciklus jellemzői közül:

 • Amenorrea: az az állapot, amikor a menstruációs vérzés teljesen elmarad. Ha a menstruációs vérzés 90 napnál hosszabb ideig nem jelentkezik és a nő nem terhes, szoptat vagy esik át menopauzán (ami 45 és 55 éves kor között jelentkezik) egyidejűleg, akkor kórosnak tekinthető. Az is amenorreának tekinthető, ha egy fiatal lánynál 15-16 éves korára vagy a emlők növekedésének megindulása után 3 éven belül nem jelentkezik menstruációs vérzés.
 • Oligomenorrea: az az állapot, amikor a menstruációs vérzés ritkán jelentkezik.
 • Diszmenorrea: az az állapot, amikor a menstruációs vérzés erős fájdalommal és görcsökkel együtt jár. Azonban a ciklus során jelentkező bizonyos mértékű diszkomfortérzés a legtöbb nő számára normális.
 • A méhfal szabálytalan vérzése sokféle, a menstruációval összefüggő kóros állapot lehet: intenzív vagy 7 napnál hosszabban tartó vérzés, a normál menstruációs vérzések között, menopauza vagy szex után jelentkető vérzés vagy pecsételő vérzés.

Mi okozhatja a szabálytalan menstruációs ciklus kialakulását?

A szabálytalan menstruációs ciklusnak sokféle oka lehet, a stressztől kezdve egészen a háttérben álló komolyabb egészségügyi problémákig. Ezek a következők:

 • Stressz és életmódbeli tényezők. A jelentős mennyiség testtömeg-növekedés vagy csökkenés, szigorú diéta tartása, testmozgás módjának megváltoztatása vagy bármi más a nők mindennapjait jellemző rutin tevékenységek megváltozása hatással lehet a menstruációs ciklusra.
 • Fogamzásgátló tabletták. A legtöbb fogamzásgátló tabletta az ösztrogén és progeszteron hormonokat kombináltan tartalmazza, amíg néhány csak a progeszteront. Ezek a tabletták úgy előzik meg a terhesség létrejöttét, hogy megakadályozzák az érett petesejt kilökődését a petefészekből. A tabletták szedésének megkezdése vagy befejezése hatást gyakorolhat a menstruációs ciklusra. Néhány nő ciklusa szabálytalan vagy elmarad a tabletta szedésének befejezésétől számított 6 hónapon belül. Ezt fontos figyelembe venni, ha valaki gyermekvállalást tervez. Akik csak progeszterontartalmú tablettát szednek, azoknál elfordulhat vérzés a normális menstruációs vérzések között is.
 • Méhpolipok és mióma. A méhpolipok kisméretű, jóindulatú kinövések, amelyek a méhnyálkahártyában helyezkednek el. A miómák olyan daganatok, amelyek a méh falában jelennek meg. Kialakulhat csak egy darab vagy akár számos mióma is, amelyeknek a mérete az almamagtól a grapefruitig terjedhet. Ezek a daganatok általában jóindulatúak, de erősebb vérzést és fájdalmat okozhatnak a menstruációs vérzés során. Ha a mióma nagyméretű, akkor nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra és a végbélre, ami diszkomfortérzést vált ki.
 • Endometriózis. A méhet belülről beborító méhnyálkahártya minden hónapban lelökődik és menstruációs vérzés formájában ürül ki. Akkor áll fenn endometriózis állapota, hogyha a méhnyálkahártyának megfelelő szövet a méhen kívül fejlődik ki. Ezek a szövetek gyakran a petefészkekre vagy a petevezetőkre tapadnak, de előfordul, hogy a beleken vagy más alhasi szervek szerveken jelennek meg a méh és a végbél között. Az endometriózis okozhat rendellenes vérzést, görcsöket és fájdalmat a menstruáció előtt vagy közben. Emellett előfordulhat, hogy fájdalmassá teszi a szexuális együttlétet.
 • Kismedencei gyulladásos betegség (PID). A kismedencei gyulladásos betegséget bakteriális fertőzés okozza és a női reprodukciós szervekre van hatással. A baktériumok szexuális kontakt útján, a hüvelyen keresztül jutnak fel a méhbe és a feljebb elhelyezkedő belső nemi szervekbe. Ezenkívül nőgyógyászati beavatkozások, szülés, vetélés vagy abortusz során történhet fertőzés. A betegség tünetei közé tartozik a nagymennyiségű és kellemetlen szagú hüvelyi váladék, szabálytalan menstruációs ciklus, medencei és alhasi fájdalom, láz, hányás és hasmenés.
 • Policisztás ovárium szindróma. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén a petefészkek nagy mennyiségű androgén, tehát férfi hormont termelnek. Kisméretű, folyadékkal telt ciszták jelenhetnek meg a petefészkek szövetében, amelyek általában láthatóak egy ultrahang vizsgálat során. A hormonális változások megakadályozhatják a petesejtek érését, így előfordulhat, hogy az ovuláció nem egyenletes időközönként történik. A policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők menstruációja szabálytalan lehet vagy teljesen elmaradhat. Ezenkívül, ez az állapot összefüggésben van az elhízással, a terméketlenséggel, a túlzott szőrnövekedéssel és az aknék megjelenésével. A policisztás ovárium szindróma pontos oka nem ismert, de elképzelhető, hogy a hormonális egyensúly felborulása okozza. A kezelési módja attól függ, hogy valaki szeretni-e gyereket. Ha valaki nem szeretne teherbe esni, akkor a testsúly-csökkentés, fogamzásgátló tabletta szedése és az úgynevezett Metformin® gyógyszer segíthetnek a menstruációs ciklus szabályozásában. A Metformint® a cukorbetegség terápiájában használják, és a hatásmechanizmusa szerint érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra. Ha valaki viszont teherbe szeretne esni, akkor ovulációt stimuláló gyógyszerek segíthetnek.
 • Korai petefészek-elégtelenség. Ez az állapot a 40 év alatt nőkre jellemző, akiknél a petefészkek működése nem szabályos. A menstruációs ciklus - a menopauzához hasonlóan - leáll. Ez az állapot kemoterápiával vagy besugárzással kezelt daganatos betegségben szenvedőknél vagy kromoszomális rendellenességhez köthető, családilag érintett nőknél fordulhat elő. Ha úgy gondolja, hogy önnél korai petefészek-elégtelenség áll fenn, akkor forduljon kezelőorvosához.

A szabálytalan menstruációs ciklus más lehetséges okai:

 • Méh- vagy méhnyakrák
 • Gyógyszerek, például a szteroid-hormontartalmú készítmények vagy a véralvadásgátlók
 • Az olyan egészségügyi állapotok, mint a vérzészavar, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, az agyalapimirigy működési zavarai vagy a hormonális egyensúly felborulása
 • A terhességgel összefüggő komplikációk, mint a vetélés vagy a méhen kívüli terhesség (amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhbe, hanem azonkívül - például a petevezetőbe - ágyazódik be)

Forrás: https://my.clevelandclinic.org/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket