fbpx

Természetes családtervezés (termékenységtudat) módszerei

Mi az a természetes családtervezés (TCST) módszer?

A természetes családtervezés módszerei az ovuláció nyomonkövetésén alapszanak, amelynek köszönhetően elkerülhető a teherbeesés. A természetes családtervezés módszereit másnéven naptár módszernek is nevezik.

Mik a természetes családtervezés különböző módszerei?

A termékeny időszakokkal kapcsolatos tudatosság módszere nyomon követi a menstruációs ciklust, ami alapján megállapítható, hogy mikor lökődik ki petesejt a petefészekből, ezt hívjuk ovulációnak.

Az ovuláció körüli napok a „termékeny napok”, amikor a legnagyobb valószínűséggel lehet teherbe esni. Akik a természetes családtervezésre alapoznak, azok vagy tartózkodnak a szexuális együttléttől ezeken a „veszélyes” napokon vagy más fogamzásgátló módszert (pl.: gumi óvszert) alkalmaznak.

Többféle TCST módszer is van a termékenység jeleinek beazonosítására. Ezek közül egyet vagy akár többet is lehet használni az ovuláció időpontjának becslésére:

  • Testhőmérséklet-mérés: eszerint meg kell mérni a testhőmérsékletet minden reggel az ágyból való kikelés előtt
  • Hüvelyváladék-vizsgálat: ez a hüvelyváladék (méhnyaknyák) napi rendszerességű önvizsgálatát jelenti
  • Naptármódszer: a menstruációs ciklus nyomon követése naptárban való rögzítéssel

A leghatékonyabb, ha a 3 módszert kombinálva figyeljük meg a testünk működését. Így, együttesen alkalmazva szimptotermális (tünetihőmérőzés) módszernek nevezik.

A sztenderd napok módszere a naptár módszer egyik változata. Ez alapján hónapokig kell követni a menstruációs ciklus alakulását, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a ciklusunk mindig 26 és 32 nap között van-e. Amennyiben nem, akkor ez a módszer nem megbízható. Ha megállapítható, hogy a menstruációs ciklus hossza a megfelelő tartományban van, akkor a termékeny napok során (a ciklus 9 és 18 napja között) más típusú fogamzásgátlást kell használni vagy kerülni a hüvelyi aktust.

Mennyire hatékony a természetes családtervezés (TCST) módszere?

A módszer nagyjából 76-88%-ban hatékony, ami azt jelenti, hogy 100-ból 12-24 TCST módszerét alkalmazó párnál alakul ki terhesség minden évben, attól függően, hogy melyik típusát alkalmazták. A különböző TCST módszerek együttesen alkalmazva jobban működnek.

Minél jobban használjak a TCST-t, annál hatékonyabb: ehhez napi szinten követni kell a termékenység állapotának jeleit és mellőzni a szexuális együttlétet vagy másféle fogamzásgátló módszert alkalmazni a fertilis időszakban. Viszont fontos megjegyezni, hogy ha valaki tökéletesen alkalmazza ezt a módszert, akkor is van esély teherbeesésre (pl.: spontán peteérés miatt).

A természetes családtervezés nem annyira hatékony, mint a többi fogamzásgátló módszer, mert bonyolultabb az alkalmazása.

Hogyan lehet a természetes családtervezést módszerét még hatékonyabbá tenni?

Ahogy minden fogamzásgátló, úgy a TCST is úgy a leghatékonyabb, ha megfelelően alkalmazzák. Ez mindkét partner hozzáállásán múlik, fontos, hogy támogassák egymást és megértsék a módszer lényegét.

A TCST akkor a leghatékonyabb, ha:

  • olyan ápoló, orvos vagy tanácsadó tanácsát kérjük ki, aki jól ismeri a módszert és annak megfelelő alkalmazását
  • tudunk áldozni időt rá és van önfegyelmünk napi szinten figyelni a termékenység jeleit és feljegyezni a ciklus napjait
  • a párnak nem probléma kerülni a hüvelyi aktust vagy másféle fogamzásgátló eszközt használni

A TCST esetén a legjobb kombinálni a testhőmérséklet-mérést, hüvelyváladék-vizsgálatot és naptármódszert. Mindegyik módszer másra hagyatkozik a termékeny napok becslését illetően, ezért együttesen alkalmazva adják a legjobb képet a termékeny időszakról és így pontosabbá teszik a TCST módszerét. Például a hüvelyváladék változásai segíthetnek tájékozódni, ha a testhőmérséklet felmegy vagy stressz miatt felborul a menstruációs ciklus. Egy vagy több módszer segít leszűkíteni a termékeny napok számát, így még több „biztonságos” nap jut minden hónapra.

Mit érdemes tudni a menstruációs ciklusról és termékenységről?

A természetes családtervezés módszerének elsajátításához meg kell érteni a menstruációs ciklust. Tudni kell, hogy mikor történik az ovuláció, mikor vagyunk termékenyek és mikor biztonságos a szexuális együttlét, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet.

A spermiumnak és a petesejtnek egyesülnie kell ahhoz, hogy megtörténjen a fogamzás, ezt másnéven megtermékenyítésnek nevezik. A menstruációs ciklus során vannak olyan napok, amikor a spermium potenciálisan meg tudja termékenyíteni a petesejtet, ezeket termékeny – vagy fogamzóképes – napoknak nevezik.

A petefészekből minden hónapban kilökődik egy petesejt az egyik petevezetékbe (ovuláció), ahol körülbelül 12-24 órát van. A spermiumok pedig akár 6 napig is képesek életben maradni a szexuális aktus után a petevezetékben. Ha a spermium összeolvad a petesejttel, akkor a megtermékenyített petesejt a petevezetéken keresztül a méhbe vándorol, ahol a méhnyálkahártyához tapad és így kezdetét veszi a terhesség. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor felszívódik és nem sokkal utána jelentkezik a menstruációs vérzés.

Mivel a petesejt csak kb. 1 napot él az ovuláció után, a spermiumok pedig 6 napot a szexuális aktus után, így nagyjából 7 termékeny nap van minden menstruációs ciklus során: 5 nap ovuláció előtt és az ovuláció napja. Kevésbé valószínű, de az ovuláció után 1-2 nappal is lehetséges a teherbeesés.

Forrás: https://www.plannedparenthood.org/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket