fbpx

Valóban rákot okoznak a multivitaminok?

Megkavarta a multivitaminos állóvizet néhány hazai sajtóorgánum azzal, hogy klikkvadász módon tálaltak egy információt: "Megkongatták a vészharangot az orvosok: súlyos megbetegedést okoznak a multivitaminok" [Kiskegyed 2023], illetve "Őrjöngenek az orvosok: egy onkológus azt állítja, rákot okozhatnak bizonyos vitaminok" [Naphire 2023]. Már az is feltűnő, hogy ugyanazt a forrást két eltérő címmel dolgozták fel a hazai sajtósok, de hát a félelemkeltés mindig sok olvasót (és reklámbevételt) hoz.
A hazai sajtóban megjelent cikkek angol nyelvű forrásokat dolgoztak át, melyek eredeti forrása vélhetőleg a The Sun [Sun 2023], mivel Dr. Mohammad Muneeb Khan is az Egyesült Királyságban tevékenykedik, de persze lehet a New York Post is [Post 2023], ezt most nem tudjuk, nem lehet visszakövetni. Érdekes módon a Studyfinds online portál is hozza ugyanezt, pedig ezt az oldalt kicsit minőségibbnek gondolhatnánk [Studyfinds 2023].
Nézzünk a kirakat mögé!

1.
Először is a The Sun és a New York Post bulvárlapok (és a Kiskegyed, illetve a Naphíre se tartozik a mértékadó tudományos szaklapok közé).
Józan ésszel gondolkodva már ez alapján megkérdőjelezhető a közölt cikkek hitelessége, elvégre ezek az újságok némileg túlzottan, talán fogalmazhatunk úgy is, hogy szenzációhajhász módon közölnek minden témát. Bulvártémaként lehetne tálalni akár azt is, hogy tiltsák be a dihidrogén-monoxidot, mert kutatók azt találták, hogy rákos daganatokban is kimutatható. Igaz ugyan, hogy kimutatták, és akár valamilyen bonyolult tudományosság is sejthető mögötte, hiszen az mégiscsak tekintélyparancsoló, hogy egy ilyen tudományos nevű valami, mint a dihidrogén-monoxid fellelhető daganatokban. Ez egyébként igaz, hiszen a dihidrogén-monoxid (H2O) az maga a víz. De csak a vízzel prezentálva ez már nem is lenne hír, hiszen nincs benne semmi ijesztő, megdöbbentő.
De menjünk tovább, nézzük meg a bulvárlapok által prezentált információ forrását, és a valóságot, ami egy igen torzított formában látott napvilágot az itthoni bulvársajtó cikkeiben.

2.
A cikkek szerint Dr. Mohammad Muneeb Khan onkológus kijelentette, hogy a "felesleges multivitaminok könnyedén táplálhatják a szervezetünkben naponta keletkező több száz rákos sejtet", és ugyancsak a cikkek szerint Dr. Khan állítását egy 1996-os tanulmányra alapozta, amelyben több mint 18 ezer dohányos, volt dohányos és azbesztnek kitett munkás vett részt.
Megkerestem ezt a tanulmányt [Omenn 1996], amelyben csak a béta-karotin és az A-vitamin hatását vizsgálták, és tényleg sem az A-vitaminnak, sem pedig az elővitaminjának tekinthető béta-karotinnak nem volt rákmegelőző hatása. A tudományos megállapítás tehát, hogy a nagy dózisú A-vitamin nem hatásos erre a célra. És?
Az újságok ezt úgy tálalták, hogy Dr. Khan levonta a következtetést: a multivitaminok rákot okoznak! Mégegyszer: az A-vitamin nem működik mint rákmegelőző, és ez a megállapítás így rendben is van. Kérdés, hogy ebből hogy következett az, hogy a multivitaminok rákkeltőek lehetnek? Ez azért nagyon durva és felelőtlen átértelmezése a tudományos eredményeknek!
Egyrészt nem ismerjük a Dr. Kahnnal készült interjú részleteit, másrész kétlem, hogy egy orvos ilyen messzemenő következtetéseket vonna le egy kizárólag A-vitamint vizsgáló tanulmányból. Ugyanis ez egy nagyon nagy általánosítás, és vélhetőleg Dr. Khan is tisztában van vele, hogy a probléma egyik forrása, hogy multivitaminoknak még definíciója sincs! Ezért mindenki, ideértve a multivitamin-gyártókat, azt ért alatta, amit csak szeretne. A teljesség igénye nélkül néhány értelmezés:

  • Ha három vitamin már van a termékben (de más nincs), akkor az multivitamin.
  • Ha az összes vitamin benne van a termékben (de más nincs), akkor az multivitamin.
  • Ha az összes vitamin benne van a termékben és még néhány nyomelem is (de pl. ásványi anyagok már nem), akkor az multivitamin.
  • Ha az összes vitamin benne van a termékben és még az összes ásványi anyag és nyomelem is, akkor az multivitamin.

Az újságok által Dr. Kahnnak tulajdonított kijelentés annyira általános, mintha azt mondanánk, hogy a gombák halált okoznak. Igen, de milyen gombák? És hogy jutott az A-vitaminról szóló egyetlen publikációról erre a következtetésre?

Véleményem szerint ez az egész nem más, mint a média manipulációja, amivel egyetlen ember véleményét erősítették fel és már arról írtak, hogy "Megkongatták a vészharangot az orvosok", meg "Őrjöngenek az orvosok".

Összegezve, mindezekből az állapítható meg, hogy egy óriási csúsztatás van az egész mögött, semmi tudományos alapja nincs a Dr. Khannak tulajdonított állításnak.

+1 részlet
A média felelősségét egy-egy szakcikk kapcsán a Vitaminipar című könyvemben [Bíró 2021 - 4. fejezet] kicsit részletesebben is kifejtem, akit érdekel ott bővebben olvashat róla.

 

Dr. Bíró Szabolcs
A vegyészmérnöki tudományok doktora, kutatómérnök

 

Források:

[Kiskegyed 2023] – https://www.kiskegyed.hu/eletmod/sulyos-betegseg-multivitamin/jrrtj3s

[Naphire 2023] – https://naphire.hu/cikk/orvosok-onkologus-vitaminok-rak-kockazat/

[Sun 2023] – https://www.thesun.co.uk/health/24601508/multivitamins-increase-risk-cancer/

[Studyfinds 2023] – https://studyfinds.org/multivitamins-increase-cancer-risk/?fbclid=IwAR1DlQ0fkzLvgwOlG_EpC_kOt9cDERYcxdsT5wZQK6VIVDMvA2GH0_tJr8U

[Omenn 1996] – G. S. Omenn, G. E. Goodman, M. D. Thornquist, et al.: Risk factors for lung cancer and for intervention effects in CARET, the Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial, J. Natl. Cancer Inst., 6, 88, 21, 1550-9, 1996.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8901853/

[Post 2023] – https://nypost.com/2023/11/02/lifestyle/can-vitamins-cause-cancer-viral-claims-of-risk-increase-may-be-bunk/

[Bíró 2021] – Sz. Bíró: Vitaminipar, 978-615-01-1771-3, 4. fejezet, 2021.

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket