fbpx

18 ok, ami meghosszabbíthatja a menstruációs vérzés idejét - 1. rész

De mennyi is a vérzés normális időtartama?

El kell ismernünk, hogy a havonta jelentkező hüvelyi vérzés már önmagában is kellemetlen. Ha még őszintébbek akarunk lenni, ha a szokásosnál egy kicsit is tovább tart, az dühítő és aggasztó is.

Egy ideális világban a menstruációs vérzés a hónapnak mindig ugyanazon a napján jelentkezik különösebben kellemetlen tünetek nélkül, néhány napig tart és észrevétlenül múlik el. De ez nem egy ideális világ és az, hogy a ciklus hogyan alakul és mennyi ideig tart, az minden nőnél változó.

Lehet, hogy valakinek egy egész hétig tart a menstruációs vérzése, amíg másoknak csupán pár napig. Néhány nőnek azonban meglehetősen hosszú ideig tart a vérzése, ami idegőrlő, hiszen a menstruáció utolsó napja nem behatárolható.

A következőkben röviden összefoglaltuk, hogy mennyi ideig tart egy átlagos menstruációs vérzés, milyen okok húzódhatnak meg az elhúzódó vérzések mögött és mikor lenne érdemes orvoshoz fordulni emiatt.

Mennyi ideig tart a menstruációs vérzés általában?

A normális időtartam elég széles tartományban mozog a menstruációs ciklus esetében. „Általában 5-7 napig tart a vérzés” - mondta Dr. Jessica Shepherd, a Dallasban élő, minimális invazív irányzatot képviselő nőgyógyász. „De van, amikor néhány nappal hosszabb vagy rövidebb ideig tart.”

Egy kis részlet a Menstruációs ciklus 101 című írásból: A szervezet hormonokat bocsájt ki minden ciklus során, amelyek hatására a méhnyálkahártya (endometrium) megvastagszik, hogy alkalmas „otthonná” váljon egy potenciálisan termékeny petesejt beágyazódásához. A ciklus közepe táján az egyik petefészekből kilökődik egy petesejt, ami aztán lejut a petevezetőkön keresztül az újonnan „kibélelt” méhbe. Ha nem történik megtermékenyítés, akkor a petesejt egyszerűen távozik a testből a megvastagodott méhnyálkahártyával együtt.

Ez a folyamat ugyanúgy zajlik minden nő esetében, de a menstruációs vérzés hossza eltérhet a ciklus során zajló egyedi hormonális változásoktól függően, ami befolyásolja a nyálkahártya megvastagodásának folyamatát, így azt is, hogy hány napig tart a lelökődése.

Amennyiben az átlagosnál 1 nappal hosszabb, vagy rövidebb ideig tart a ciklus, de emellett nem jelentkezenek a szokásostól eltérő tünetek (pl.: erős menstruációs fájdalom, görcs vagy vérzés), akkor nincs ok az aggodalomra.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a sokáig tartó menstruációs vérzés miatt?

Ha a menstruációs vérzés tovább tart, mint 7 nap, vagy a hossza hirtelen jelentős változást mutat 3 vagy több ciklus során, akkor ideje felhívni a nőgyógyászt - mondta Dr. Tom Toth a Bostoni Termékenységi Klinikán dolgozó reprodukciós endokrinológus. Akkor is érdemes felhívni, hogyha a tampon vagy az intim betét óránként átázik, vagy alvadék is távozik a vérzéssel.

Ez nem azt jelenti, hogy valami komoly probléma van, de jobb a végére járni előbb vagy utóbb, hogy mi lehet a gond a menstruációs vérzéssel. Ez már csak amiatt is fontos, mert ha a hetedik napon is jelentkezik vérzés, akkor nagy lehet a menorrhagia (erős menstruációs vérzés) rizikója.

A menorrhagia azt jelenti, hogy a menstruációs vérzés annyira erős, hogy rontja az életminőséget és olyan beavatkozásokra lehet szükség, mint a vértranszfúzió, vasinfúzió vagy műtéti eljárások, magyarázta Dr. Shephersd. A Betegségkezelő és Megelőző Központ szerint (CDC) a menorrhagiának olyan egyéb szövődményei is lehetnek, mint a vérszegénység. A vérszegénység miatt kimerültség és gyengeség, súlyosabb esetekben pedig émelygés, hányás és szédülés is jelentkezhet. A vastartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása segíthet enyhíteni a tüneteket, de akkor is szükséges orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön az erős menstruációs vérzés oka.

Hogy történik a hosszú ideig tartó menstruációs vérzés diagnosztizálása?

„Az orvosa meg fogja kérdezni, hogy milyen gyakran jelentkezik menstruációs vérzés, hány napig tart, van-e vérzés a ciklus közben, vagy szexuális együttlétek után” - mondta Dr. Jodie Horton az virginiai (oaktoni) székhelyű nőgyógyász és a Love Wellness vezető wellness tanácsadója. „A fogyasztott gyógyszerek, szexuális úton terjedő betegségek tesztjeinek-, és a méhnyakrákszűrés eredménye további fontos tényezők a rendellenes, méhből származó vérzés hátterében álló ok kiderítésére.” Ezeket a vizsgálati eredményeket érdemes beszerezni a nőgyógyászati konzultáció előtt.

Az orvos valószínűleg kismedencei vizsgálatot végez, melynek során megvizsgálja a méhnyakat, a méh méretét és általános állapotát. Emellett kismedencei ultrahanggal, vagy méhtükrözéssel keres rendellenességet a méhnyak, méh, petevezetők és petefészkek területén.

Ez ijesztőnek hangzik, azonban a hosszú menstruációs vérzés hátterében általában nem áll komoly ok, amely megoldható az orvosa segítségével, jegyezte meg Dr. Toth. Mindenki megérdemli, hogy ne szenvedjen a menstruáció alatt.

A sokáig tartó menstruációs vérzés okai és amit tehetünk ellene

1. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)

A fiatal nők körében előforduló hosszú menstruációs vérzés leggyakoribb oka a méhen belüli fogamzásgátló eszköz jelenléte, amelyet közvetlenül a méhbe helyeznek fel. Ezeknek két fajtája van: a nem hormonális, rézből készült és a hormonális, progesztin tartalmú eszközök.

Ha az elhúzódó menstruációs vérzés 3 vagy több cikluson át tart, akkor mindenképpen forduljon az orvosához!

Úgy tűnik, hogy mindkettő okozhat rendellenesen hosszú vérzést, különösen felhelyezés után, mondta Dr. Toth. A hosszabb és erősebb menstruációs vérzés a rézalapú méhen belüli fogamzásgátló eszközök ismert mellékhatása. Ennek ellenére a progesztin tartalmú eszközök gyakran úgy vannak reklámozva, hogy csökkentik, vagy akár teljesen megszüntetik a menstruációt. Ez a hatása általában hosszabb idő után ki is alakul, de az első néhány ciklus során a menstruációs vérzés tovább tarthat a megszokottnál.

Bármelyik eszközről is legyen szó, hogyha a hosszabb vérzések nem enyhülnek 3 ciklus után, akkor vissza kell menni az orvoshoz, hogy eltávolítsák az IUD eszközt, mert egyszerűen nem tesz jót a testnek.

2. Ovuláció

A menstruáció a szervezet azon működési módja, hogy eltávolítsa az esetlegesen megtermékenyített petesejt befogadása céljából megvastagodott méhnyálkahártyát, de néha a hormonális jelzések összezavarodnak és akkor is vérzést okoznak, amikor a petesejt kilökődik - mondta Dr. Sherry Ross nőgyógyász a „She-ology” szerzője.

Ezt a jelenséget „közti vérzés”-nek (két menstruációs vérzés között előforduló vérzés) nevezik, amit az ösztrogénszint ovuláció körül történő, enyhe csökkenése okoz, ami pecsételő vérzést eredményez. Ha ez a vérzés napokig tart, vagy az előző ciklus végéhez közel jelentkezik, akkor olyan, mintha a vérzés örökké tartana. Ez a jelenség általában nem ad okot aggodalomra, de ha hirtelen megváltozik, vagy komoly fájdalmat okoz, akkor orvoshoz kell fordulni.

3. Várandósság

Várjunk egy percet! Az elmaradó menstruációs vérzés nem a terhesség legegyértelműbb jele? Ez így van, viszont nem minden esetben, mondta Dr. Toth. „A rendellenes ciklusok – beleértve a hosszabb menstruációs vérzést – gyakori oka a terhesség” – tette hozzá. Ehhez tartozik, hogy a terhesség gyakori jelei – mint az émelygés – is elmaradhatnak. „Bármikor, amikor egy nőnél rendellenes vérzés jelentkezik, az a legbiztosabb, ha kizárjuk a terhességet egy vérteszt segítségével” – mondta Dr. Toth.

4. Hormonális fogamzásgátlás

Bármi, ami befolyásolja a hormonokat, az potenciálisan hosszabb menstruációs vérzést idézhet elő, magyarázta Dr. Toth. Ebbe beletartozik a hormonális fogamzásgátlás minden formája, mint a tabletták, tapaszok, gyűrűk, injekciók és implantátumok. Az a jó hír, hogy sokféle választási lehetőség van, különböző mennyiségű és fajtájú hormonokkal, így, ha valaki szervezete nem reagál jól az egyik fajtára vagy dózisra, akkor jó esély van találni egy másikat, amelyik működik.

A menstruációs vérzés hossza csak egy tényező, ami az orvosnak segít meghatározni, hogy melyik fogamzásgátló működik a legjobban.

5. Vetélés a terhesség korai szakaszában

A terhesség korai szakaszában történő vetélés gyakrabban előfordul, mint az gondolnánk. A March of Dimes szerint a terhességek közel fele végződik vetéléssel, általában azelőtt, hogy a nő egyáltalán észrevenné, hogy terhes.

Sokszor az egyetlen jel a szokottnál erősebb menstruációs vérzés. A menstruációs ciklus hosszának vissza kell térnie a megszokott tartományba 1-2 ciklus alatt. Ha ez 3 ciklus után sem történik meg, akkor keresse fel orvosát, mondta Dr. Toth.

Nagyjából 100-ból 1 nő szenved visszatérő vetélés miatt, emiatt fontos kizárni az olyan állapotokat (pl.: endometriózis), amelyek befolyásolják a termékenységet.

6. Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A Női Egészség Center (OWH) szerint a PCOS a termékeny korban lévő nők körülbelül 10%-át érinti. Az állapot a petefészkeken keletkező, petesejt érést gátló és gyakran terméketlenséget okozó ciszták után kapta a nevét.

A PCOS-nek a hormonokra is romboló erejű hatása van, így testtömeg-növekedést, túlzott szőrnövekedést és – ahogy sejteni lehetett – hosszabb menstruációs vérzést is okozhat Dr. Toth elmondása szerint. Az ember azt gondolná, hogy az ovuláció hiánya a vérzés hiányát jelenti, de ennek gyakran az ellenkezője igaz, mert a petesejt hiánya hosszú és kiszámíthatatlan ciklusokat okoz.

Ha Ön nagyon hosszú menstruációs vérzést és a PCOS egyéb jeleit tapasztalja, mint például a migrénes rohamok, arcszőrzet-növekedés, testtömeg-növekedés, akkor forduljon orvosához és vizsgáltassa ki magát.

7. Pajzsmirigy problémák

Az OWH szerint 8-ból 1 nő szenved pajzsmirigy-alulműködésben, vagy másnéven hipotireózisban az élete során.

A pajzsmirigy egy kisméretű, pillangó alakú mirigy, amely szabályozza a hormonok és ezáltal több szervünk, szervrendszerünk működését. Hatással van arra, hogy milyen gyorsan használjuk fel az energiát (milyen gyorsan égetjük el a bevitt kalóriát), milyen gyorsan ver a szívünk és a menstruációnk alakulására is. Az OWH magyarázata szerint, az elégtelen mennyiségű pajzsmirigyhormon termelése is állhat az elhúzódó vagy túl erős menstruáció hátterében.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei közé tartozik a testtömeg-növekedés, kimerültség és a hajhullás, így, ha ezek közül a tünetek közül valamelyik fennáll - a hosszú menstruációs vérzés mellett, akkor beszéljen a kezelőorvosával.

Forrás: https://www.womenshealthmag.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket