fbpx
A kosár üres!

Hogyan fordítsuk vissza a meddőséget és essünk teherbe természetesen? I.rész

Nem kétséges, hogy a meddőség egyre növekvő probléma a mai társadalomban. A CDC (amerikai járványügyi hivatal) felmérése azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a 15-44 éves korosztályba tartozó nők nagyjából 10 százaléka (6,1 millió) küzd termékenységgel kapcsolatos problémával, vagy azzal, hogy terhessége meg ne szakadjon. Rengeteg oka lehet a kialakult helyzetnek, és sokat ezek közül még nem ismerünk, de azt biztos, hogy mindez az érintettekre nagymértékű személyes és pénzügyi terhet ró.

(Megjegyzem, amikor megpróbáltam pontos információkat találni arra vonatkozóan, hogy mennyit költünk évente meddőséggel kapcsolatos kezelésekre, állandóan ajánlatokat kaptam arra, hogy hogyan finanszírozhatom az ilyen jellegű kezeléseimet.)

A jó hír az, hogy sok esetben természetes módon lehet segíteni a fogamzásképtelenségen, mégpedig oly módon, hogy a szervezetet a megfelelő erőforrásokkal támogatjuk.

Nagyon fontos, hogy mindenki, aki meddőséggel küzd, forduljon orvoshoz vagy szakértőhöz annak érdekében, hogy a probléma hátterében megbújó lehetséges okokat kielégítően kivizsgálják. Sok nőnél az is bevált, hogy természetgyógyászattal foglalkozó szakember segítségével közösen határozták meg a szükséges táplálkozási módot és étrend-kiegészítők körét, valamint az elengedhetetlen életmódbeli változtatásokat.

Mennyire gyakori a fogamzásképtelenség és miért emelkedik a száma?

 

A CDC meghatározásában a "terméketlen" kifejezést rendszerint olyan nőkre alkalmazzák, akik egy év próbálkozás után nem képesek megfoganni (35 évnél idősebb nők esetén ez 6 hónapnyi próbálkozást jelent).

A meddőség - éppen úgy, mint bármely egyéb betegség- egy jel, ami azt mutatja valami nincs rendben a szervezetünkben, és ezért támogatásra van szükség. Ez alatt azonban nem a termékenységi gyógyszerek vagy a mesterséges megtermékenyítés elégtelenségét értjük. A termékenység a szervezet természetes folyamata, de közben olyan folyamat, amit a szervezet ki tud kapcsolni, amennyiben olyan ok merül fel, ami miatt a "testünk úgy érzi" nem tudja biztonságosan fenntartani a várandósság állapotát.

Számtalan barátom van, akik sokat küzdöttek a fogantatással, és tanúja voltam annak, hogy milyen fájdalmas volt számukra a folyamat, amin keresztül kellett menniük annak érdekében, hogy gyermekük szülessen. Szerencsére, a barátaim végül szinte minden esetben felülkerekedtek a nehézségeken, és sikerült a fogantatás, a megfelelő étrend és étrend-kiegészítők használata mellett, egy egészségesebb életmód bevezetésével.

Rengeteg olyan tényező van, amely kiválthat vagy hozzájárulhat a termékenységi problémákhoz, ezért nem biztos, hogy a hagyományos terápiák minden esetben hatásosak, mivel egyszerűen nem tudják kezelni az összes lehetséges okot.

A termékenységi gyógyszerek és mesterséges hormonok, beleértve a születésszabályozást is, segíthetnek a háttérben meghúzódó problémák kezelésében, ugyanakkor még ronthatnak is a helyzeten ráadásul a jövőre tekintve megnehezíthetik a termékenységet. A hormonális fogamzásgátlókat gyakran különböző hormonális egyensúlyzavarra írják fel, mintegy tüneti kezelésként. Csakhogy a mesterséges hormonok a már meglévő hormonproblémákat tovább súlyosbíthatják.

Mi a meddőség fő oka?

 

A meddőséget számos faktor okozhatja: a hormonrendszer egyensúlyi zavarai, policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis, anovulációs ciklusok, mechanikai akadályok (pl. petevezető elzáródása), nem kielégítő hormontermelés, rövid luteális fázis, luteinizáló hormon hiánya (LH), megemelkedett prolactin szint és sok más egyéb dolog, amelyre visszavezethető a fogamzás bekövetkezésének elmaradása.

A rossz táplálkozás gyakran játszik fontos szerepet ugyanúgy, mint bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség. A kor a menopauza előtt ellenben sokkal kevésbé fontos, mint eredetileg gondolták. Miközben rengeteg a csodálatos termékenységi szakember, akik hisznek a természetes megoldásokban, csak néhányan tudják, hogyan tárják fel és kezeljék a potenciális kiváltó okokat. A radikális termékenységi kezelések egyesek számára hatásosak ugyan, de mind érzelmileg mind fizikailag kimerítőek, nem is beszélve arról, hogy milyen sokba kerülnek.

A nagyszerű hír az, hogy az étkezés és életmód megváltoztatásával, remek eredménnyel lehet a termékenységet helyreállítani, ráadásul gyakran segítséget jelentenek olyan egyéb esetekben is, mint a túlsúly, csökkent energiaszint, vércukor és bőrproblémák, illetve álmatlanság. A természetes megoldások azoknak is segítségére lehetnek, akik a hagyományos meddőségi kezelések mellett döntenek, hiszen a szervezetük természetes módokon való támogatásával javíthatják a tradicionális terápiák eredményességének esélyét.

Hogyan fordítsuk vissza a meddőséget és essünk teherbe?

 

Az alábbi egy speciális rendszer, amelyet én használok azoknál a nőknél, akik sterilitással küzdenek, de mindemellett hasznos a PMS (premenstruációs tünetegyüttes) kezelésében, alhasi görcsök, kimerültség, erős menstruációs vérzés és egyéb hormonális problémák esetén is. Úgy dolgozták ki, hogy látótérbe kerüljön és megoldást nyújtson minden olyan kérdésre, amely hozzájárulhat a meddőséghez.

 

Első lépés: Táplálkozás

Ez messze a legfontosabb lépés. A mostani modern időkben sok ember alultáplált, annak ellenére, hogy túlsúlyos. A szervezet pedig egyszerűen nem teszi lehetővé a fogamzás kialakulását, vagy a terhesség megtartását, ha nincsenek meg az ehhez szükséges alapok.

Sok nő tért át alacsony zsírtartalmú és magas rosttartalmú étrendre annak érdekében, hogy javítson az egészségén és csökkentse testsúlyát. A testsúlycsökkenésről kimutatták, hogy növeli a termékenységet, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon történik. Az ilyen típusú fogyás ritkán hatásos a termékenység növelésére, mivel kiürülnek a szervezetből a hormontermeléshez elengedhetetlenül szükséges fehérjék és zsírok.

Néhány táplálkozási tanács a termékenység fokozására

 • Távolítsa el étrendjéből a finomított gabonát, egyéb feldolgozott élelmiszereket, cukrokat.
 • A szénhidrátot tápanyagban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával vegye magához. A keményítőt pótolja olyan zöldségekből, mint édesburgonya és sütőtök.
 • Növelje az egészséges zsírok arányát, elsősorban olyan forrásokból, mint kókuszolaj, olívaolaj, vaj, szabadon tartott állatokból származó hús, tojás, avokádó és magvak.
 • Egyen elegendő mennyiségű fehérjét elsődlegesen szabadon tartott/legeltetett bio táplálékon tartott állatok húsából, tojásból és olajos magvakból. Ez a várandósság ideje alatt is fontos, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje csökkenti bizonyos terhességi komplikációk kockázatát.
 • Fogyasszon sok zöldséget, különösen olyanokat, mint spenót, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, mindenféle saláta, fejes káposzta, mángold, kelbimbó stb.
 • Igyon elégendő vizet. A hidratálás elengedhetetlen számos biológiai funkcióhoz, beleértve a termékenységet is.
 • Tartsa kontroll alatt inzulinszintjét. Ez még abban az esetben is lényeges, ha nem szenved 2-es típusú cukorbetegségben. Az étrend a fenti módszerek segítségével való átalakítása után a szervezet érzékenyebbé válik az inzulinra, ami pedig segít a többi hormon termelésében és a szervezet megfelelő működésében.

Egyes nők esetében a helyes táplálkozásra való áttérés önmagában elegendő a termékenység visszaállításához. Mindazonáltal lényegbevágó, hogy a megfelelő táplálkozást a fogantatás után se hagyják abba, hiszen a magzat növekedéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, és egyéb tápanyagokat, így tudják megadni a baba számára.

 

Második lépés: Életmód

Köztudomású hogy a dohányzás, a kábítószer-használat és a magas koffeinbevitel súlyosan károsíthatja a termékenységet.

Ezen felül sok más életviteli tényező is hozzájárul fertilitás csökkenéséhez, például:

 • alváshiány
 • káros vegyi anyagokkal való érintkezés
 • testedzés hiánya vagy túl sok sport
 • sok stressz
 • bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők

Ezek közül a legtöbbet kis erőfeszítéssel meg lehet szüntetni.

Nézzük meg egyenként a leggyakrabban előfordulókat és a megoldási javaslatokat.

Megfelelő mennyiségű alvás

Az alvás pótolhatatlan az egészség megőrzéséhez és számos hormon termelődéséhez. Tanulmányok egyértelműen bemutatják, hogy azok a nők, akiknek alacsony a melatonin és a szerotonin szintje, rövidebb luteális fázissal rendelkeznek (luteális vagy sárgatest fázis az ovuláció és a menstruáció közötti időtartam), és ennek következtében kisebb az esélye a fogamzásnak. Ezen felül az alváshiány megnehezíti a szervezet adrenalin, kortizol és inzulin szabályozó képességét, ezzel hátráltatva a fogamzást.

Fontos tehát, hogy az alvás elsőbbséget élvezzen. Mennyiségének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy kipihentnek érezze magát. Ez jelentheti azt is, hogy szüksége lehet napközbeni alvásra, vagy este néhány órával korábbi lefekvésre. Az alvás teljesen sötét környezetben segítheti a melatonin szintet és az alvás minőségét is nagymértékben javíthatja.

Káros vegyi anyagokkal való érintkezés minimalizálása

Ez a téma önmagában megérne egy könyvet. A legtöbb nő javulást tapasztal a háztartási vegyi anyagok, a műanyag palackok és a hagyományos kozmetikai termékek mellőzése után.

Megfelelő mennyiségű testedzés

A kielégítő mennyiségű testmozgás nagyon fontos a termékenység szempontjából, de a túl sok ellenkező hatást vált ki. A legtöbben akkor járnak jól, ha hetente néhány órányi szabadidős tevékenységet (séta, szórakoztató sport vagy úszás) és néhány súlyzós gyakorlatot végeznek. A rendszeresen végzett túl visszafogott vagy túlságosan intenzív edzés hátráltatja az ovulációt. Míg a testsúlycsökkenés nagyban segítheti a termékenységet, a túl alacsony testzsír százalék (15-18% alatt) miatt anovulációs állapot alakulhat ki, vagyis az ovuláció elmaradhat.

Stressz korlátozása

Könnyebb mondani, mint megtenni, különösen azok számára, akik komoly érzelmi hatásoknak vannak kitéve a termékenységgel kapcsolatos nehézségek miatt! Valószínűleg sokszor hallotta már, hogy ha nem idegeskedne, akkor teherbe esne. Természetesen, ez nem egy általános érvényű kijelentés, így aztán nem mindenkire igaz, mindenesetre a stressz csökkentése kiváló ötlet.

A gyógyszerek mellékhatásainak ellenőrzése

Szükségszerű, hogy orvosával ellenőrizze az Ön által szedett gyógyszerek hatással vannak-e a termékenységre. A szteroidok, az antidepresszánsok vagy bármilyen, hormont tartalmazó gyógyszer ugyanis befolyásolják a teherbeesést.

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket