fbpx

A pánik növelheti a megbetegedések kockázatát 1. rész

A világ népessége jelenleg félelemben él. A világ tele van a fizikai egészségünket szolgáló üzenetekkel: mossunk kezet, tartsunk be a közösségi távolságtartást és hasonlók. Ezzel szemben nagyon kevés szó esik a mentális és érzelmi egészségről. A koronavírussal kapcsolatos pánik végigsöpör a világon. Nem kicsinyítve a helyzet súlyosságát, de a pánik önmagában hajlamosabbá tesz minket a vírus terjesztésére. A betegség leküzdése érdekében szükség van az immunrendszerünket egészségben tartó, érzelmi állapotunkon keresztül ható eszközökre és szokásokra is, ugyanúgy, ahogy kézmosással fizikailag már védekezünk a vírus terjedése ellen.

Az érzelmi világunk kapcsolata az immunrendszerrel meglehetősen bonyolult. Az immunrendszert több milliárd sejt alkotja, közülük néhány, olyan szerveket céloz, amelyeknek első sorban az a feladata, hogy biztosítsák az egészséget és megküzdjenek a betegségekkel.

Ezek a sejtek a szervezetben keringve megvédik azt, az antigének, vírusok és egyéb betolakodókkal szemben. A kortizol - más néven stressz hormon - könyörtelenül elnyomja az immunrendszer működését a vírusok ellen harcoló sejtek számának csökkentésével.

Talán még nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy az alacsonyabb mértékű kortizol „löketek” vannak a legrosszabb hatással az immunrendszerre.

Ezek a löketek a stressz által uralt gondolatmenetek miatt alakulnak ki, így egész napon át tartó kisebb mennyiségű kortizol kiáramlást eredményeznek. Becslések szerint napi 60 000-80 0000 gondolat fut át az agyunkon, amelyek elsődlegesen ismétlődőek és többnyire negatívak. Ehhez hozzátartozik még az is, hogy az agy többféle okból kifolyólag nem tudja megkülönböztetni a nagyon élénk képzeletszüleményeket és a valóságot. Így logikus, hogy a pánik okozta ártalmak hozzájárulnak a keringő vírusfertőzés terjedéséhez.

Ha a stresszt, a szorongást, az aggodalmat, a letaglózottságot, a depressziót és az elszigeteltséget nem kezeljük, akkor valóban csökken az immunrendszer hatékonysága és a körülöttünk lévőkkel együtt hajlamosabbak leszünk a megbetegedésre.

Ha az immunrendszer megterhelésnek van kitéve, akkor nagyobb eséllyel kapjuk el és terjesztjük a vírust, így a körülöttünk lévőket, a társadalmat, amibe tartozunk és gyakorlatilag az egész világnépességet is jobban kitesszük ennek a veszélynek.

A gyermekek ráadásul még érzékenyebbek a hossztávú stresszhatás okozta immunrendszer károsodásra, ezt a jelenséget kora életkori stressznek (ESL) nevezik. A korai életkorban stressznek kitett gyerekek immunrendszere krónikusan megterhelt, ami különösen érzékennyé teszi őket a körülöttük lévő felnőttek által közvetített stresszre és szorongásra. A szülőknek meg kell tanulniuk megnyugtatni az állapottól szenvedő gyermekeiket.

A fizikális és a tőle elválaszthatatlan mentális egészségünk karbantartása olyan felelősség, amellyel tartozunk a gyerekinknek, a társadalomnak és a világnak ezekben a járványos időkben. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a világ válasza a járványra csak a megoldás egyik módjára irányult egyelőre. Mivel a pánik már önmagában is terjedő veszély, így az emberek vagy összeroskadnak a terhe alatt, vagy lekicsinyítik a vírus potenciális veszélyének a súlyosságát.

Van egy harmadik út is. A népegészségügyi szempontból bölcs és megfontolt hozzáállást is gyakorolhatjuk, ami szerint nyugodtnak kell maradni a történések ellenére és magunkévá tenni azokat az eszközöket és szokásokat, amelyek javítják a saját és körülöttünk lévők érzelmi állapotát.

Ezek közé tartoznak azok a gyakorlatok, amelyek elsajátítása segít enyhíteni az intenzív érzelmi kilengéseket már egyből a kialakulásuknál. Emellett előnyös olyan napi rutinok és szokások kialakítása, amelyek alapvetően átformálják az érzelmi rendszerünket. Ez a cikk harmadik az intenzív érzelmek enyhítése sorozatban. Minden bizonnyal ez egy egyedülálló írás, de ajánlom a következők elolvasását is: “Miért borulok ki?” és “Nézz szembe a pánikkal: megértés és elfogadás”. Ezek a cikkek arra adnak választ, hogy mi az alapvető oka az érzelmi kitöréseknek és miért esszenciális fontosságú az önelfogadás az egyensúly visszaszerzésében.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket