fbpx

A pánik növelheti a megbetegedések kockázatát 2. rész

A cikk elejét ITT tudod elolvasni!

A következő módszerek segítenek enyhíteni az intenzív érzelmi állapotot már egyből a kialakulásánál, csökkentik a kortizoltermelést és általánosan megnyugtató hatásúak:

A nézőpontváltás hatalma - ez a módszer lehetővé teszi, hogy már egyből máshogy reagáljuk az adott szituációban. Ha felismerjük, hogy olyan negatív érzelmek kerítenek hatalmukba, mint a félelem vagy aggodalom, akkor úgy kell kitörni a befolyásosuk alól, hogy megállunk és egy 3. személy nézőpontjából vagy megfigyelőként szemléljük a helyzetet anélkül, hogy elnyomnánk, bírálnánk vagy belemerülnénk. Vegyünk néhány mély levegőt, hogy megnyugodjon a testünk és ebből az egyensúlyi állapotból könnyebben fel tudjuk ismerni a megfelelő reakciót az adott helyzetben.

A tudatos jelenlét - ezzel a módszerrel a jelen pillanatára és környezetünkre tudjunk koncentrálni a figyelmünket. Így el tudjuk érni, hogy a gondolatink ne pörögjenek túl és meg tudjunk nyugtatni testünket és lelkünket egyaránt. Ez úgy történik, hogy felismerjük és eltávolodunk a reakciónkat kiváltó ingertől és ellazítjuk a szem és váll körüli izmokat, amelyek egyenesen csatlakoznak az érzelmi reakciók központjához, majd veszünk néhány mély levegőt. A következő lépés, hogy megállunk egy pillanatra és tudatosítjuk az érzékeinket érő ingereket. Vizsgáljuk meg a minket körbevevő környezetet, a színek mélységét, a hangokat, a kis részleteket, mintha intenzívebben tudatosulnának ezek az élmények és teljesen a jelen pillanatában lennénk.

Az erős érzelmek olyan világba vezetnek minket, ahol az aggodalom uralkodik. A tudatos jelenlét módszere arra irányul, hogy teljesen el tudjunk merülni önmagunkban és az érzékszervi ingereinkben, így enyhül az érzelmi feszültség és vissza tudunk térni a jelenbe.

Szív a pillanatban - a HEART (Szívből jövő, érzelmeket befolyásoló gyakorlat) módszere segít olyan érzelmi állapotba kerülni, amely gyógyító és egyensúlyba hoz. Ha tudatosan átengedjük magunkat a szívből jövő érzelmeknek, akkor át tudjuk alakítani a kaotikus érzelmi állapotunkat nyugodttá, így integráljuk a test és lélek egységét a nyugodtság talaján. Először is fel kell ismerni és el kell távolodni az aktuális reakcióinktól, ahogy a „nézőpont hatalma” módszernél is. Utána a szem körüli kisebb izmok és váll ellazításával és mély levegővételekkel újra kell fokuszálni a pszichés reakcióinkat. Végül pedig tápláljuk ezt a másféle érzelmi állapot olyan szívből jövő érzelmekkel, mint valódi hála, szeretet és együttérzés. Fontos mélyen elmerülni ebben az állapotban és valóban magunkévá tenni.

Az érzelmi világunk megnyugtatása mellett életmódbeli szokások és az életszemlélet is segíthet a félelem és pánik csökkentésében. Az együttérzés gyakorlása egyértelműen összefüggésben van az immunrendszer erősítésével és a szociális kapcsolatokért felelős agyterületet stimulálja, ami csökkenti a magányosság érzését. Az áruk felhalmozása és önmagunk elszigetelése helyett átgondolt és biztonságos módon próbáljunk meg segíteni magunkon és a körülöttünk lévőkön, osszuk meg velük, amink van.

Biztosítsuk a gyermekeink nyugalmát úgy, hogy megtanítjuk őket a saját nyugalmuk megteremtésére az itt bemutatott módszerekkel és minőségi családi időt töltünk el a TV nézés helyett, ami még tovább súlyosbíthatja a stresszt. Emellett töltsünk időt a természetben is. A technológiai vívmányok segítségével pedig kapcsolódjunk másokkal és csökkentsük a szociális elszigeteltséget.

A félelem, stressz és szorongás csökkentése a járványidőszak alatt legalább annyira fontos, mint a kockázatcsökkentés kézmosás által. Legyünk körültekintőek az egészségügy veszélyekkel kapcsolatban, de törődjünk magunkkal és másokkal is. Ne felejtsük el a mentális egészség fontosságát a koronavírus elleni védekezésben és az ezzel együtt járó bizonytalan időszakok átvészelésében.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket