fbpx

Az adaptogén növények ereje: az ashwagandha 7 csodás hatása 2. rész

A cikk elejét ITT tudod elolvasni!

5. Az ashwagandha növelheti a tesztoszteron-szintet és támogathatja a szexuális működést és a termékenységet

Az ashwagandhának köszönhetően nem csak az általános energiaszint növekedhet, hanem antioxidáns hatása révén pozitívan befolyásolhatja a libidót, a szexuális teljesítményt és a termékenységet is. A gyógynövény a hormonháztartás megfelelő működését is támogatja, többek között a tesztoszteron szintet is növelheti férfiaknál.

Egy 8 hetes, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat során 18-50 év közötti, erősítő edzést azt megelőzően nem végző férfiak kaptak napi 2*300 mg ashwagandha gyökér kivonatot vagy placebot erősítő edzés bevezetése mellett. Az ashwagandhát kapó személyeknél a 8 hetes vizsgálat során nagyobb mértékben nőtt a tesztoszteron-szint, az izomtömeg és az izommennyiség, mint a placebot kapó kontrollcsoportban, valamint kisebb volt a testedzés okozta izomkárosodás mértéke és a testzsír-százalék is jobban csökkent.

Az ashwagandha az adatok szerint a sperma minőségét is javította meddő férfiaknál. Egy három hónapos vizsgálat során az ashwagandhát szedő meddő férfiaknál csökkent a reaktív oxigénvegyületek szintje, ezáltal csökkent a spermiumok sejthalála is és jelentősen nőtt a spermában található létfontosságú ásványi anyagok (cink, vas és réz) szintje. Más tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy az ashwagandha képes lehet a férfi nemzőképesség szempontjából fontos hormonok szabályzására.

Az ashwagandha a nők számára szintén jótékony hatású. Egy tanulmányban egészséges nők 8 héten keresztül napi 2*300 mg ashwagandha szedése után jelentős javulásról számoltak be szexuális funkciók tekintetében (nemi izgatottság, libidó, hüvelynedvesség, orgazmus, kielégülés és sikeres nemi együttlétek száma), valamint két különböző pszichometriai elégedettségi skálán (FSFI - Female Sexual Function Index és FSDS - Female Sexual Distress Scale) is javuló értékeket jeleztek.

6. Az ashwagandhának tumorellenes hatása is lehet

Az ashwagandha antioxidáns hatása megakadályozhatja a rákos sejtek burjánzását, valamint azt is kimutatták, hogy a gyógynövény gátolja a petefészekrák kialakulását serkentő onkogének expresszióját. A nők között a petefészekrák az ötödik vezető rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. A gyógyszeres terápia során doxorubicint (mely a szívizomra is toxikus hatással van) és ciszplatint alkalmaznak; ezek a hatóanyagok közvetlenül a rákos sejteket veszik célpontba. azonban a rákos őssejtekre nincsenek hatással, ezért a rákos megbetegedés sajnos visszatérhet.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az ashwagandhában található egyik hatóanyag, a withaferin jótékony hatása segíthet megakadályozni a petefészekrák kiújulását. A withaferin - a dózis függvényében - jelentősen csökkenti az ALDH1 és a NOTCH1 expresszióját. Ezek a gének befolyásolják a rákos őssejtek növekedését és újbóli megjelenését. Fentiek szerint a withaferin akár önmagában, akár kemoterápiás szerrel kombinálva hatékony segítség lehet petefészekrák esetén.

A DOXIL a doxorubicin nevű kemoterápiás hatóanyag liposzomális készítménye. Kedvezőbb toxikológiai profilja miatt a petefészekrák kiújulása esetén doxorubicin helyett ezt választják másodvonalbeli kezelésként, de a DOXIL kevésbé hatékony: a kezelt egyének alig 20%-a reagál a kezelésre, és a szívre káros mellékhatásai is vannak. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a DOXIL withaferinnel kombinációban adva javíthatja a terápiás választ, csökkentheti a petefészekrák kialakulási esélyét és minimalizálhatja a DOXIL mellékhatásait, ezáltal javítja a petefészekrák túlélési esélyét.

Egy egereken végzett petefészekrák vizsgálatban a DOXIL-withaferin kombinációval kezelt egereknél a kontroll csoport egyedeihez képest a tumornövekedés 60-70%-kal csökkent, újabb áttétek (azaz a rákos sejtek továbbterjedése az egészséges szövetekre) pedig nem keletkeztek. Egy másik, egereken végzett vizsgálatban azt figyelték, hogy milyen hatással van a ciszplatin és a withaferin (külön-külön és kombinációban) a humán petefészek tumorra. A kontroll egyedekhez képest a kezelt csoportnál a tumornövekedés 70-80%-kal csökkent, újabb áttétek pedig nem keletkeztek.

7. Az ashwagandha támogatja az egészséges szívműködést

A szívanyagcsere szempontjából igen fontos az egészséges stresszválasz, mivel a túlságosan magas kortizolszint számos negatív szövődmény kialakulásának kockázatát is növeli: inzulinrezisztencia, egészségtelen súlytöbblet, hasi hízás (hasüregi zsír), magas vérnyomás, magas triglicerid- és koleszterin-szint.

Az ashwagandha a vizsgálati eredmények szerint számos kardiovaszkuláris tünetre gyakorol pozitív hatást. Egy vizsgálatban az ashwagandhát szedő önkéntesek az alábbi hatásokról számoltak be:

    • Csökkent az éhgyomri vércukorszint
    • Csökkent az összkoleszterin-szint, az LDL-koleszterinszint és a vLDL-koleszterintszint
    • Csökkent a triglicerid-szint
    • Megnőtt a HDL koleszterinszint

Fentiek alapján elmondhatjuk tehát, hogy az ashwagandha energizáló hatása mellett számos módon közvetlenül támogatja az egészséges anyagcserét valamint a szív- és érrendszert.

Forrás: https://www.mygenefood.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket