fbpx

Az adaptogén növények ereje: az ashwagandha 7 csodás hatása 1. rész

Az ashwagandha gyökér az ájurvéda gyógyászat fontos gyógynövénye, melyet mintegy 3000 éve alkalmaznak a stressz különféle káros hatása ellen. Az ashwagandha botanikai neve Withania somnifera, és a burgonyafélék családjába tartozik.

Egyes helyeken indiai ginzengként is ismerik, hatóanyagai között pedig egyebek mellett szaponinokat, szteroid-laktonokat (mint például withanolidokat és withaferineket) és alkaloidákat (mint például izopelletierint és anaferint) találhatunk.

Adaptogén növényként az ashwagandha segíti a stresszoldást, de jótékony hatása nem merül ki ennyiben: az adaptogének segítik összehangolni, kiegyensúlyozni a szervezet különböző funkcióit, többek között az endokrin és a reproduktív rendszert, az immunműködést és úgy általában az energiaháztartást.

Ebben a cikkben az ashwagandha gyökér 7 legfontosabb jótékony hatásáról olvashatsz.

Melyek az ashwagandha jótékony hatásai?

1. Az ashwagandha csökkenti a stresszt

Az ashwagandha egyik legismertebb jótékony tulajdonsága a kortizolszint csökkentése. A kortizol egyféle stresszhormon, amelyre kis mennyiségben szükségünk van az életben maradáshoz, azonban a nagyfokú stressz már extrém magas kortizolszinthez vezet. Ez káros hatással van a vércukorszint szabályozására, a vérzsír szintre, a testösszetételre, a hormonegyensúlyra, az emésztésre, az alvásra, az immunműködésre és a szellemi egészségre.

2005-2006-ban, egy véletlen besorolásos, többfázisos, kettős vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban az ashwagandhát kapó vizsgált személyekben a szérum kortizol szint 30,5%-os csökkenését figyelték meg a placebót kapó személyekhez képest. Az ashwagandha csoportban ezen kívül a DHEA (dehidroepiandroszteron, a kortizol-működéshez kapcsolódó hormon) szintjének 32,5%-os csökkenése is megfigyelhető volt.

Az ashwagandha az alábbi változásokkal is kapcsolatba hozható:

  • energikusság növekedése, fáradtság csökkenése
  • az alvásminőség javulása
  • ingerlékenység csökkenése
  • szellemi frissesség
  • javuló általános közérzet

Más tanulmányok hasonló jótékony hatásról számoltak be, többek között egy 64 önkéntes személy bevonásával történő, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat is. Ebben krónikus stresszel küzdő alanyok 60 napon keresztül napi 2*300 mg ashwagandha készítményt szedtek, melynek hatására a stressz-szint jelentősen mérséklődött, szérum kortizol szintjük pedig 27,9%-kal csökkent.3

Adaptogén növényként az ashwagandha támogatja a mellékvesék egészséges működését, hatékony segítséget nyújt a kimerültség ellen és megemeli a szervezet energiaszintjét. Ezen kívül a stressz okozta ideges tüneteket is enyhítheti, valamint a relaxációt segítő hatása mellett a memóriára és a szellemi funkciókra is jótékony hatású lehet. Az anxiolitikus (azaz szorongásoldó) hatás részben valószínűleg a benne található withanolidoknak köszönhető, melyek képesek a GABA nevű neurotranszmitter nyugtató hatását mímelni. Ez azt jelenti, hogy a gyógynövény csökkentheti az idegsejtek túlzott aktivitását, és mintegy ideg-tonikként segíti az ideges tünetek enyhülését, javítja az alvásminőséget és a közérzetet.

2. Az ashwagandha növeli az energiaszintet

Adaptogén hatásának köszönhetően az ashwagandha támogatja az egészséges energiafolyamatokat, a tesztoszteron-termelést és a pajzsmirigy működését. Ezen tulajdonságai miatt különösképpen hatékony gyógynövény a stresszel kapcsolatos kimerültség elleni harcban.

Az ashwagandha kapcsolatba hozható a szérum T4 (tiroxin) szint növekedéssel, ami azt sugallja, hogy a növény támogatja és serkentheti a pajzsmirigyműködést, ezáltal növeli az energiaszintet, valamint javíthatja a közérzetet és az immunműködést.

3. Az ashwagandha támogatja az egészséges immunműködést

A kiegyensúlyozott energia-folyamatok és a megfelelő stresszkezelés jótékony hatással van az immunrendszer egészséges működésére is; tanulmányok adatai is azt mutatják, hogy a stressz drámai mértékben csökkenti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen. A stresszoldást támogató hatásán felül az ashwagandha még tovább megy azzal, hogy közvetlenül az immunsejteket is stimulálja.

Vizsgálatok tanúsága szerint az ashwagandha képes a limfocitákat (fehérvérsejteket) és a makrofágokat stimulálni, növeli a fehérvérsejt-számot, a hemoglobin-koncentrációt, a vörösvérsejt-számot és a vérlemezke-számot. Egy tanulmány során stresszhatásnak kitett egereknél a fagocitózis (az immunrendszer fertőző ágenseket elpusztító és felfaló képesség) 25 %-kal csökkent. Ashwagandha kivonat adása segítette a fagocitózis normál szintre való visszaállását, valamint serkentette az immunműködés szempontjából igen fontos 2 citokin, név szerint az interleukin-2 és az interferon-gamma termelését.

Az ashwagandha antioxidáns védőhatással és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, mely az immunrendszer működését is befolyásolja.

Az ashwagandha számos állatkísérletben enyhítette a fertőzés keltette ízületi gyulladásokat, in vitro kutatások adatai szerint pedig az ashwagandha kivonat 65%-kal csökkentette az 5-LOX (5-lipoxigenáz) gyulladásos enzim mennyiségét, melyből arra következtethetünk, hogy az ashwagandha hatékony segítség lehet a gyulladásos betegségek kezelésében.

4. Az ashwagandha támogathatja az egészséges agyműködést

Számos állati és in vitro vizsgálat eredménye utal arra, hogy az ashwagandhában található withanamidoknak neuroprotektív, azaz idegsejteket védő hatásai vannak: többek között a béta-amiloid által kiváltott citotoxikus hatás ellen is véd, valamint bizonyos traumás agysérülések (traumatic brain injury, TBI) esetén is jótékony hatású. Az ashwagandha összetevői csökkenthetik a BAX sejthalál-faktort is, valamint visszafordítják a neuronokat védő neuriteknek az agysérüléssel járó megrövidülési folyamatát. Az ashwagandha ezen aktív hatóanyagai képesek átlépni a vér-agy gátat, valamint a stressz által kiváltott neurológiai panaszok esetén való alkalmazásukat is vizsgálják.

Az ashwagandha memória-javító és a szellemi funkciót támogató hatásáról szintén beszámoltak. Egy 50 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során a 8 héten keresztül napi 2*300 mg ashwagandha kivonatot szedőknél a kontroll csoporthoz képest jelentősen javult a rövidtávú és a hosszú távú memória, valamint jobb eredményeket értek el a Wechsler Emlékezeti Teszt III (Wechsler Memory Scale) alábbi altesztjein:

  • Logikai emlékezet I és II
  • Verbális páros asszociáció I és II
  • Arcok I és II
  • Családi képek I és II

Az ashwagandhát szedő önkéntesek ezen kívül a végrehajtó funkciókban, a figyelemfenntartó képességben és az információ-feldolgozás sebességében is sokkal nagyobb mértékű javulásról számoltak be, mint a placebo-csoport tagjai.

Forrás: https://www.mygenefood.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket