fbpx

Az inzulinrezisztencia visszafordítása szakaszos böjttel 2. rész

A cikk elejét ITT tudod elolvasni!

Íme azon vérvizsgálatok, amelyeket általában az inzulin érzékenységének meghatározására használnak, összehasonlítva a hagyományos orvoslás és a funkcionális orvoslás által elfogadott határértékeket:

Hemoglobin A1c

Hagyományos orvoslás határérték:          <7%

Funcionális orvoslás határérték:                4,1-5,7%

Random vércukorszint

Hagyományos orvoslás határérték:          65-115 mg/dl

Funcionális orvoslás határérték:                80-100 mg/dl

Éhomi vércukorszint

Hagyományos orvoslás határérték:          65-115 mg/dl

Funcionális orvoslás határérték:                80-100 mg/dl

Ha kicsit kívül vagy ezen tartományokon, vagy belül vagy ugyan, de úgy érzed, hogy étkezés után furcsa dolgok történnek a vércukorszinteddel, tudd, hogy segíthetsz ezen.

Időszakos böjt, azaz a legjobb inzulinrezisztencia diéta

Az inzulinérzékenység javításának legjobb módja a böjt.  A Bulletproof Radio podcast egyik adásában Dr. Jason Fung elmagyarázza, hogyan csökkenti az időszakos böjtölés az inzulinszintet, és ezáltal hogyan változtatja meg jó irányba a test inzulinszükségletét.

„Ha nagyon rezisztensé válik az inzulinra, akkor az Ön inzulinszintje folyamatosan magas, a teste folyamatosan a zsírsejtekbe továbbítja az energiát, így Ön fáradtnak, enerváltnak és fázósnak fogja érezni magát. Mi is az igazi probléma?  A rezisztencia két dolog függvénye.  Ez nem egyszerűen csak arról szól, hogy az inzulinszint magas, hanem arról is, hogy ez a magas szint folyamatosan fennáll.  Amire ezzel kapcsolatban rájöttünk az az, hogy az inzulinrezisztencia, mivel ettől a két tényezőtől függ, megtörhető úgy, ha meghatározott időtartamra szándékosan alacsonyan tartjuk az inzulinszintünket, ez ugyanis megtöri a magas inzulinszint folyamatosságát. Tehát, nem csak a pillanatnyi inzulinszint csökkentése a cél, hanem a magas szint folyamatos fennállásának megszüntetése is.”

Az időszakos böjtölés a legkönnyebb, legkivitelezhetőbb és legkövetkezesebb módja a böjtölésnek.  Röviden, az időszakos böjtölés azt jelenti, hogy a napi ételmennyiségedet egy meghatározott időkorlát, azaz étkezési ablak alatt veszed magadhoz. A napi böjtölési idő 12-20 óra is lehet egy nap, a célodtól függően.  Az időszakos böjtölés nagyon sok előnnyel jár, mint pl. növeli az élettartamot, javítja a szív- és érrendszeri betegségek mutatóit, pozitív stressznek teszi ki a sejteket és neuronokat, ezáltal fejleszti azok rugalmasságát, és elősegíti az autofágiát, azaz a test sejtjeinek azon képességét, hogy megszabaduljanak a sérült, károsodott, vagy elhalt sejtektől és a hulladéktól.

Az időszakos böjtölés ezen kívül a leggyorsabb módja annak, hogy csökkentsük az inzulinszintünket.    A kutatók már két hét alatt látványos változást mértek, és egy tanulmányban kimutatták, hogy ez a módszer jobban működik, mint a folyamatos energiacsökkentés, azaz amikor folyamatosan kevesebb kalóriát eszünk, mint az alapanyagcserénk. 

Talán úgy gondolod, hogy nehéz lehet kihagyni a reggelit, vagy akár a reggelit és az ebédet is elhagyni, de vannak módszerek, amik segítenek ezt könnyebbé tenni.  Egy tiszta zsír alapú reggeli, szénhidrát és fehérje nélkül, azt a jelet küldi a szervezet számára, hogy nem éhezel, anélkül, hogy megszakítaná a böjtölést.

Elmondjuk, hogy működik.  Miután a szervezeted elégette a rendelkezésre álló glükózt, a glikogénhez fordul, ami a glükóz tárolt formája.  Miután ezeket a forrásokat felhasználja, a test ketózisba vált, abba az állapotba, ahol energia céljából ketonokat fog gyártani.  A Golyóálló kávé, más néven vajaskávé fogyasztása lehetővé teszi, hogy anélkül töltődj, hogy megszakítanád a böjtödet, és különleges zsírprofilja segít, hogy gyorsabban gyárts ketonokat, tehát energikus maradsz és nem érzel éhséget. 

Talán hallottál arról, hogy a szakaszos böjtölés a nőknek nehezebben működik, hajhullást okoz, illetve felborítja az endokrin rendszeredet.  Tény, hogy kissé körültekintőbben kell alkalmaznod, mint egy férfinak, de így is élvezheted az előnyeit.  Olvass utána, hogy nőként miként böjtölhetsz.

Ha megengedheted, szerezz be egy glükóz mérőt és rendszeresen ellenőrizd a szinted.  Ha adsz a böjtölésnek egy esélyt, jobb, ha egy olyan mérőt vásárolsz, ami a glükóz szinted mellett a ketonokat is méri, így mindkettőt szemmel tarthatod.  Kísérd figyelemmel súlyod változását mérlegen, vagy a ruháid bőségén és vezess naplót arról, hogy érzed magad a böjtölés alatt.  Így fogod tudni megállapítani, hogy miként működsz és melyik böjtölési verzió a legjobb Neked, hisz nem vagyunk egyformák.

Forrás: https://blog.bulletproof.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket