fbpx
A kosár üres!

A vitaminok szerepe a bőrápolásban

A vitaminok a bőrápolás szempontjából különösen fontosak, bár gyakran félreértelmezik őket. Érdemes megismerkedni velük, ha tiszta és ragyogó bőrt szeretnénk.

A legegyszerűbben szólva, a vitaminok különböző biokémiai folyamatokat segítenek elő a szervezetünkben. Minden másodpercben több millió biokémiai láncreakció megy végbe a testünkben. A különböző anyagcsere-folyamatok megváltoztatnak egy-egy összetevőt, és az ezáltal képes betölteni egy bizonyos funkciót. Ezek a kémiai folyamatok felhasználnak hormonokat, és létrehoznak olyan sejteket, amelyek képesek üzeneteket szállítani más sejtek és szövetek között, és így tovább.

Gyakorlatilag mindezekhez a kémiai folyamatokhoz szükség van vitaminokra valamilyen szinten. Így tehát világos, hogy ezek az összetevők rendkívül fontosak, és hogy a hiányuk komoly betegségeket okozhat.

Szomorú tény, hogy a nyugat elkényelmesedett és egyre gyorsuló világában domináló ételekből gyakran teljesen hiányoznak a vitaminok. Általában olyan makro-tápanyagokkal vannak tele, mint a zsír, a szénhidrát és a fehérje, azonban a mikro-tápanyagok, mint például a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elvesznek a tömeggyártás során.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a bőrproblémák egyre elterjedtebbé válnak, mivel a legtöbbünk ezeket a típusú ételeket fogyasztja. A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt kikerüljük, ha elkerüljük ezeket az előre elkészített ételeket (amelyeket elég megböködni egy villával és betenni tíz percre a mikróba), és helyettük friss, hamisítatlan, teljes értékű hozzávalókat fogyasztunk…

Itt egy rövid összefoglaló arról, hogy melyik vitamin miért felelős, ha a bőrünkről van szó.

A-vitamin

A-vitamin.Az A-vitamin egy olyan tápanyag, amelyet már régóta használnak bőrgyógyászati kezelések során. Két fő típusa létezik: a retinol és a béta-karotin.

Az A-vitamin retinoid formáját a bőrgyógyászok az olyan betegségek kezelésére használják, mint a pattanások, a lichen planus, vagy a pikkelysömör. Ezek a betegségek mind kapcsolatban állnak a túlzott keratin-termeléssel. Ez egy olyan fehérje a bőrben, amely – ha túlzottan van jelen – a pórusok tömítettségét okozhatja.

Az A-vitamin ezenkívül segíti a bőr megfelelő felépítését, illetve a kollagént, amely hozzájárul a bőr túlzott ráncosodásának enyhítéséhez. Az A-vitamin állati eredetű formája, amely a retinol, megtalálható sokféle ételben, például a vörös húsokban, a májban, a tojásokban, és néhány sajtfélében.

A növényi eredetű A-vitamin, amelyet béta-karotinként ismerünk, egy olyan összetevő, amely élénknarancssárga pigmentek jelenlétével jár együtt. Megtalálható olyan ételekben, mint a répa, a sütőtök, és a mangó. A béta-karotin egy nagyon hatásos, zsírban oldódó antioxidáns, ezért képes felhalmozódni a bőrben. Így segít helyi védelmet nyújtani olyan alapvető sérülések ellen, amelyek a kollagén-rostok bomlását idézhetik elő, ami pedig hosszútávon a ráncosodáshoz és a bőr öregedéséhez vezethet.

A bőrben felhalmozódó karotinoidok abból a szempontból is hasznosak, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak, ami segíti a pirosság és a horzsolások vagy kipattogások (pattanás, ekcéma) fizikai megjelenésének csökkenését. Különböző bőrsérülések vagy fertőzések esetén a gyulladásos reakció normális, és ha ekkor jelen van valamilyen zsírban oldódó antioxidáns, akkor ez képes védelmet nyújtani.

Az ételek, amelyek tartalmaznak béta-karotint: tojás, máj, répa, édesburgonya, kelkáposzta.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportja véleményünk szerint az egyik legfontosabb a bőrápoláshoz szükséges tápanyagok közül. Nincs másik olyan csoportja a tápanyagoknak, amelyik olyan sokszínű módon támogatná a bőrt, mint a B-vitaminok. Amikor mindegyik jelen van, a bőr sokkal jobban és egészségesebben funkcionál. Itt egy felsorolás arról, hogyan segítik ezek a tápanyagok a bőrt:

B1 (Thiamin)
B1-vitamin.

A B1-vitamin hasznos tápanyag, ha azt szeretnéd, hogy a bőröd egészségesen ragyogjon, ez a vitamin ugyanis segíti a mikro-keringést a bőr rétegeiben. Itt találhatóak azok az apró hajszálerek, amelyek friss vérrel, oxigénnel és tápanyaggal látják el a bőrt.

Ha a mikro-keringés a bőrben megfelelően működik, akkor könnyebben jutnak el a tápanyagok és a friss, oxigénben gazdag vér a bőrbe, ezenkívül sokkal hatékonyabban ürülnek ki az elhasznált anyagok, ezáltal pedig a bőr anyagcseréje megfelelően tud működni, és így a bőr is jobban funkcionál. Mindemellett pedig, a megfelelő keringés szép, ragyogó bőrt eredményez.

B1-vitamint tartalmazó ételek: spárga, gombák, spenót, napraforgómag, zöldborsó.

B2 (Riboflavin)
B2-vitamin.

A B2-vitamin nem eredményez valamilyen különösebben észrevehető változást, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, azonban a hiányától a bőr elég csúnya maradhat. Ha ennek a tápanyagnak a szintje túl alacsony, akkor a bőrünk fakóvá, szárazzá válik.

A B2-vitamin hiányának legismertebb tünete azonban az anguláris stomatitis, ami a száj sarkaiban kialakult fájdalmas repedezettséget jelenti.

B2-vitamint tartalmazó ételek: gombák, spenót, spárga, brokkoli, tojás.

B3 (Niacin)
B3-vitamin.

A B3-vitamin értékes tápanyag a bőrápolás szempontjából, mind általában, mind pedig az orvosi kezelések esetében. Legfőbb szerepe az, hogy oxigénnel látja el a bőrt. Ezt úgy csinálja, hogy vértágítóként viselkedik a bőr mikro-keringésében, ami azt jelenti, hogy az apró érhálózatokat tágulásra kényszeríti, ezzel biztosítva, hogy elegendő vér jusson el a bőr legfelsőbb rétegeibe is.

Ez sokféleképpen hasznos, például segíti a sebgyógyulást és a celluláris funkciókat. Azonban, egy kis figyelmeztetés. Sokan azt tapasztalják, hogy ettől a tápanyagtól a bőrön hirtelen kellemetlen, viszkető pír jelenik meg. Míg ez eleinte ijesztő lehet, pusztán azt jelzi, hogy a tápanyag elkezdett hatni.

Ha enyhébb hatást szeretnél, érdemes ennek a tápanyagnak egy másik típusát választanod. A niacin 2 formában érhető el a kereskedelemben: nicotinsav és niacinamid. A nicotinsav az, amelyiktől a bőr kipirosodik, míg a niacinamid sokkal enyhébben stimulálja a keringést.

B3-vitamint tartalmazó ételek: gombák, tonhal, tengeri zöldségek.

B5 (Pantoténsav)
B5-vitamin.

A B5-vitamin leginkább azoknak ajánlott, akik valamilyen különösen stresszes időszakon mennek keresztül, ugyanis ez a tápanyag segíti a mellékvese működését. Azonban, a bőrápolásban is hasznos lehet.

Gyakran használják a viszkető, gyulladt bőrfelületek kezelésére, mint például az ekcéma vagy a kontakt dermatitis.

B5-vitamint tartalmazó ételek: gombák, karfiol, napraforgómag, paradicsom, eper

B6 (Pyridoxin)
B6-vitamin.

A B6-vitamin egy hihetetlenül hasznos tápanyag a bőrápolás minden területén. Fontos szerepe van a nátrium és kálium egyensúlyának szabályozásában. Éppen ezért, bizonyítottan sokat segít a felhalmozódott folyadék kezelésében, így érdemes észben tartani, ha puffadt szemekről vagy arcról van szó.

B6-vitamint tartalmazó ételek: spenót, paprika, fokhagyma, tonhal, karfiol, banán, zeller, kelbimbó

 
B12 (Cyanocobalamin)
B12-vitamin.

A B12-vitaminnak elsősorban a vörösvérsejtek képződésében van szerepe. Segítheti az oxigén-szállítást, ezenkívül pedig kellemes ragyogást ad a bőrnek. Nem kifejezetten bőrgyógyászati kezelésként, de mindenképpen hasznos, ha bőrünket szebbé szeretnénk tenni.

B12-vitamint tartalmazó ételek: máj, garnélarák, lazac, tengeri hínár, spirulina

 
C-vitamin
C-vitamin.

A C-vitamint gyakran ábrázolják olyan univerzális gyógymódként, amely majdnem minden elképzelhető betegség esetében hasznos lehet.

Nagyon fontos szerepet játszik a kollagén előállításában, így elősegítve az egészséges öregedést, így a bőr öregedését is. A kollagén, amely a leggyakoribb fehérje a szervezetünkben, a testünkben megtalálható fehérjék körülbelül 25%-át teszi ki.

A legfontosabb szerepe az, hogy fenntartja a kötőszövetek merevségét és rugalmasságát, és hogy képessé teszi a szöveteket arra, hogy megtartsák szerkezetüket. A C-vitamin feladata, hogy összekapcsolja a molekulák különböző részeit, így a kollagén esetében is, és ezért az elegendő C-vitamin bevitel megfelelő mértékben segítheti a kollagén előállítását.

C-vitamint tartalmazó ételek: citrusfélék, goji bogyó (farkasbogyó), spenót, piros étkezési paprika.

D-vitamin
D-vitamin.

A D-vitamin az egyik legtárgyaltabb tápanyag mai világunkban. Alig telik el olyan hét, amikor nem jelenik meg a világsajtóban. Hatalmas előrelépések történtek mostanában a kutatásban, amelyek a D-vitamin védő szerepét hangsúlyozzák különböző életmód-betegségek terén. Arra is találtak bizonyítékot, hogy a D-vitamin a pikkelysömör kezelésében is hatékony lehet.

A hámsejtekben található receptorok a D-vitamin aktív formáját érzékelik (miután ez átalakult a szervezetben), és a D-vitamin szabályozza a hámsejtek vándorlását a külső rétegek felé (azért, hogy végül észrevétlenül eltűnjenek hámlás formájában). A pikkelysömört tulajdonképpen ennek a vándorlási folyamatnak egy túl gyors lefolyása idézi elő, így a D-vitamin túlzott bevitele, lassítva ezt a folyamatot, hatékony lehet a betegség gyógyításában.

D-vitamint tartalmazó ételek: gombák, sajtok, halak

E-vitamin
E-vitamin.

Az E-vitamin talán a legismertebb bőrhöz köthető tápanyag. Jól ismert antioxidáns, amely különös fontosságú az egészséges bőr szempontjából. Mivel zsírban oldódó, képes a bőr zsírosabb rétegeibe is eljutni, ahol maximális védelmet nyújt. Ezekben a rétegekben nagymennyiségű kollagén található, amely a bőr szerkezeti sértetlenségét adja. A kollagén itt ki van téve különböző molekulák támadásának, ami a bőr ráncosodásához, fakó külsejéhez, és lassabb sebgyógyuláshoz vezethet. Ezenkívül sokkal kevésbé tűnik egészségesnek tőle a bőr.

Az E-vitamin más módon is hasznos a bőrproblémák kezelésében, mégpedig az immunrendszer támogatásával. Az olyan problémák esetében, mint a pattanás, mindenképpen jelen van valamilyen fertőzés. Nagyon fontos, hogy erős legyen az immunrendszerünk, mert csak így tudja gyorsan és hatékonyan kezelni a fertőzést.

Az E-vitamin ezenkívül védi a pajzsmirigyet (ami az egyik legfontosabb szövet, amely részt vesz a fehérvérsejtek létrehozásában), illetve a leukocyte elnevezésű sejteket (fehér sejteket) az oxidatív nyomás alatti sérülésektől.

E-vitamint tartalmazó ételek: avokádó, magvak, olívaolaj

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Wise Tree Naturals

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.
Email: info@wtn.hu

1-es mellék:Leadott megrendelések
2-es mellék:Csomagszállítás
3-es mellék:Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Kövess Minket