fbpx

Folát a mindennapjainkban

A folát a mindennapjainkban

Előző cikkünkben részletesen boncolgattuk, hogy hogyan is segíti a folát az egészségünk megőrzését, melyek a jó minőségű folát pótlásának az egészségügyi előnyei, illetve, hogy milyen lényeges különbségek vannak aközött, ha valaki a B9 vitamin készletét folsavval vagy foláttal pótolja. Összességében mondhatjuk akár azt is, hogy lehet, hogy mi nem tudjuk a folsav és folát közötti különbségeket, de szervezetünk igen …

Mostani cikkünkben újra felvesszük a folát-folsav fonalat és továbbgörgetjük ezt a szálat, hogy még több tudományos tényállásra derüljön fény. És hol máshol kezdhetnénk, mint az előző cikkben elkezdett hosszú lista folytatásával, hogy mi mindenre is jó még a folát … és nem a folsav!

A többi B vitaminhoz hasonlóan a folát is részt vesz a táplálék energiává történő átalakulásában. A B12 vitaminnal együtt segíti a vörösvértest képződését és a vas felszívódását, támogatást nyújt az idegrendszernek és növeli a mellékvesék stressztűrő képességét.

És igencsak kiemelendő szerepe van a metilációs folyamatokban! De mi is a metiláció? A metiláció az a biokémiai folyamat, ami a szervezet szinte minden szegmensének működésében kulcsszerepet játszik. Minden másodpercben milliószor lezajlik az, hogy a metilációs folyamaton belül metil csoportok száguldanak egyik molekulától a másikig, hogy kijavítsák az esetleges károsodásokat, eltakarítsák a gyulladások nyomait vagy megújítsák sejtjeinket. (ford.)

„Ha a szervezetünk szükségesnek érzi, hogy támogasson, korrigáljon egy csontot, ízületet, szervet vagy szövetet, szüksége lesz a metilációs folyamatra, hogy előállítsa az ehhez szükséges fehérjéket, mint pl. a kollagén, elasztin, és a sejtmetabolizmus által előállított végterméket eljuttassa a megfelelő helyekre.” Russell Jaffe, MD, PhD, funkcionális medicina kutató, a Health Studies Collegium (Washington DC) alapítója.

Sokan nem esznek annyi teljes értékű zöldséget/ gyümölcsöt, ami fedezné a metilációhoz szükséges folát mennyiséget. Ezen felül, a populáció kb 45%-a (ez európai népesség körében 58 % - ford.) egy ún. MTHFR genetikai mutáció következtében, képtelen a nem megfelelő formájú folátot hasznosítani. És, hogy a foláthiány milyen veszélyeket rejthet, már részletesen ecseteltük az előző cikkünkben (A folát 11 ismert és kevésbé ismert egészségügyi előnye) is. 

A folsav – a ’hibás’/ ’macerás’ folát pótló

1998.-ban az USA felelős hatóságai elrendelték, hogy a folsav kötelező adaléka legyen olyan termékeknek, mint a lisztek, lisztkeverékek, gabonapelyhek, rizs, és más gabona alapú készítmények. A cél az volt, hogy megelőzzék az idegcső záródási rendellenességeket, beleértve a nyitott gerincet vagy a még súlyosabb megnyilvánulási formákat, mint pl. az anencephalia (a koponyatető teljes hiánya).

A statisztikák szerint mivel a várandóságok közel fele nem tervezett, ezért a várandós nőknek nincs már elég ideje, hogy kellő időben és megfelelően feltöltse a folát készleteit (a terhesség 4. hetéig, amikor tipikusan ezek a rendellenességek bekövetkezhetnek). Az Amerikai Tudományos Akadémia Orvostani Intézete szerint a várandós kismamáknak 600 mg folátra van szükségük naponta. A liszt és hasonló készítmények folsavval történő dúsítása, számítások szerint kb. 100 mg vagy picit több folát pótlást volt hivatott szolgálni. A statisztikák azt mutatják, hogy ezen intézkedés következményeképpen az idegcső záródási rendellenességek közel 32% -ban csökkentek 20 év alatt.

Tény és való, hogy ez az intézkedés sikeresnek mondható, de csak a fent említett esetben. Kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a nem-várandós felnőttek körében a folsav pótlása több szerencsétlen és nem várt következménnyel is járt.

Még több minden a folsavról …

Igaz ugyan, hogy a szintetikus folsav sokkal gyorsabban felszívódik, mint a teljes értékű táplálékból származó folát, mégis, a szervezetet sokkal jobban megterheli. A folsav sokkal nehezebben, több lépcsőben és több enzim közreműködésével konvertálható csak a metilációs folyamat támogatásához szükséges bioaktív formává (metil tetrahidrofolát) .

Amint említetésre került már, a populáció kb 45%-a részére a szintetikus folsav egyáltalán vagy nagyon kevésé hasznosítható az MTHFR (vagy más foláttal kapcsolatos gén-) mutáció következtében. És a vérben felgyűlt folsav komoly gondokat is okozhat ... A folsav metabolitok a véráramban folát receptorokhoz kapcsolódnak és ez csökkenti a szervezet tényleges folát hasznosítási képességét. Ez bármilyen meghökkentő is, tényleges folát hiányhoz vezet, valamint természetesen megnöveli a vérben a fel nem használt folsav szintjét, ami ugye számos megbetegedés kiindulópontja is lehet. Fontos még hozzátenni, hogy a megemelkedett folsav szint elmaszkolhatja/ elrejtheti a tényleges B12 hiányt, amely depressziót, demenciát vagy a kognitív funkciók romlását eredményezheti.

David Smith, az Oxfordi Egyetem gyógyszertani professzorát idézve: „ Minél többet tudunk meg a folsavról, annál világosabbá válik, hogy alkalmazása nagyon sok veszélyt is rejt magában. Vannak a populációnak olyan csoportjai, akik számára komoly kockázatot jelenthet a folsav, ilyenek pl. az alacsony B12 szinttel rendelkező egyének, vagy azok, akiknél fennáll bizonyos gének mutációja. Ezen kívül a túl magas folsav bevitel a várandóság alatt károsíthatja a magzatot is.”

Egy 2016-ban, a British Medical Journalban Smith és kollégái által publikált nyílt levél is az Európában meghonosítandó, folsav bevezetésére irányuló intézkedések ellen érvelt. A levél olyan kutatásokra hivatkozott, amelyeknek eredményei azt mutatták, hogy azon idős embereknél, akik napi több mint 400 mcg folsavat fogyasztottak sokkal intenzívebb kognitív romlás volt észlelhető ellentétbe azokkal, akik egyáltalán nem használtak folsavat.

Ezek a folsavval kapcsolatos problémák nem állnak fenn viszont a teljesértékű ételekből nyert folát esetében. Szakértők figyelmeztetnek, hogy nem javasolt sok folsavval dúsított feldolgozott élelmiszert fogyasztani. Helyette inkább a teljes értékű ételekből való folátpótlást javasolják. Megjegyzik azt is, hogy így a folátot nem lehet túladagolni, hiszen ott vannak mellette azok a mikrotápanyagok, amelyek segítik a hasznosulását.

Melyek azok a jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy folát hiányod van?

A folát hiánya okozhat csekélyebb vagy hangsúlyosabb egészségügyi egyensúlytalanságokat, beleértve a vérszegénységet, vagy a homocisztein (egy gyulladást okozó aminosav) megemelkedett szintjét, ami mint tudjuk gyakran a szív- és érrendszeri megbetegedések indikátora lehet. A következő jelekre érdemes odafigyelni, mert ezek jelezhetik az alacsony folát szintet:

  • Légszomj
  • Fáradékonyság és energiahiány
  • Ájulásközeli állapot
  • Szapora szívverés
  • Ingerlékenység
  • Kognitív/ mentális lassúság
  • Halovány/ sápadt bőrszín
  • Étvágycsökkenés
  • Emésztési gondok
  • az immunrendszer/ immunfunkciók gyengülése

Találd meg a számodra megfelelő folát formát!

Nem mindenki tudja a megfelelő mennyiségű folátot pótolni teljes értékű táplálék által, mondta Stephanie Belseth, funkcionális táplálkozási szakértő, a Nembrigde Klinika (Edina, Minn) alapítója. „Vannak olyanok, akiknek a szervezete sokkal több folátot igényel a genetikai mutációk, epigenetikai adottságok, környezeti faktorok, vagy éppen a stressz miatt.” Ilyenkor a megfelelő minőségű étrend-kiegészítők nagy segítséget nyújthatnak.

Stephanie Belseth szerint (is) a folátpótlást elsősorban a teljes értékű élelmiszerek fogyasztása által kellene elérni. De vannak olyan esetek, amikor többre van szükség. „Például az autizmusban szenvedő gyerekek esetében sokkal valószínűbb, hogy fennáll az agyi sejtekben a folát hiány, amikor az agyi sejtek ’éheznek’. Ilyenkor a folát bioaktív formában történő pótlása, valamint más tápanyagok bevitele nagymértékben javíthatják az autisztikus tüneteket.”

Amennyiben azt a tanácsot kapod, vagy úgy döntenél, hogy kiegészíted a természetesen bevitt folát mennyiséget (Stephanie szerint is) olyan készítmény mellett dönts, ami az 5 MTHF formát tartalmazza. Ez a folát bioaktív formája, amit a szervezet nagyon jól tud hasznosítani.

És akkor a mennyiségről …

Már szó esett arról, hogy a természetben előforduló folátot nem lehet túladagolni, de sajnos a folsavat igen. Ez többek között gyomorbántalmakhoz, álmatlansághoz, bőrreakciókhoz vagy akár rohamokhoz is vezethet. Ha nagy mennyiségű folsavval dúsított élelmet fogyasztanál, nagyon gyorsan eléred az USA Orvostudományi Intézet által felnőttek részére javasolt napi minimum 400 mcg mennyiséget. Ehhez, ha még hozzáadunk egy olyan szintetikus folsavat tartalmazó étrend-kiegészítőt, ami a napi javasolt mennyiség 100% tartalmazza, nagyon könnyen túllendülünk az Intézet által javasolt napi maximum 1000 mcg-os felső határon.

És végezetül néhány példa:

Mi mennyi hozzáadott folsavat tartalmazhat?

Forrás

Mennyiség

Folsav mennyiség

Vitamin

1 adag

400 mcg

Reggeli müzli (vagy hasonló)

1 csésze

100 – 400 mcg

Fehér rizs

1 csésze (főtt)

95 mcg

Tészta

1 csésze (főtt)

90 mcg

Lisztből készült tortilla

1 adag

80 mcg

Instant zabpehely

1 csomag

70 mcg

 

A 9 legjobb forrás, ha teljes értékű táplálkozásból szeretnéd pótolni a folátot …:

Forrás

Mennyiség

Folát mennyiség

1. Marha máj

85 g párolva

215 mcg

2. Lencse

½ csésze főtt

179 mcg

3. Spenót

½ csésze főtt

131 mcg

4. Napraforgómag

42,5 g 

101 mcg

5. Spárga

4 szál főtt

89 mcg

6. Tarlórépa zöldje

½ csésze főtt

85 mcg

7. Brokkoli

½ csésze főtt

84 mcg

8. Kelbimbó

½ csésze főtt

47 mcg

9. Tojássárgája

1 nagy tojássárgája nyersen

25 mcg

Forrás: https://experiencelife.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket