fbpx

Így rendeztem természetes módon a kortizolszintemet 1. rész

Mi is az a relaxáció? Lazítás, pihenés... nehezen definiálható tevékenység, amiről sokszor beszélünk, mégis csak ritkán valósítjuk meg a mai rohanó világban. Mindannyian tudjuk, hogy a bennünket elnyomó óriási stresszmennyiséget csökkentenünk kellene, de ez gyakran kivitelezhetetlen. Sokan talán még azt is tudjuk, hogy a szervezetünk kortizolszintjével lehet probléma, de ez sajnos nem orvosolható egy wellness-délutánnal vagy pár mély levegővétellel.

A jó (vagy inkább rossz) hír az, hogy még ha szeretnénk is relaxálni és ezt be is ütemeznénk a napirendünkbe (érdekes... pihenés óramű szerint), valószínűleg akkor sem lennénk képesek valóban kipihenni magunkat, legalábbis nem a szó fizikai értelmében. A valódi pihenés és relaxáció sokkal komplexebb, mint a gyerekzsivaj-mentes környezet vagy egy szabad délután.

Én ezt a magam kárán tanultam meg, amikor a kisbaba mellett töltött fárasztó éveket erőből próbáltam meg átvészelni. Az idő előrehaladtával a kortizolszintem a nem megfelelő napszakban emelkedett meg, én pedig éveken keresztül szenvedtem ennek következményeitől. Nagy segítséget jelentett volna akkoriban, ha tisztában lettem volna néhány alapvető tudnivalóval.

Mi is az a kortizol?

Mint azt már sokan tudjuk, a kortizol összefüggésben áll a stressz szintjével, az öregedéssel és a hasi hízással is. Vizsgáljuk meg közelebbről: mi is az a kortizol? Milyen szerepet játszik az egészségünkben?

A kortizol egy olyan mellékvese hormon, amely a szervezetünk napi ritmusát szabályozza. Képzeld el úgy ezt a rendszert, mint a szervezeted saját kis beépített „kortizol-kávéfőzőjét”: reggel azért ébredünk fel, mert a mellékvesék egy jó nagy adag kortizolt termeltek, este pedig azért alszunk el, mert leállt a termelés.

Talán meglepő, de az alvás és ébrenlét ritmusán kívül a szervezet számtalan egyéb funkciója is szigorú napirend szerint működik. A zsíranyagcsere, az emésztés, bizonyos immunfunkciók, a vércukor szint, az éhségérzet, a koncentrációkészség, a bőr, a haj és a köröm növekedése - ezen folyamatok ciklikusságát mind a ritmikusan változó kortizolszint szabályozza.

Hogyan módosítja a modern életvitel a kortizolszintet?

Régebben, a mai modern életritmus kialakulása előtt a szervezetünket rengeteg apró kapaszkodó segítette a megfelelő kortizolritmus fenntartásában. Ezek közül a legnagyobb szerepe a hajnali kék spektrumú fénynek és a napnyugta sárgás színű fényének volt. Az éjszakai hideg és a bőséges vacsora szintén fontos irányjelző volt a szervezet napi ritmusában. Mostanra viszont ezek a támpontok már jórészt eltűntek, és számos olyan új tényező lépett be az életünkbe, amelyek összezavarják a rendszert. Ilyenek például:

 • a cukrok, kiváltképp a fruktóz (gyümölcscukor),
 • az érzelmi stresszhatások
 • a szennyezőanyagok (többek között ólom- vagy műanyag tartalmúak)
 • a gyógyszerek
 • az alváshiány
 • az (éjjeli) munkabeosztás
 • a zajártalom

A kortizol és a stressz kapcsolata

A jó (és egyben rossz) hír az, hogy a kortizolszintre az egyszerű mentális stresszen kívül számos egyéb tényező is hatással van. Napjainkban a szervezetünk számos külső hatást stresszként él meg, és ha sikerül ezeket az irányításunk alá vonni, úgy a stresszérzetünk is csökkenhet, és ez az egészséges kortizolritmus megteremtését is segítheti.

Kutatási adatok azt is bizonyítják, hogy a kortizolritmus hibás működése napjaink legsúlyosabb egészségügyi problémáinak kialakulásához is hozzájárulhat. Egy brit köztisztviselők körében végzett kutatás szerint a hibás kortizolritmus több ember halálát okozta, mint a dohányzás, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz vagy az elhízás.

Sose becsüld alá a stressz-szint és az alvásminőség egészségformáló hatásait!

A kortizol egyensúlyhiányának tünetei

A kiegyensúlyozatlan kortizolritmus árulkodó jelei többek között

 • reggeli fáradtság, belassultság (még megfelelő hosszúságú alvás esetén is)
 • késői lefekvés
 • fejfájás
 • erős evéskényszer (különösképpen cukor- és szénhidrátéhség, főképp délelőtt és délután)
 • a libidó (szexuális vágy) csökkenése
 • hasi hízás
 • aknés bőr
 • depresszió
 • idegesség
 • este 6 óra után megnőtt energiaszint
 • probléma a lefekvés előtti elcsendesedéssel (és újabb energialöket este 11 óra körül)

Természetesen a fenti tünetek egyéb megbetegedések kapcsán is megjelenhetnek, így ha biztosra akarsz menni, keress fel egy orvost vagy végeztess laboratóriumi tesztet.

Hogyan hoztam rendbe a felborult kortizolritmusomat?

A mindennapi stressz elkerülhetetlen, a hibás hormonműködés viszont helyrehozható! Az első laboreredményeim azt mutatták, hogy a nap során a kortizolszintjeim pontosan az egészséges értékekkel ellentétesek voltak: reggel, amikor normál esetben a kortizolszintnek magasnak kellene lennie, alacsony értéket mértek, éjszaka pedig a magasba szökött, pedig addigra már le kellett volna csökkennie.

Néhány egyszerű lépéssel hihetetlen nagy változásokat értem el: tudatosan választottam meg az étkezések időpontját és odafigyeltem a megfelelő fényviszonyokra. Mostanra a kortizolritmusom egyensúlyba került, jobban alszom, és sokkal kevésbé érzem magam stresszesnek, pedig ugyanannyit (vagy még többet) dolgozom.

Az egészséges kortizolritmust támogató élelmiszerek

A szervezetünk a kortizolt hívja segítségül az alacsony vércukorszint esetén - ezáltal a kortizolszint alakulását a szénhidrátbevitellel tudjuk szabályozni.

Az orvosom azt javasolta, hogy a napot kezdjem reggel 25-35 gramm fehérjével, majd este zárjam 25-50 gramm természetes eredetű, minőségi szénhidráttal. Ehhez tökéletes választás az édesburgonya, a tarlórépa (Brassica rapa), a tök, a cékla és a karórépa (Brassica napus). A nap későbbi szakaszában fogyasztva a kortizolszinten kívül több egyéb, testsúlyszabályozó hormon (leptin, ghrelin és adinopektin) szintjére is jótékony hatással vannak.

Az én esetemben ez konkrétan azt jelenti, hogy reggelire fehérjét és zöldséget fogyasztok, vacsorára pedig fehérjét és egészséges szénhidrátot, például édesburgonyát vagy tököt.

Az étkezés napirendjével kapcsolatos tapasztalataim egybevágnak a kutatási eredményekkel. Egy vizsgálatban, melyet 42 fogyni képtelen nő bevonásával végeztek, a 30 napos vizsgálati periódus végén a megfelelő étrend önmagában több, mint 50%-kal javította a kortizolszintet. A tanulmányban szereplő étrend a szénhidrátcikluson alapult, nem tartalmazott fruktózt (gyümölcscukrot) és emészthetetlen fehérjéket, mint például glutént vagy szóját.

A fény hatása a kortizolritmusra

A fény szintén nagy hatást gyakorolt a kortizolszintemre. Eleinte szkeptikus voltam, de mivel az étrend-változtatás nem hozott 100 százalékos gyógyulást, tudatosan kezdtem a fényviszonyokat irányítani, és ez drámai javulást eredményezett. Hogy miért?

A magas kortizolszint súlygyarapodást okozhat csakúgy, mint az alacsony vagy a nem megfelelő időben megemelkedő kortizolszint. Ha sötétedés után kék spektrumú fény ér bennünket (digitális eszközök kijelzői - telefon, monitor, tévé stb.) a szervezetünk ezt úgy érzékeli, mintha kora délután lenne, ezért elkezd kortizolt termelni és csökkenti a melatonin szintet. Ez pontosan az ellentéte annak, mint ami az optimális éjjeli alváshoz szükséges lenne.

Ezzel párhuzamosan, ha sok időt töltünk beltéren és napközben nem ér minket elegendő természetes fény, a szervezetünk sose tudja helyesen beazonosítani, mikor van éjszaka és mikor van nappal.

Rengeteget segíthet a helyes kortizolszint elérésében, ha az ébredést követő 1 órán belül mintegy fél órán keresztül napfény ér bennünket. Amennyiben az évszak vagy az éppen aktuális időjárás ezt nem teszi lehetővé, akkor egy 10.000 lux kibocsátására képes fényforrás (fényterápiás lámpa) megfelelően helyettesítheti a napfényt.

A legszembetűnőbb javulást az alábbi három lépéssel értem el:

 1. Az ébredést követő 1 órán belül erős napfényen sütkéreztem vagy fényterápiás készüléket használtam
 2. Este, sötétedés után a digitális eszközök használata során narancssárga lencséjű szemüveggel küszöböltem ki a kék spektrumú fényt.
 3. A szobákban elhelyeztem egy-egy narancssárga izzójú lámpát (pl sólámpa), sötétedés után az erős fényű lámpák helyett ezekkel világítottam.

A fenti cikket szakmailag dr. Mariza Snyder orvos lektorálta. 

Forrás: https://wellnessmama.com/

A cikk folytatását ITT tudod elolvasni!

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket