fbpx

Így rendeztem természetes módon a kortizolszintemet 2. rész

A cikk elejét ITT tudod elolvasni!

A környezeti stresszhatások kezelése

Az idő előrehaladtával sikerült még néhány olyan tényezőt beazonosítanom, amelyeket a szervezetem stresszként érzékel. Ilyenek például a környezeti méreganyagok, az alvási szokásaim, a testedzés és az, hogy képtelen vagyok nemet mondani. Úgy tapasztaltam, hogy számomra a gyógyulás túlnyomórészt az étkezések és a fényhatások megfelelő időzítésén alapult, de a további javuláshoz az alábbi kiegészítő lépések is nagyban hozzájárultak:

A környezeti méreganyagok elkerülése

Az étkezések terápiás szerepe nem csak a megfelelő időzítés miatt jelentős, hanem amiatt is, mert - sajnálatos módon - sok esetben éppen az ételekben található szükségtelen kémiai vegyületek felelősek a szervezet stresszreakcióiért. Az élelmiszereken kívül számos fogyasztási cikkben találhatunk ilyen lehetséges ingerkeltő összetevőt: fogkrémekben, személyes higiéniai termékekben, dezodorokban, gyógyszerekben és takarítószerekben.

A gyakran használt műanyag termékek - különösképp a mikrohullámú sütőben melegített műanyag edények - nagy mennyiségben tartalmaznak ösztrogénvegyületeket. Ezek felgyülemlenek a szervezetben, és módosíthatják a hormonháztartás működését. Stresszes állapotban a máj és a vesék sem működnek optimálisan, ezáltal a szervezetben zajló méregtelenítési folyamatok is lelassulnak és veszítenek hatékonyságukból.

Az alábbi tényezőkre fektettem hangsúlyt:

 • kizárólag természetes szépségápolási és higiéniai termékeket használtam
 • kerültem a műanyagokat, a tárolásra üveg tárolóedényeket használtam
 • megfelelő mennyiségű vizet ittam, ami segíti a felesleges anyagok kiürülését a szervezetből
 • kizárólag természetes tisztítószereket használtam
 • nem használtam a környezetre ártalmas anyagokat, mint például gyomirtó és rovarölő szereket
 • nem használtam kémiai vegyszert (pl. triklozánt) tartalmazó antibakteriális szappanokat

Ezeket a változtatásokat persze én sem tudtam egyik napról a másikra véghez vinni, így bátorításképp annyit mondanék: a kis változás is sokat számít! Légy türelmes, és először csak az étkezéseken és a fényviszonyokon változtass.

Legyen az alvás kiemelt fontosságú az életedben

Az alvás az egyik leghatékonyabb segítség a stressz csökkentésében, mégis ezzel állunk a leginkább hadilábon. Régebben az emberi szervezet ahhoz szokott hozzá, hogy sötétben aludjon, világosban pedig ébren legyen. Ha a sötétedést követően még sokáig ébren maradunk és ezáltal a szervezetünk nem jut elegendő egybefüggő alváshoz, ellehetetlenítjük a szervezet természetes regenerálódási és méregtelenítési folyamatait. Az alvás legpihentetőbb szakasza este 10 óra és hajnali 2 óra közé esik, a legtöbb ember mégsem alvással tölti ezt az időszakot, így a méreganyagok és a hormonok felhalmozódnak a szervezetükben.

A szervezetünkben a szerotonin és a melatonin kényes hormonegyensúlya szabályozza a pihentető éjszakai alvás és a nappali ébrenlét helyes ritmusát. Az alváshiány vagy a megszakított alvás felboríthatja ezt a kifinomult rendszert, ami nappali fáradtsághoz és éjszakai éberséghez vezet. Fentiekből logikusan az is következik, hogy a nem megfelelő alvás kimerültséghez, lelassult agyműködéshez, emlékezetzavarokhoz vezet és stresszt gyakorol a szervezetünkre.

A földelés terápia (earthing) és a magnézium szedése segíthet az alvásminőség javításában és az alvás stressz-csökkentő hatását is erősítheti. Azt is kitapasztaltam, hogy ha mégis éjszaka kell számítógép előtt dolgoznom, akkor a kék fényt kiszűrő, narancssárga lencséjű szemüveg használata segíthet megőrizni a megfelelő melatonin- és kortizolszintet. 

Mindent egybevéve meg kell végre tanulnunk, mennyire fontos szerepet játszik egészségünkben az alvás.

Tanulj meg nemet mondani

Következő fontos lépésünk a "nem" szó megtanulása, hiszen legtöbbünk (különösképpen én) egyszerűen nem tud nemet mondani. Most nem arra gondolok, ahogyan a gyerekeknek tilt meg valamit a szülő (bár ez sem rossz ötlet... Olyasmit mondhatnál magadnak például, hogy "Nem, nem eheted meg azt a cukorkát / gyorskaját / csokikát / bármit).

Tengernyi kötelességünk van nap mint nap, amit mind teljesítenünk kell, ez pedig stresszel jár. Persze csodás, hogy mindig mindenkit kisegítesz, de inkább te légy az első a fontossági listán! Dönts reálisan, csak annyi feladatot vállalj, amennyi még nem okoz túlzott stresszt, és ami mellett elegendő minőségi idő jut a családodra is. (Bevallom, én ebben még mindig gyenge vagyok.)

Mellékvese-barát testedzés

Meglepő módon a testedzés is egyfajta stressz. A testmozgás rengeteget segíthet a szervezetünkben lefolyó stresszhatások csökkentésében, de ez kizárólag akkor igaz, ha a mozgás kihívást jelent, de nem merít ki teljesen. Azt, hogy ez pontosan mit is fed, leginkább a mellékvesék állapota határozza meg, valamint az, hogy milyen és mennyi mozgáshoz szokott már hozzá a szervezet.

Az orvosom elmagyarázta, hogy a mellékvesék működésére legjobb hatással a könnyű mozgásfélék vannak, mint például a nyújtás vagy a pilates, de az úszás, a séta vagy a gyaloglás is remek választás. Ezzel szemben a magas intenzitású mozgásfajták, mint például az intervallum edzések vagy a triatlon, káros hatással vannak a mellékvese működésére.

Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket

Az antioxidánsok segíthetnek helyrehozni a szabadgyökök és stresszhormonok által a szervezetben okozott károsodásokat. Tudatosan arra törekedtem, hogy az antioxidánsokat lehetőleg természetes élelmiszerek fogyasztásával juttassam a szervezetembe. Ez azt jelenti, hogy rengeteg antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, valamint természetes C-vitaminban és egyéb antioxidánsokban gazdag élelmiszereket is bőségesen fogyasztottam.

Az étkezéssel és fényhatásokkal végzett önkísérleteim során úgy tapasztaltam, hogy kiegészítő C-vitamin szedésével jobban érzem magam.

Tanulj meg ténylegesen pihenni, relaxálni

Egy fárasztó munkanap után sokan már túlságosan fáradtak ahhoz, hogy lekössék valamivel a figyelmüket, ezért "pihenésképp" szívesebben néznek tévét vagy használnak egyéb elektronikus (figyelemelterelő) eszközt. Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény alvászavaró hatásáról már több elmélet is született. Akár elhisszük ezeket, akár nem, az tény, hogy a tévénézéssel töltött idő alatt az agyunk céltalanul elkalandozik. Kutatások során már több alkalommal is kimutatták, hogy azok az emberek, akik kikapcsolódásképp aktív gondolkodást igénylő tevékenységet folytatnak (olvasás, kirakózás, nyelvtanulás, új hobbi elsajátítása stb), sokkal boldogabbak és kevésbé stresszesek.

A szabadidő kincset ér, töltsd hát olyan tevékenységgel, ami fejleszti az elmét és csökkenti a stresszt.

Az érem másik oldalaként meg kell említenünk azt is, hogy a legtöbb ember kikapcsolni sem tudja az elméjét. A pihenés valóban pihenést jelentsen, ne tévézz és ne folytass olyan hasztalan tevékenységet, amely nem köti le a figyelmedet. Tölts némi időt meditációval vagy imával, és összpontosíts az életed pozitív aspektusaira és azokra a dolgokra, amelyekért hálás lehetsz.

Összegezve: Teremts egészséges, kiegyensúlyozott kortizolritmust!

Világossá vált, hogy könnyebb a relaxációról beszélni, mint megvalósítani, de fent lépésről lépésre leírtam, hogyan tanulhatsz meg lazítani, relaxálni. Ha pedig a helyes kortizolszint elérésére összpontosítasz, az nagyban csökkentheti a stresszhormonok szervezetre gyakorolt hatását és az alvásminőséget is javíthatja.

Röviden összefoglalom, hogyan kezdhetsz neki egy fillér ráfordítás nélkül, akár már ma:

Reggel így kezdd a napot:

 1. Süss fel, Nap! Tölts el némi időt napfényen vagy használj fényterápiás lámpát.
 2. Fogyassz magas fehérjetartalmú reggelit.

Este ezekre figyelj:

 1. Este legyen kevesebb fény! (például este 7 óra után már ne nézz tévét vagy számítógép monitort és tompítsd a világítást)
 2. A vacsorád tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot.

A kortizolszint csökkentéséhez szükséges eszközök és étrend-kiegészítők

Ha a fentieken kívül további segítségre van szükséged, nekem az alábbiak váltak be:

 • 10.000 lux fénykibocsájtású terápiás lámpa - vagy ha lehet, reggelenként egy kis természetes napfény
 • kék fényt kiszűrő szemüveg
 • föld elem terápiás (earthing therapy) alátét
 • magnézium étrend-kiegészítő
 • magnézium olaj
 • 'Circadian Rhythm' illóolaj keverék (Vibrant Blue Oils)

A fenti cikket szakmailag dr. Mariza Snyder orvos lektorálta. Jelen cikk nem helyettesíti a személyes orvosi tanácsadást. Javasoljuk, hogy konkrét kérdéseiddel keresd fel orvosodat.

Forrás: https://wellnessmama.com/

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!
Kérjük töltsd ki!
Elolvasás után jelöld be a mezőt!
Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!
"Nem vagyok robot" teszt sikertelen.

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

E-mail: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu e-mail címre.

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket