fbpx

Nőgyógyászati problémák megoldása mellékhatások nélkül

Civilizált világunkban a lakosság döntő többsége számos egészségi problémával küzd. Ezek a problémák bármely életkorban előfordulhatnak és látszólag függetlenek egymástól. Ilyen lehet például a koncentrációs zavar és a felborult menstruációs ciklus, vagy az alacsony libidó és az elvékonyodó haj.
Sok esetben ezeknek a látszólag különböző problémáknak a gyökere igenis közös: a felborult hormonháztartás, a nem megfelelő ösztrogén-progeszteron egyensúly.

Az ösztrogén és a progeszteron két kulcsfontosságú hormon, amelyek működése és megfelelő aránya alapvetően fontos egészségünk szempontjából.
Az ösztrogén (többek között) a sejtosztódás sebességért felel a szervezeten belül, míg a progeszteron az így keletkező sejtek minőségéért. Az ösztrogén túlsúlya, vagyis a progeszteron hiánya, azt eredményezheti, hogy a szervezetben keletkező új sejtek nem lesznek megfelelő minőségűek, nem fognak megfelelően működni.

Az ösztrogén–progeszteron felborult egyensúlyának következményei

Ha a kényes egyensúly felborul, akkor a legkülönfélébb problémák jelentkezhetnek. Az egyensúly döntően az ösztrogén javára szokott eltolódni, különféle külső környezeti behatások miatt, amelyek a modern életünk velejárói. Amikor sok az ösztrogén, és hozzá képest kevés a progeszteron, azt a szakirodalom ösztrogéndominanciának nevezi.

Az ösztrogén-progeszteron egyensúllyal foglalkozó nagyszámú orvos, illetve szakirodalmi forrás említi, hogy az ösztrogén túlsúlya, vagyis a progeszteron hiánya a következő tünetek kialakulásáért felelős (nőknél):

 • Hangulatingadozás, depresszió, ingerlékenység, düh, feledékenység, koncentrációs zavar, pánikrohamok,
 • Fájdalomérzés, akár a csontokban is,
 • Felborult ciklus: A vártnál korábban, vagy később kezdődik a menstruáció, erősebb vagy gyengébb a vérzés,
 • Alacsony energiaszint,
 • Súlygyarapodás: a zsír leginkább a csípő, has és combok környékén jelentkezik,
 • Alacsony libidó,
 • Rossz közérzet,
 • Fejfájás, migrén,
 • Csökkent pajzsmirigyműködés (alacsony testhőmérséklet, elvékonyodó haj),
 • Víz- és sóvisszatartás, puffadás (ödéma), illetve súlygyarapodás a folyadékvisszatartás következtében,
 • Gyengébb hólyag,
 • Véraláfutások jelentkezése,
 • Szorulás,
 • Szédülés,
 • Fibrómák (miómás daganatok),
 • Szívdobogás, mellkasi fájdalom,
 • Álmatlanság,
 • Kívánósság (főleg édesség),
 • Inzulinrezisztencia, gyenge vércukor kontroll, hipoglikémia (normálisnál alacsonyabb vércukorszint),
 • Fokozott véralvadás, gyengébb lesz a vérerek tónusa, rugalmassága,
 • Mellek: periodikusan jelentkező érzékenysége, érzékeny vagy fájdalmas, teltebb érzés, duzzadás - különösen a menstruáció előtti héten,
 • Megnövekedett endometriózis vagy melldaganat kockázat,
 • Kötőszöveti mellelváltozás: a mell szövetekben létrejövő nem daganatos csomók. Az elváltozások mértéke követi a ciklus hormonális ingadozását. Ez a betegség a nők 30-60%-át érintik,
 • Változókori hőhullámok,
 • Éjszakai intenzív izzadás,
 • Hüvelyszárazság,
 • Vizelet-visszatartásai problémák.

Mi az oka mindennek?

A kor előrehaladtával a szervezet progeszteron szintje gyorsabb ütemben csökken, mint az ösztrogéné. Egyes szakirodalmi források szerint 35-től 50 éves korig a progeszteron termelés csökkenése 75% körüli, míg ugyanebben az életszakaszban az ösztrogénszint csak 35%-kal mérséklődik.
Ha viszont sok az ösztrogén (és kevés a progeszteron), akkor a nők fokozottan érzékennyé válhatnak különböző megbetegedésekre.

Az ösztrogéndominancia kialakulásának okai között előkelő helyen szerepelnek a következők:

 • Ösztrogént utánzó (mimikáló) vegyületek kerülnek a szervezetbe, amelyek ösztrogén hormonként viselkednek. Ezeket a vegyületeket összefoglaló néven xenoösztrogéneknek hívjuk, ilyenek az egyes gyomirtó szerek, növényvédő szerek komponensei, bizonyos petrolkémiai anyagok (pl. biszfenol A, isoparaffin), szintetikus kozmetikai termékekben használt komponensek (legtöbbször tartósítószerek), ragasztók összetevői, egyes műanyag adalékok, stb.
 • A kóros elhízás, ugyanis a zsírsejtek képesek ösztrogént termelni és tárolni is.
 • A cukrokból származó túlzott kalória bevitel, a nagyüzemi tartásból származó állatok húsának, a rostszegény gabonának, a félkész/kész termékek, a gyorséttermi és a kényelmi termékek fogyasztása.
 • Szintetikus hormon alapú fogamzásgátlók használata.
 • Stresszes életmód.

És a felsorolás még folytatható lenne. Összességében tehát a civilizált világunk általános életformájának egyik „mellékhatása” az, hogy a lakosság döntő többsége ösztrogéndominanciában és az ebből származtatható problémáktól szenved.

Mi lehet a megoldás?

Az ösztrogéndominancia következtében kialakult problémákat progeszteron bevitellel, vagy a progeszteron termelődés serkentésével lehet orvosolni, így a kényes ösztrogén-progeszteron egyensúly újra helyreállhat.

Biológiai kutatások során azt találták, hogy a progeszteronnak sejtosztódást és sejtnövekedést gátló (antiproliferatív) hatása van, ami az emlődaganat kialakulásának kockázatát csökkenti. Az emlőrák átlagosan 5,4-szer gyakoribb azoknál a menopauza előtti korban lévő nőknél, akiknek a normálisnál alacsonyabb a progeszteron szintjük.

A kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy a természetes forrásból származó progeszteron nem növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát, viszont a szintetikus progeszteron (progesztin), amiket a hormonterápiákban használnak, igen! Viszont arra is figyelni kell, hogy az esetleges természetes forrásból származó progeszteron mellett milyen kísérő anyagok vannak! És célszerű olyant választani, ami xenoösztrogéntől mentes! Erről bővebben itt olvashatsz: http://egeszsegbiro.hu/blog/mire-figyelj-ha-progeszteron-kremet-veszel

A progeszteron ezen kívül gátolja az inzulin receptorokat a sejtekben, ezáltal segít megszüntetni a vércukorszint ingadozását (hipoglikémia). Ennek eredményeként megakadályozza a 15 és 16 óra között, valamint a vezetés közben jelentkező álmosságot. Az inzulin hatásának blokkolása segít a fogyásban is.

A progeszteron eltérően hathat az emberekre, ezért előfordulhat, hogy a dózisok beállításán módosítani kell. Ha a javulás jelei mutatkoznak, akkor érdemes felülvizsgálni és esetleg csökkenteni a mennyiséget.

Hogyan kezelhetők a tünetek, problémák?

A szervezet progeszteron termelését serkentő hatóanyagot többek között a mexikói vad jam gyökérből lehet kinyerni.

Ez a kivonat többféleképpen bevihető a szervezetbe:

 • Szájon keresztül, étrend-kiegészítő kapszula formájában. Ennek hátránya, hogy nagyon kis mértékben hasznosul. A máj ugyanis elbontja a hatóanyagok jelentős részét.
 • Krém formában, közvetlenül a bőrön keresztül jól felszívódnak ezek az anyagok, így a hasznosulás átlagosan 600%-kal jobb, mint az étrend-kiegészítő kapszuláké.

A megoldás további előnye, hogy nincsenek ismert mellékhatások, egyéni érzékenység azonban előfordulhat.

Használat előtt érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy valóban az állapotunknak megfelelő terméket válasszuk!

Felhasznált szakirodalom

A fenti rövid összeállítás során az alábbi lektorált (peer reviewed) szakirodalmi forrásokat használtuk fel.

[Campagnoli 2005] – Campagnoli, C., Clavel-Chapelon, F., et al.: Progestins and progesterone in hormone replacement therapy and the risk of breast cancer, J Steroid Biochem Mol Biol, 07, 2005.

[Cowan 1981] – Cowan, L., D., Gordis, L., Tonascia, J., A., et al.: Breast cancer incidence in women with a history of progesterone deficiency, Am J Epidemiol, 1981.

[Douma 2005] – Douma, S., L., Husband, C., O ‘Donnell, M., E., et al.: Estrogen-related mood disorders: reproductive life cycle factors, Advances in Nursing Science,10-12, 2005.

[Formby 1995] – Formby, B., Wiley, T., S.: Progesterone inhibits growth and induces apoptosis in breast cancer cells: inverse effects on Bcl-2 and p53, Ann Clin Lab Sci, 11-12, 1998.

[Hayden 2009] – Hayden, R., E., Pratt, G., Davies, J., N., et al.: Treatment of primary CLL cells with bezafibrate and medroxyprogesterone acetate induces apoptosis and represses the pro-proliferative signal of CD40-ligand, in part through increased 15dDelta12,14,PGJ2, Leukemia, 02, 2009.

[Hill 2007] – Hill, A. R., Mclnnes, J., K., Cong, H., C., Emily, et al.: Estrogen deficient male mice develop Compulsive Behavior, Biological Psychiatry, 02, 2007.

[Hilton 2010] – Hilton, H., N., Kalyuga, M., Cowley, J., M., et al.: The antiproliferative effects of progestins in T47D breast cancer cells are tempered by progestin induction of the ETS transcription factor Elf5, Mol Endocrinol, 2010.

[Holtorf 2009] – Holtorf, K.: Bio-identical vs synthetic hormones, Postgraduate Medicine, Volume 121, 01, 2009.

[Kubista 1990] – Kubista, E.: Diagnosis and therapy of fibrocystic breast disease, Zentralbl Gynakol, 1990.

[Lasiuk 2007] – Lasiuk, G., C., Hegadoren, K., M.: The Effects of Estradiol on Central Serotonergic Systems and Its Relationship to Mood in Women, Biological Research for Nursing, 01, 10, 2007.

[Lee 1996] – Lee, J., R., Hopkins, V.: What Your Doctor May Not Tell You About Menopause: The Breakthrough Book on Natural Progesterone, New York: Warner Books, 01, 05, 1996.

[Lee 2006] – Lee, J., R.: Hormone balance made simple: The essential how-to guide to symotoms, dosage, timing and more, 2006.

[Leeners 2017] – Leeners, B., Geary, N., Tobler, N. P., et al.: Ovarian hormones and obesity, Human Reproduction Update, 05, 2017.

[Stein 2005] – Stein, D., G.: The case for progesterone, Ann NY Acad Sci, 06, 2005.

[Tapiero 2002] – Tapiero, H., Ba, G., N., Tew, D., K.: Estrogens and environmental estrogens, Biomed Pharmacother, 02, 2002.

[Trabert 2020] – Trabert, B., Sherman, E., M., Kannan, N., et al.: Progesteron and breast cancer, Endocrine Reviews, 04, 2020.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

Ha értesülni szeretnél legújabb akcióinkról, ajándékainkról

Kérjük töltsd ki!

Kérjük töltsd ki!

Elolvasás után jelöld be a mezőt!

Kérlek, ezt a mezőt is töltsd ki!

Elérhetőségeink

Központi telefonszámunk:
+36 1 800 1999
Munkanapokon 9:00-15:00 között.

Email: info@wtn.hu
Terméktanácsadás: kérdéseit várjuk a hogyan@wtn.hu címünkön

Telefon mellékek

1-es mellék: Leadott megrendelések
2-es mellék: Csomagszállítás
3-es mellék: Számlázás
4-es mellék: Viszonteladói, kiskereskedelmi információk

Kövess Minket